Design a architektura

14. června 2024 10:27

redakce Prima Living

Máj se otevírá veřejnosti: Interiér obchodního domu připomíná ruský zámeček

V pondělí 24. června otevře své brány zrekonstruovaný obchodní dům Máj Národní. Projekt za čtyři miliardy vznikal dva roky a velkou pozornost si získal již před časem po instalaci obrovských motýlů od sochaře Davida Černého. Společnost Prochazka & Partners nyní ukázala, jak bude vypadat interiér.

Na celkové ploše 17 tisíc metrů čtverečních Máj Národní nabídne kromě nákupů a gastronomie také zážitkové aktivity, bary a posezení. Horní patra se proměnila na zážitkový park. „Nechybí designové bary a prostory pro různé oslavy,“ uvedla společnost Prochazka & Partners, která měla miliardový projekt na starosti společně s firmou Amadeus Real Estate.

„Uvidíte design, který nemá v Česku obdoby,“ slibuje Radek Procházka, který je vedoucím partnerem a jednatelem společnosti Prochazka & Partners.

Interiér budí rozpaky

Některým lidem se ale interiér nelíbí. V diskuzích na internetu se objevují názory, že interiér je velmi křiklavý a připomíná výzdobu pravoslavných kostelů či zámečků pro ruské zbohatlíky. Další lidé ale jsou toho názoru, že extravagance do moderní Prahy patří.

V rámci rekonstrukce budovy a zároveň památkově chráněného objektu navrhla společnost Prochazka & Partners design vnitřních prostor v šesti patrech budovy, tedy v osmdesáti procentech plochy objektu.

Na stěny obchodního domu byly v nedávné době připevněni motýli s trupem napodobujícím stíhačku spitfire od výtvarníka Davida Černého. „Motýli na fasádě jsou jen drobnou ochutnávkou toho, jak budou vypadat vybrané interiéry OD Máj. Celkové řešení korunuje photopoint se zlatým srdíčkem na střešní terase,“ napsal na sociální síti X architekt Jan Lefner s tím, že ho výsledná podoba obchodního domu zaskočila

Kdo se stal architektem roku? Podívejte se na reportáž:

Sdílejte článek

Přečtěte si také