Kuchyňské bylinky, kterým se daří i v polostínu

Velká část bylinek, používaných v kuchyni při vaření, pochází z jižních krajin a miluje sluneční paprsky. My pro vás máme několik tipů na skvělé bylinky, které se spokojí i s polostínem nebo i s bloudivým stínem, a přitom vaše pokrmy báječně dochutí, a dokonce i ozdobí. Ale mají i skvělé léčivé účinky.

Na první pohled vám možná budou připadat tyhle bylinky docela obyčejné. Ale právě proto, že to jsou rostliny, které můžeme běžně a úplně snadno pěstovat na zahradě, v květináči na balkoně, v truhlíku na okenním parapetu a některé alespoň krátkodobě doma za oknem, bychom na ně neměli zapomínat. Pažitka a libeček vylepší polévku, což zvládne i petrželka, která však dokáže i báječně dozdobit obložené chlebíčky. Máta se hodí na výborný čaj, kerblík dochutí masité pokrmy a kopr je vynikající na omáčku i do salátové zálivky.

Bylinky vysévejte po celé jaro

Pažitku, libeček, petržel, mátu, kerblík i kopr si můžete předpěstovat doma výsevem v březnu, ale později se mohou vysévat přímo na záhony, a to od konce dubna. Pokud jste si na ně včas nevzpomněli, klidně je můžete vysévat až do poloviny května přímo na záhon. Půda pro výsev musí být zkypřená a dokonale vyčištěná od plevelů. Semínka vysejte jen mělce, do řádků vzdálených asi 10–15 cm od sebe. Semínka lehce zahrňte půdou a výsev buď dlaní nebo prkénkem přimáčkněte.

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Blízká příbuzná cibule i česneku obsahuje velké množství vitaminu C, ale i draslík, vápník, fosfor, sodík a železo. Jedná se o chutnou bylinku, kterou konzumujeme v čerstvém stavu. Přidává se do tvarohových pomazánek a výborně dochutí polévku i vařené brambory. Pažitku můžete pěstovat celoročně, jedná se o trvalku, které se skvěle daří i v zimních měsících v bytě.

Pažitka je však skvělá nejen pro nás, ale její květy jsou lákavé i pro včelky a čmeláky. Proto pokud máte dostatek prostoru, pěstujte na zahradě nebo na balkoně pažitku jak pro sebe, tak i pro užitečný hmyz.

Pažitce se většinou výborně daří na slunci i v polostínu a zvládne dokonce i úplný stín. Roste v každé zahradní půdě, nevyžaduje ani přihnojování, jen pravidelnou zálivku.

Libeček (Levisticum officinale)

Libeček, bylinka se zvláštním aroma podobným magi do polévky, obsahuje vitamic C a A, a dokonce i látky, které dokážou uvolnit křeče, ftalidy. Libeček však má i antistressové, uklidňující účinky, mírní nadýmání a plynatost. Nejen pro tyto vlastnosti je vynikajícím kořením do polévek. Neobejde se bez něho žádný masový ani zeleninový vývar, ale vynikající je i do omáček a můžete ho přidávat při vaření k rýži i k bramborám.

I libeček vykvétá zajímavým květenstvím, tedy okolíkem, plným krémových až žlutých kvítků, které opět přitahují včely, čmeláky i motýly. Zvláštní zalíbení mají v libečku ploštice.

Libeček nejlépe roste v polostínu nebo i na slunci, potřebuje vlhkou a výživnou půdu, ale pozor na přemokření kořenů, které by pak mohly zahnívat.

Petržel kudrnka a petržel plocholistá (Petroselinum crispum)

Silně aromatické listy petržele, ať už kudrnky, nebo plocholisté obsahují velké množství vitaminu C a vitaminy skupiny B a také železo, draslík, vápník, hořčík, mangan a fosfor.

Petržel má detoxikační účinky, podporuje chuť k jídlu, účinkuje proti revmatismu i celulitidě, bojuje se záněty i s vysokým krevním tlakem. Dokonce prý funguje i jako afrodiziakum pro ženy.

Petržel je dvouletka, ale většinou se pěstuje jako jednoletá, protože druhý rok rychle vyžene do květu a má méně listů, a dokonce jsou i slabší. Můžete ji pěstovat na záhoně i v květináči, v polostínu i ve světlém stínu. Přímé sluneční paprsky petrželi nevyhovují. Dobře prospívá v dobře propustné, vlhčí půdě.

Máta (Mentha)

Oblíbená aromatická bylinka, kterou můžete s úspěchem využít při nevolnostech i průjmech, při problémech se žlučníkem i revmatismem. Jen by se neměla užívat během těhotenství! Máta obsahuje esenciální oleje, které po rozemnutí lístku mezi prsty výrazně voní. Používá se jako léčivka a jejími lístky se často zdobí letní dezerty i nápoje.

Máta vám poroste na slunci, v polostínu i ve světlejším stínu. V zahradách s ní většinou bývá spíše problém, jak ji udržet na jednom místě. Dokáže se nekontrolovaně rozrůstat. Nemá žádné nároky na kvalitu půdy ani ji nemusíte nijak přihnojovat.

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)

Jednoletá bylinka, která roste v naší přírodě i divoce. Pěstuje se jen málo, ale příjemně voní podobně jako anýz a její listy můžete používat podobně jako například listy petržele, konzumuje se v čerstvém stavu. Hodí se k masům a přidává se do pomazánek.

Kerblík obsahuje velké množství vitaminu C a také železo a hořčík. Bylinka podporuje trávení, pomáhá při průjmech a nadýmání, jemně čistí ledviny, játra i žlučník.

Kerblík můžete pěstovat v polostínu i ve světlejším stínu, potřebuje vlhčí půdu dobře zásobenou živinami.

Kopr (Anethum)

Kopr je nenáročná jednoletá bylinka či koření. Velmi snadno se v dalších letech šíří i samovýsevem. Kopr se často pěstuje i v sousedství jiné zeleniny, protože funguje jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných a jeho přítomnost prospívá i jahodám nebo bramborám. V zahradě kopr vysévejte postupně, abyste si zajistili jeho zásobu na celé léto. Velmi rychle totiž roste, ale později také žloutne a zasychá.

Na náš organismus má také spoustu pozitivních účinků. Usnadňuje trávení, pomáhá při poruchách zažívacího traktu a zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá tišit kašel a podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Kopr je bohatý na vitaminy C, B a A a také na železo, vápník, hořčík, draslík a měď.

Zdroj: https://www.jak-pestovat.cz/co-pestovat-ve-stinu/; https://www.magazinzahrada.cz/bylinky-do-stinu-a-polostinu/


Přečtěte si také