18. srpna 2017 06:00
Iva KropáčkováZařizujete kuchyň? 6 možností, jak si pohrát se sestavou, a tipy, co kam umístit
Pravidla ergonomie vám pomůžou sestavit takovou kuchyni, ve které budete mít dostatek prostoru na vaření i ukládání věcí...
Krásná a reprezentativní. I takový účel by měla mít v dnešní době kuchyně. Vzhledem k tomu, že tvoří jakési centrum domácnosti, bývá často součástí obývacího pokoje, kde trávíme čas s rodinou i kam vodíme návštěvy, měla by být šmrncovní a taky uklizená. Nicméně kuchyňská sestava by neměla být jen hezká na pohled, musí být především praktická a zařízena tak, abyste se v ní dobře a plynule pohybovali při přípravě jídla, nemělo by vám v běžném provozu nic zásadně překážet.
Na co je třeba myslet?
Je toho ale opravdu hodně, na co je třeba v tomto ohledu myslet při zařizování nové kuchyně, nebo při její rekonstrukci. Jaký zvolit tvar a velikost sestavy (co se líbí vám a co dovolí finanční možnosti i prostor, který máte k dispozici), jaký materiál (dřevo, laminát nebo i jiný netradiční), jaké by mělo být provedení dolních i horních skříněk, zda kuchyně bude klasická jako z katalogu nebo si ji sestavíte z nejrůznějších solitérů a nebudete tolik dbát na trendy, kolik chcete mít vestavěných spotřebičů a zda vůbec, kolik prostoru budete mít na ukládání nádobí i potravin (máte spíž nebo ne?), v jaké výšce by měla být pracovní deska a tak dále. To všechno je vhodné vzít v potaz a dostatečně nad tím popřemýšlet. Nicméně správně naplánovaná kuchyně vám ve výsledku pomůže zajistit celkový dojem i praktičnost. Budete mít útulnou a hezkou místnost (kout), která zajistí prostor pro efektivní vaření a uložení (uklizení) všeho, co v ní potřebujete.
Pokud zařizujete nebo zvelebujete kuchyň, spoustu další skvělé inspirace najdete ve speciálu: KUCHYNĚ
6 možností, jak vyřešit prostor
O finální sestavě kuchyně často rozhodne tvar a umístění místnosti (prostoru vyhrazeného na vaření), nicméně nemusí to tak vždy být, lze občas kreativní cestou dosáhnout i netradičního zajímavého výsledku. Také není povinnost ve velké kuchyni udělat obrovskou sestavu – záleží na tom, co se vám líbí, i zda je spojená s jídelnou, respektive obývákem. Nicméně je vhodné při plánování vycházet z určitých doporučených postupů, jak si se sestavou pohrát, aby procesy v kuchyni fungovaly plynule a neřešili jste například problém, jestli vlastně máte možnost někam odložit horký hrnec nebo plech.
1. Kuchyně v jedné řadě (lineární)
Taková kuchyň je jasnou volbou v menších místnostech, ale líbit se vám může, i když máte k dispozici větší prostor. Není problém si ji zařídit a doplnit ještě zajímavým příborníkem nebo pracovním koutem, pokud ho už jinam v bytě umístit nelze. Ale pokud jde o menší místnosti, sem je takové řešení ideální. A pro zřízení takové kuchyně je vhodné mít k dispozici alespoň tři metry při jedné straně stěny a 90 centimetrů prostoru od linky k jiné stěně či dalšímu vybavení s tím, že standardní hloubka dolních skříněk je 60 centimetrů. Tyto rozměry je nutné ještě připočítat k celkovému rozměru požadované kuchyně. Jinými slovy - od stěny, u níž stojí linka, potřebujete mít alespoň 150 centimetrů širokou místnost, abyste nainsalovali sestavu a měli pohodlný prostor na vaření. Vhodné je počítat s vestavnými spotřebiči, které šetří místo a poskytují větší pracovní plochu.
