Trendy

9. září 2024 11:30

Lenka Valjentová

Letošní podzim má být plný překvapení. Letní teploty, bouřky i krásně zbarvené listí

Po řadě tropických dnů nás čeká deštivý týden, který je přípravou na podzim. Letošní podzimní počasí v Evropě by ale mohlo být trochu jiné, než na jaké jsme zvyklí. Alespoň taková je předpověď meteorologů, kteří tvrdí, že podzim 2024 slibuje řadu klimatických překvapení. Pojďme se podívat, na co se máme těšit.

Podle evropských meteorologů, jak se píše na webu Meteo Giornale, bude letošní podzim zřejmě plný překvapení. Některá mohou být spíše příjemná, jiná se nám naopak moc  líbit nebudou.

NENECHTE SI UJÍT: Mrazy za rohem. Podle meteorologů přijde výrazné ochlazení

Letní teploty i v říjnu

Prvním překvapením letošního podzimu mají být vysoké teploty. „Předpovědi naznačují, že podzim 2024 by se mohl ve velké části Evropy vyznačovat neobvykle mírnými teplotami," uvádí odborníci. Někteří meteorologové předpokládají, že bychom mohli být svědky podzimních dnů teplejších než je historický průměr, denní maxima by mohla přesáhnout 25 °C i v říjnu. Vyšší teploty by ale mohly přetrvávat až do listopadu.

Deštivo s bouřkami

Naopak, co by mnoho lidí potěšit nemuselo, je předpověď evropských meteorologů, která říká, že letošní podzim bude v Evropě hodně deštivý. Podzim bývá obecně na srážky bohatý, ale letošní rok by se mohl vyznačovat extrémně proměnlivými srážkami. Hodně deštivo bude i podle portálu Severe Weather, podle kterého by mohly přijít silné bouřky s přívalovými dešti, při nichž hrozí riziko bleskových povodní.

Užijeme si barevných listů

Bezesporu příjemným překvapením, které si pro nás letošní podzim údajně připravil, je prodloužené období, kdy vydrží podzimně zbarvené listí. Mírné teploty a stálá vlhkost by mohly prodloužit vrcholné období zbarvení listů a nabídnout úchvatné výhledy až do konce listopadu. Letos bychom si tedy této jedinečné přírodní podívané měli užít víc než dost.

Letos u nás bylo nejteplejší léto v historii:

Do Česka vpadl podzim

Po řadě tropických dnů čeká Česko deštivý týden, informoval dnes Český hydrometeorologický ústav v týdenní předpovědi počasí.

„V pondělí přejde přes naše území studená fronta k východu. Ve středu postoupí do střední Evropy další studená fronta od severozápadu. Za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu až severu," uvedli meteorologové.

RADAR: Bouřky a prudký pád teplot. Podívejte se, kde udeří nejsilnější lijáky

Na úterý i středu předpovídají meteorologové přeháňky nebo občasný déšť a teploty ještě nad 20 °C. Od čtvrtka očekávají výrazné ochlazení a vytrvalejší déšť. Ve čtvrtek klesne teplota na 10 až 15 °C, na východě bude ještě kolem 20 °C. Mohou se objevit bouřky. V pátek se ještě víc ochladí, bude 9 až 13 °C. Znovu začne silněji foukat. Vítr dosáhne v nárazech 50 až 60 kilometrů v hodině.

Víkend bude převážně zatažený s deštěm, který postupně od západu zeslábne. Teploty se budou nejprve držet kolem 15 °C, později kolem 19 °C.

Zdroje: meteogiornale.itsevere-weather.euchmi.cz


Přečtěte si také