Libeček dokonale ochutí polévku. Můžete si z něj vyrobit maggi nebo pesto na těstoviny
Sezona libečku sice trvá po celé léto, ale obvykle v období květu či krátce po něm, dochází ke žloutnutí listů. Proto ještě než libeček vykvete, můžete celou úrodu sklidit a nasekané listy uložit do mrazáku, ale stejně skvělé je i libečkové maggi, ochucená sůl nebo pesto na těstoviny. O čerstvý libeček tím určitě nepřijdete, za pár dnů se na záhonu začnou objevovat nové výhony.
Libeček lékařský je v posledních letech znovuobjevená bylina a tradiční české koření. Nejčastěji se pěstoval v podhorských oblastech, kde se mu také nejlépe daří. Jeho silně aromatické listy připomínají tak trochu tradiční maggi, polévkové koření, ale libeček můžete skvěle využít i do omáček a k dušenému masu nebo do marinády na grilování.
Jak pěstovat libeček
Rostlinu můžete vysévat ze semen nebo ještě snadněji množit dělením na jaře nebo na podzim. Libečku vyhovuje nejlépe umístění v polostínu, dařit se mu bude i na slunci. Vyžaduje jen běžnou zahradní zeminu, ne příliš vlhkou, ale humózní a s dostatkem živin. Jedná se o rostlinu dlouhověkou, která vykvétá koncem června. Květy můžete průběžně odstraňovat, ale bylo by to škoda, protože přitahují do zahrady včely i čmeláky z širokého okolí.
Libeček lékařský je v posledních letech znovuobjevená bylina a tradiční české koření Zdroj: iStock
Polévkové koření z libečku à la maggi
- svazek asi 20 stonků s listy libečku
- 3 listy celeru
- 400 ml vody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
Jak budete postupovat při přípravě polévkového koření
- Listy libečku a celeru opláchněte pod tekoucí vodou.
- Listy osušte a rozmixujte na hrubou kaši.
- Libeček i celer vložte do vařící vody a povařte asi 15 minut.
- Povařené listy přeceďte přes plátýnko a dobře vymačkejte.
- Do vývaru přidejte sůl a olej.
- Znovu přiveďte k varu a zredukujte asi na ½.
- Hotové polévkové koření nalijte do čistých skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Polévkové koření uchovávejte v chladu. Vydrží vám i několik měsíců.
Pesto na těstoviny z libečku
- 5 hrstí listů libečku
- 100 g slunečnicových semen
- 2 stroužky česneku
- 200 ml olivového oleje
- sůl dle chuti
Jak budete postupovat při přípravě pesta
- Nahrubo pokrájené listy libečku a česnek, slunečnicová semínka a sůl vložte do mixéru.
- Zalijte olejem a rozmixujte vše nahrubo, tak aby ve směsi zůstaly drobné kousky slunečnicových semínek.
Pesto skladujte v uzavřené sklenici v lednici.
Sušené listy můžete podrtit a přidávat do polévek po celou zimu Zdroj: iStock
Zdroj: toprecepty.cz; bylinkyprovsechny.cz