2. Kuchyně s ostrůvkem
Ale potřebujete-li více úložného prostoru, můžete přidat i ostrůvek (máte-li místo), který může opticky rozdělit prostor v jedné větší místnosti nebo poslouží i jako rezervní stůl. Ostrov také může být pouze pracovní plochou a předělem nebo může poskytnout místo pro mycí či varné centrum. V takovém případě je nutné počítat s instalací rozvodů a podobně. Mezi linkou a ostrůvkem by mělo být minimálně 120 centimetrů prostoru.
3. Kuchyně do L
V této kuchyni dosáhnete ideálního pracovního trojúhelníku. Měli byste tu mít i dostatek úložných prostor. Je to velmi šikovné řešení pro středně velké místnosti a domácnosti. Prostor na pohybování v kuchyni je vhodný v minimálním rozměru 130 centimetrů dovnitř od každé strany linky.
4. Kuchyně do U
I tato kuchyně nabídne spoustu pracovní plochy i úložných prostor. Nicméně zabere hodně místa, je to prodloužená varianta kuchyně do L. Mezi protilehlými kuchyňskými skříněmi by mělo být minimálně 120 centimetrů místa. Prodloužený prostor může být přisazený ke stěně nebo suplovat předěl mezi obývákem a kuchyní, tedy je pak ve volném prostoru.
5. Paralelní kuchyně
Takovou kuchyni využijete dobře v užším (třeba i průchozím) prostoru mezi dvěma stěnami nebo naopak v prostoru, který končí oknem či dveřmi. Tato sestava nepotřebuje tolik místa. Myslete ale na to, aby se při práci vešli alespoň dva lidé. Mezi řadami skříněk byste měli nechat minimálně 120 centimetrů prostoru (tedy místnost musí být široká minimálně 240 centimetrů). Nicméně naplánovat ji lze tímto způsobem i v (polo)otevřeném prostoru, kdy paralelní skříňová sestava vytvoří předěl ve větší místnosti. Podívejte se v galerii na přehlídku paralelních kuchyní v úzkém prostoru:
6. Kuchyně do G
Rozvržení kuchyně do tvaru pomyslného písmene G vychází z rohové varianty do U, která je prodloužena například o poloostrůvek. Ten může dobře sloužit jako předěl mezi místnostmi, barový pult či stolek nebo jednoduše jako prodloužená pracovní či odkládací plocha. Toto je kuchyně větších rozměrů, je proto vhodná i do větších místností/domácností. Minimální vnitřní prostor na pohodlný pohyb v kuchyni mezi spotřebiči a pracovní plochou je 1,2x1,2 metru.
Náš tip: Určitě je vhodné vyzkoušet některý z volně dostupných online programů na plánování kuchyně nebo zajít do kuchyňského studia a nechat si (nezávazně) vyrobit studii/studie, které většinou nic nestojí.
Praktické rady, co kam v kuchyni umístit
V kuchyni jsou tři základní body, mezi kterými se nejčastěji pohybujete: skladování potravin, mytí a příprava jídla. Od toho se odvíjí i umístění spotřebičů, případně dřezu. V efektivní kuchyni tyto zóny pak mají vytvářet jakýsi trojúhelník, po jehož obvodu se přirozeně pohybujete při vaření a nenaběháte zbytečné metry navíc. Od lednice či potravinové skříně pokračujete k mycímu centru a přípravě jídla, přičemž je tato zóna v těsné blízkosti varné desky či sporáku. Zkrátka, měli byste si zajistit dostatek úložných prostor na vhodném místě. S čím kalkulovat konkrétně:
Velikost pracovní desky
Aby se vám dobře vařilo, pracovní deska/plocha by měla být minimálně 80 centimetrů dlouhá (v těch nejmenších kuchyních), ideální prostor ale zajistí délka až 120 centimetrů mezi dřezem a varnou deskou. Necháte-li volné i další prostory na odkládání kolem dřezu a sporáku, bude to ještě lepší.
