Libeček dokonale ochutí polévku. Můžete si z něj vyrobit maggi nebo pesto na těstoviny

Sezona libečku sice trvá po celé léto, ale obvykle v období květu či krátce po něm, dochází ke žloutnutí listů. Proto ještě než libeček vykvete, můžete celou úrodu sklidit a nasekané listy uložit do mrazáku, ale stejně skvělé je i libečkové maggi, ochucená sůl nebo pesto na těstoviny. O čerstvý libeček tím určitě nepřijdete, za pár dnů se na záhonu začnou objevovat nové výhony.

Libeček lékařský je v posledních letech znovuobjevená bylina a tradiční české koření. Nejčastěji se pěstoval v podhorských oblastech, kde se mu také nejlépe daří. Jeho silně aromatické listy připomínají tak trochu tradiční maggi, polévkové koření, ale libeček můžete skvěle využít i do omáček a k dušenému masu nebo do marinády na grilování.

Jak pěstovat libeček

Rostlinu můžete vysévat ze semen nebo ještě snadněji množit dělením na jaře nebo na podzim. Libečku vyhovuje nejlépe umístění v polostínu, dařit se mu bude i na slunci. Vyžaduje jen běžnou zahradní zeminu, ne příliš vlhkou, ale humózní a s dostatkem živin. Jedná se o rostlinu dlouhověkou, která vykvétá koncem června. Květy můžete průběžně odstraňovat, ale bylo by to škoda, protože přitahují do zahrady včely i čmeláky z širokého okolí.

Polévkové koření z libečku à la maggi

  • svazek asi 20 stonků s listy libečku
  • 3 listy celeru
  • 400 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje

Jak budete postupovat při přípravě polévkového koření

  • Listy libečku a celeru opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Listy osušte a rozmixujte na hrubou kaši.
  • Libeček i celer vložte do vařící vody a povařte asi 15 minut.
  • Povařené listy přeceďte přes plátýnko a dobře vymačkejte.
  • Do vývaru přidejte sůl a olej.
  • Znovu přiveďte k varu a zredukujte asi na ½.
  • Hotové polévkové koření nalijte do čistých skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Polévkové koření uchovávejte v chladu. Vydrží vám i několik měsíců.

Pesto na těstoviny z libečku

  • 5 hrstí listů libečku
  • 100 g slunečnicových semen
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl dle chuti

Jak budete postupovat při přípravě pesta

  • Nahrubo pokrájené listy libečku a česnek, slunečnicová semínka a sůl vložte do mixéru.
  • Zalijte olejem a rozmixujte vše nahrubo, tak aby ve směsi zůstaly drobné kousky slunečnicových semínek.

Pesto skladujte v uzavřené sklenici v lednici.

Zdroj: toprecepty.cz; bylinkyprovsechny.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také