Zahrada

12. září 2024 12:25

Lenka Valjentová

Meteorologové varují před povodněmi. Jak můžeme připravit na velkou vodu zahradu

Česko čeká extrémně deštivý závěr týdne, meteorologové očekávají výrazné vzestupy hladin vodních toků zejména ve východní polovině našeho území. Svůj dům jistě už máte před velkou vodou zajištěný, ale jak na příchod povodně připravit zahradu?

Meteorologové varují před povodněmi na většině území, zejména ve východní polovině s extrémním stupněm nebezpečí. Nejvíce pršet má v oblasti Jeseníků, kde má do neděle spadnout i více než 300 litrů vody na metr čtvereční. Situaci bude komplikovat i silný vítr. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a informací na jeho sociálních sítích.

MAPA: Extrémní srážky způsobí povodně, varují odborníci. Podívejte se, kde je riziko největší

Od pátečního večera meteorologové očekávají výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity předpokládají během soboty a neděle. "V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity," dodali. Varování před vydatným až extrémním deštěm neplatí pro Karlovarský kraj, většinu Ústeckého a Plzeňského kraje.

Každý by se měl na povodeň připravit

Povodně jsou jednou z nejnebezpečnějších přírodních katastrof. S příchodem intenzivních srážek a rychlým stoupáním hladin řek přichází potřeba rychlé reakce, včasných opatření a správné přípravy. Rychlost vzniku povodně závisí na mnoha faktorech a včasné varování před ní není vždy možné! Každý by se měl připravit na příchod povodně, a to bez ohledu na místo, kde žije. Každá strouha, kanál, potůček, řeka či vodní nádrž se mohou stát zdrojem nebezpečí vzniku povodně.

  • O hrozbě či vzniku povodně mohou být občané informováni z různých zdrojů: například  sirénami, sdělovacími prostředky, místním rozhlasem. Další informace o povodňové situaci lze získat na webu ČHMÚ.

PŘEČTĚTE SI: Hrozí povodně jako v roce 2002? Meteorologové varují před totožným scénářem

Typy povodní

  • Bleskové povodně mohou vzniknout během několika minut či hodin při dlouhotrvajících intenzivních deštích. Jsou razantní a jejich čelo tvoří směs bahna, kamenů a jiných naplavenin.
  • Klasické povodně vznikají, když koryto řeky již není schopno pojmout masu vody a ta se vylívá z břehů do okolí. Na horním toku řek se blíží bleskové povodni (rychlý příchod, velká razance a rychlý opad hladiny), na dolním toku je její příchod pomalý, ale území bude zatopeno delší dobu.

Souhrn informací k aktuální výstraze:

Tři stupně povodňové aktivity

  1. První stupeň povodňové aktivity = stav bdělosti (nastává nebezpečí povodně).
  2. Druhý stupeň povodňové aktivity = stav pohotovosti (vyhlašuje příslušný povodňový orgán, je zajištěna trvalá pohotovost).
  3. Třetí stupeň povodňové aktivity = stav ohrožení (vyhlašuje příslušný povodňový orgán při bezprostředním nebezpečí v zaplaveném území,  realizují se technická opatření, vyprošťovací a záchranné práce).

MOHLO BY VÁS ZAJÍIMAT:  Mrazy za rohem. Podle meteorologů přijde výrazné ochlazení

Jak před velkou vodou zabezpečit zahradu

  • Sami nejlépe víte, zda se (informace získáte na obecním úřadě), zda se váš pozemek se zahradou nenachází v záplavovém území. Bedlivě sledujte předpovědi počasí, stav hladiny vodního toku či rybníka, které váš pozemek mohou ohrozit.
  • V případě včasné předpovědi udělejte na své zahradě i jejím okolí povodňovou prohlídku a zajistěte, aby neupevněný materiál, ploty, boudy a další překážky nebránily volnému průtoku vody a nevytvářely tak druhotné hrázky a ucpávky toku vody. Pokud ano, snažte se je odstranit, je-li to možné.
  • Zvažte, zda je výhodnější zahradu a stavby v ní utěsnit nebo umožnit volný průtok vody.
  • Musíte vzít v úvahu i možné zatopení zahradního domku, chatky, skleníku a prostor pro uskladnění nářadí, ale také studny, odpadních potrubí a kanály apod. Je nutné je dobře utěsnit.
  • Pokud hrozí zahradě zaplavení, ujistěte se, že máte vždy po ruce dostatečnou zásobu pytlů s pískem, a buďte připraveni je strategicky rozmístit. Je to sice možná staromódní řešení, ale pytle s pískem stále poskytují flexibilní a snadno použitelnou ochranu a utěsnění. A to nejen na zahradě.
  • Vypněte všechny rozvodné sítě. Pokud hrozí povodeň, musejí být pro vaši bezpečnost přívody plynu, vody a elektřiny všechny u hlavního uzávěru vypnuté. Nezapomeňte vše důkladně zkontrolovat.

Přívalový déšť versus povodeň

Přívalový déšť (příliš mnoho srážek spadlých na malé ploše) obvykle pro zahradu nepředstavuje problém nijak závažný, jde-li jen o vodu, která spadne na pozemek nebo steče z nejbližší okolní nekontaminované přírody. Obvykle stačí zajistit, aby mohly nadměrné srážky zahradu co nejrychleji opustit, čímž zamezíte většímu rozsahu zamokření záhonů a pěstovaných rostlin.

Ovšem povodeň kontaminovanou vodou (s velkou pravděpodobností se do ní dostaly benzín či nafta, fekálie z žump, septiků a čističek odpadních vod, průmyslové chemikálie a nebo uhynulí živočichové), po které zůstanou v zahradě nánosy toxického bahna je problém velmi vážný, který budete napravovat dlouho. Nánosy povodňového bahna jsou mnohdy tak silné, že jejich likvidace může trvat i měsíce.

Zdroj: ceskestavby.czhzscr.czzachranny-kruh.czchmi.cz


Přečtěte si také