Křečka či papouška už si nekoupíte. EU chce zakázat chov některých domácích mazlíčků

Zakáže Brusel chov exotických mazlíčků?

Chovat doma roztomilého křečka? Mít ve voliéře krásné papoušky? Pochlubit se krásným teráriem s jedovatými hady? To už nebude zřejmě možné. Chovatele čekají velké změny, Evropská unie plánuje výrazně omezit chov domácích mazlíčků a některé druhy zcela zakázat.

Už dlouho se mezi chovateli exotických zvířat šušká o tom, že Brusel výrazně omezí chov některých druhů. Do dvou let by měl vzniknout seznam zvířat, která budou v EU povolená. Druhy, které na seznamu nebudou, nebudou moci lidé legálně chovat. Na zavedení seznamu povolených zvířat tlačí organizace Eurogroup of Animals ci Animal Advocacy and Protection.

Podle informací webu iDnes.cz by se zákaz měl týkat hroznýšů, krajt či jedovatých pavouků. Plánované seznamy ale zapovídají také chov osmáků degu, křečíků džungarských či papoušků ara. Evropský parlament už pověřil Evropskou komisi, aby vytvořila studii proveditelnosti takového seznamu.

„Vše, co není domácí zvíře, bude zakázané. Výjimku dostanou nějaká nejtypičtější zvířata, jako je třeba andulka. Skončí obchod, skončí výměna, skončí výstavy. Bude to konec českého chovatelství,“ uvedl pro iDnes.cz předseda Českého svazu chovatelů Ondřej Matouš.

Přísná pravidla platí nyní například v Nizozemsku. Tam je povoleno chovat třicet druhů zvířat – kromě psa a kočky je mezi povolenými druhy například pískomil.

Otázkou bude, jak na chystaná pravidla, která budou platit pro celou EU, zareaguje česká vláda. „Nepodporuji pozitivní seznamy, jistou míru regulace si umím představit pouze u velkých šelem. Jsme vyhlášenou zemí chovatelů papoušků, želv. Snažíme se maximálně omezit černých obchod se vzácnými druhy, ale zároveň podporujeme legální chovatele a pěstitele,“ nechal se slyšet ministr životního prostřední Petr Hladík. Otázkou ale je, jak silný odpor vůči unijním pravidlům si bude moci Česká republika dovolit.

„Rovnou říkám, že si vše zařídím po svém. Od zavedení pravidel až po příchod kontrolorů uběhne ještě plno času. Chtěl bych vidět úředníky, jak prolézají můj byt a řeší, zda mám doma hady. Myslím, že plno lidí zákaz obejde,“ nechal se slyšet pro Prima Living zkušený chovatel plazů, který si nepřál být jmenován.

Zdroj: iDnes.cz

Sdílejte článek