Možný zákaz papoušků a křečků v EU všechny zaskočil. Chovatelé v Česku plánují odpor

Zakáže Brusel chov exotických mazlíčků?

Evropská unie plánuje udělat revoluční změny, které se týkají chovu domácích mazlíčků. Měl by vzniknout seznam povolených druhů. Zvířata, která na seznam nedostanou, se nebudou smět v Evropské unii chovat. Plánované změny a nová legislativa šokovala české chovatele.

Na webu Prima Living jsme vás informovali, že chovatele čekají velké změny. Evropská unie plánuje výrazně omezit chov domácích mazlíčků a některé druhy zcela zakázat. Za revoluční změnou stojí tlak organizací, které se bijí za práva zvířat, jedná se například o Eurogroup of Animals ci Animal Advocacy and Protection.

Podle informací webu iDnes.cz by se zákaz měl týkat například hroznýšů, krajt či jedovatých pavouků. Plánované seznamy ale zapovídají také chov osmáků degu, křečíků džungarských či papoušků ara.

Evropský parlament už pověřil Evropskou komisi, aby vytvořila studii proveditelnosti takového seznamu. K zákazu některých zvířat je ještě poměrně dlouhá cesta, ale plány vyvolaly zděšení mezi chovateli. Velké pozdvižení zpráva vyvolala například mezi českými akvaristy. Na chovatele rybiček je napojený poměrně velký průmysl a změny by ohrozily řadu pracovních míst po celé České republice. Někteří chovatelé už mimo záznam kamer naznačují, že by zákaz zkoušeli obcházet.

„Rovnou říkám, že si vše zařídím po svém. Od zavedení pravidel až po příchod kontrolorů uběhne ještě plno času. Chtěl bych vidět úředníky, jak prolézají můj byt a řeší, zda mám doma hady. Myslím, že plno lidí zákaz obejde,“ nechal se slyšet pro Prima Living zkušený chovatel plazů, který si nepřál být jmenován.

Chovatelé se bouří

Proti zavádění seznamu povolených zvířat se bouří nejen ministerstva zemědělství a životního prostředí, ale pobouření jsou hlavně obyčejní chovatelé. Proti zavádění seznamů vznikla už petice, kterou podle webu Ekolist.cz zatím podepsalo zhruba 1 600 lidí.

Petice uvádí, že zavádění pozitivních seznamů s sebou nese riziko vzniku černého trhu. Petice také upozorňuje na to, že zavedení pozitivních seznamů by v praxi vedlo k úpadku chovatelství. Některé druhy zvířat se podařilo zachránit před vyhynutím právě díky drobných chovatelům, odpůrci nových pravidel se obávají, že díky zákazům by mohlo paradoxně dojít k zániku ohrožených druhů.

Zdroj: Prima CNN News, Ekolist.cz a iDnes.cz

Sdílejte článek
Štítky papoušek Evropská unie Evropský parlament Evropská komise křeček Česko Ministerstvo zemědělství České republiky zákaz mazlíčků