Bydlení

26. července 2024 12:44

Josef Šťastna

Stropnický prodal pražský byt a pořídil čtyři rozpadlé domy. S Krejčíkem je spojí léto

Matěj Stropnický promluvil o zámku

Novinář Matěj Stropnický a herec Daniel Krejčík spolu dál vlastní zámek v Osečanech na Sedlčansku. Nemovitost si ponechali i po rozchodu. Matěj Stropnický v rozhovoru pro Prima Living popsal, že s Krejčíkem plánují na zámku intenzivní léto. Stropnický také prodal pražský byt a je z něj kastelán na plný úvazek.

Když se Matěj Stropnický a Daniel Krejčík na konci roku 2023 rozešli, bylo jasné, že se budou muset zamyslet nad osudem osečanského zámku, který v roce 2018 zakoupili za dvanáct milionů korun. Poměrně rychle padla možnost, že by si nemovitost nechal jeden zámecký pán a toho druhého vyplatil.

„Došli jsme k tomu, že buď musí jeden toho druhého vyplatit, nebo to musíme prodat. A také jsme došli k tomu, že nemáme na to, aby jeden druhého vyplatil. No a došli jsme k tomu, že to vlastně prodat nechceme, takže je to dál v módu, že to máme napůl,“ vysvětlil pro Prima Living Stropnický s tím, že zámek vždy bral jako dítě a pochopil, že ani po rozchodu se ho zbavit nechce.

„My jsme si adoptovali zámek a teď přes léto ho máme ve střídavé péči, protože i Dan se bude nyní podílet. Zámek je prostě na furt, ale taky nám to vrací, není to živé dítě, ale je to forma dítěte,“ dodal Stropnický s tím, že nyní vlastně zakotvil v Osečanech na plný úvazek, protože se zbavil pražského bytu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matěj Stropnický ukázal zrekonstruovaný zámek i svou komnatu. Bydlí tu s nimi duchové

„Chtěl jsem sjednotit ten areál, tak jsem nakonec se rozhodl, že prodám pražský byt. Za to jsem si koupil čtyři polorozpadlé baráky na venkově, je to super investice, doporučuji,“ přiznal Stropnický se smíchem s tím, že Osečany si ho přitáhly naplno a dnes je z něj stoprocentní kastelán.

Krejčíka na zámek táhne divadlo

I po rozchodu mají Stropnický a Krejčík velmi korektní vztahy, což jim umožňuje, aby se v letní sezóně spolu objevili na divadelních prknech. „Divadelní festival se letos koná poslední tři srpnové víkendy. Něco hrajeme s Danem, něco hraje Dan sám. Spolu máme skvělou hru, která se jmenuje Kalifornská mlha. To je hra o teoretikovi umění a jedné paní, která si myslí, že koupila cenný obraz Jacksona Pollocka. Diváci se dozví plno zajímavých věcí o pravosti či nepravosti umění. První věc, kterou začínáme, se jmenuje Sylvie, tam hraje moje sestra v roli psa, to si myslím, že bude docela legrace. A pak 31. u nás bude Jaromír Hanzlík se svojí talk show. Podrobnosti lidé najdou na stránkách zámekbude.cz. Já určitě všechny zvu, tím že se lidé přijedou podívat na divadlo, tak nám tím pomohou zámek opravovat,“ uvedl Stropnický, který veřejnost do Osečan zve také na jeden naprostý unikát.

„Od příštího týdne startujeme samostatný prohlídkový okruh, který je věnovaný Müllerově mapě Čech. To je neuvěřitelné dílo, je to největší mapa Čech, kterou vytvořil sám jeden člověk pro Karla VI. Mapy vyšlo jen 1500 kusů a díky mecenášce máme nyní jeden kus v Osečanech,“ vysvětlil zámecký pán, kterého čeká také jedna premiéra - v září bude na zámku pořádat svatbu včetně ubytování a hostiny. Pokud byste měli chuť Matěje Stropnického vidět, zajet se podívat na herecké umění Dana Krejčíka či plánujete svatbu a hledáte originální místo pro velký životní krok, tak se podívejte na celý rozhovor ve videu v úvodu článku. Dozvíte se řadu detailů o životě na zámku a jeho okolí.


Přečtěte si také