Při plánování myslete na dostatek prostoru..., Foto: iStock
Výška pracovní plochy
Při sestavování nové kuchyně se nemusíte držet standardů, ale můžete si nechat udělat sestavu tak vysokou, jak potřebujete. Výška pracovní desky se obecně pohybuje mezi 85 a 90 centimetry, vysocí lidé ale mohou mít bez problémů i o několik centimetrů vyšší. Pokud je v rodině více lidí různých výšek, je vhodné výšku pracovní plochy odvíjet od výšky postavy toho, kdo se v ní nejvíc pohybuje a pracuje.
Umístění trouby (spotřebičů)
Trouba ve výšce je výhodná. Nemusíte ohýbat, dobře do ní vidíte a děti na ni nedosáhnou. Nicméně je dobré myslet na to, že když necháte otevřená dvířka, až se dopeče, abyste se s nimi nesrazili. Je proto lepší takovou troubu umístit v kuchyni v prostoru, který není průchozí, ale je naopak trochu stranou. Lednice by neměla být také blízko sporáku – je to energeticky velmi náročné řešení.
Spotřebiče ve výšce jsou výhodné. Není třeba se tolik ohýbat..., Foto: iStock
Zároveň je vhodné neumisťovat varnou desku nebo sporák přímo do rohu, vzhledem k tomu, že při vaření se hodí odkládací prostor a také se stěny více zahřívají. Je-li to možné, neumisťujte vedle sporáku ani dřez – ponechte alespoň minimální prostor pro přípravu pokrmů (a odkládání věcí při vaření).
Horní skříňky
Horní skříňky by měly být zavěšeny tak vysoko, abyste dobře viděli na pracovní desku, neuhodili se do hlavy a taky, abyste se nemuseli zbytečně natahovat. Nejvyšší možná výška je asi 190 centimetrů. Současní designéři také doporučují například zvolit větší hloubku pracovní desky. Díky tomu můžete pak horní skříňky zavěsit tak, abyste se mohli pohodlně natáhnout.Na druhou stranu, pokud skříňky protáhnete až ke stropu, můžete získat cenné úložné prostory na věci, které používáte velmi zřídka. Pak je ale nutné počítat s tím, že si vezmete na pomoc židli nebo schůdky, až je budete potřebovat a je to o něco méně bezpečné.
Digestoř
Digestoř nad elektrickou varnou deskou by měla být zavěšena ve výšce minimálně 65 centimetrů, v případě plynové varné plochy se mluví o výšce 75 centimetrů. Nicméně vždy se řiďte pokyny výrobce.
Praktické vychytávky, šikovné ukládání: Galerie pro inspiraci při zařizování kuchyně:
Kam s nádobím?
Kuchyňské náčiní, jako jsou hrnce, vařečky a podobně je vhodné ukládat v blízkosti varného centra, aby byly po ruce. Skleničky a talíře je vhodné umístit poblíž mycího centra – bude se vám snáz uklízet. Předměty, které nejčastěji používáte, se hodí umístit do horních zásuvek přímo pod pracovní desku a do polic v první úrovni horních skříněk.
Kam s potravinami?
Potraviny, které je třeba chladit, aby zůstaly čerstvé, samozřejmě patří do chladničky, respektive mrazničky. Ta by měla být umístěna dle požadavků na plynulou přípravu jídla v klasickém kuchyňském trojúhelníku. Potraviny, kterým stačí pokojová teplota, pak patří do spíže, respektive do potravinových skříní v nábytkové sestavě. Logicky je ideální mít takovou skříň hned vedle ledničky a pracovní plochy. Koření se pak zase vyplatí umístit poblíž varného centra.
INSPIRACE: Realizace nejrůznějších typů kuchyní, když je třeba počítat s oknem...
Ivana Kropáčková
Náhledy jednotlivých kuchyní: S využitím roomsketcher.com