návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat?

Lenka Valjentová , Vydáno: 27.09.2021
Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat
Autor: iStock Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat
Modročerné trnky můžete v podzimní přírodě vidět takřka všude. Mnozí je míjejí bez zájmu třeba proto, že si je jednou utrhli, ochutnali a zjistili, že nejsou moc dobré, že jsou až svíravě trpké. Po prvních mrazech svou trpkost sice trochu ztratí a trnky zesládnou, ale i tak... A proč tedy trnky sbírat a zpracovávat? Protože jsou léčivé! Fungují proti průjmu a nadýmání, na snížení krevního tlaku a čištění krve, osvědčily se při bolestech v krku, kašli a rýmě. Nejlepší je udělat z nich likér, sirup, povidla, víno a domácí pálenku nebo je usušit na čaj. Zkuste naše recepty a přesvědčte se sami, že se trnky na podzim vyplatí nasbírat.

reklama

Podzimní příroda nám nabízí spoustu skvělých plodů, a tak můžeme kromě dočervena laděných šípků, hložinek či jeřabin narazit taky na modročerné bezinky nebo trnky. Trnka obecná neboli slivoň trnka (Prunus spinosa) je planě rostoucí trnitý listnatý keř s krásnými bílými květy a trpce, až svíravě kyselými plody – trnkami. Trnkové keře u nás najdeme zejména na křovinatých stráních, pasekách a mezích. 

Trnky sbíráme na podzim v plné zralosti, což je zhruba v říjnu a listopadu. K přímé konzumaci jsou v syrovém stavu vhodné až když přejdou mrazem, to trochu zesládnou. Někdy to bývá boj s časem, protože je mají rádi ptáci.
Autor: iStock Trnky sbíráme na podzim v plné zralosti, což je zhruba v říjnu a listopadu. K přímé konzumaci jsou v syrovém stavu vhodné až když přejdou mrazem, to trochu zesládnou. Někdy to bývá boj s časem, protože je mají rádi ptáci.

Trnky x švestky

Trnky, plody slivoně trnka (Prunus spinosa) barvou připomínají borůvky a vypadají trochu jako malé švestičky a někdy se i pletou se švestkami, plody pěstované slivoně švestky nebo švestky domácí (Prunus domestica).

ŠVESTKY: Jak vypěstovat zdravé modré ovoce a pochutnat si na švestkovém koláči s mákem

Švestky: Jak vypěstovat ovoce plné vlákniny a pochutnat si na švestkovém koláči

Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel

Jeřabiny jsou skvělý přírodní lék. Jak je to ale s jejich jedovatostí?

Léčivé účinky trnek

„Modročerné trnky se zelenožlutou dužinou si ve fytoterapii ceníme především pro jejich vysoký obsah vitaminu C, svíravých tříslovin a ovocných kyselin. Používají se proti průjmům a nadýmání, na povzbuzení trávení, ke snížení krevního tlaku, čištění krve a na posílení organismu," říká bylinkář Martin Kolář a dodává: „Já doporučuji trnky vyzkoušet při bolestech v krku, kašli, rýmě a zánětech horních dýchacích cest."

Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Trnky barvou připomínají borůvky a vypadají trochu jako malé švestičky nebo třešně.
Autor: iStock Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Trnky barvou připomínají borůvky a vypadají trochu jako malé švestičky nebo třešně.

Kdy trnky sbírat

Trnky sbíráme na podzim v plné zralosti, což je zhruba v říjnu a listopadu. K přímé konzumaci jsou v syrovém stavu vhodné až když přejdou mrazem, to trochu zesládnou. Někdy to bývá boj s časem, protože je mají rádi ptáci. Když je natrháme dřív, můžeme je dát  na jeden den do mrazáku. Jelikož mají i tak trpkou chuť, konzumujeme je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína nebo domácí pálenky. Výborné jsou sušené – sušíme je vypeckované nejlépe v troubě nebo sušičce při teplotě do 45 °C,“ radí bylinkář.

Sbírejte šípky a využívejte jejich skvělé účinky! Pijte šípkový čaj nebo si udělejte sirup, džem a proslulou šípkovou omáčku

Šípky pomáhají při nachlazení a přivolávají věčnou lásku. Využijte jejich sílu

Hloh je prastará bylina na srdce a na nervy. Léčí květy i plody

Hloh je prastará bylina na srdce a na nervy. Léčí květy i plody

Trnky recepty

Trnkový čaj

Ingredience

  •  2 lžíce sušených trnek
  • 300 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

Příprava

Trnky dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přikryjeme pokličkou necháme asi 10 minut macerovat, pak přivedeme k varu a 5 minut vaříme. Sejmeme a necháme částečně zchladnout. Pak můžeme scedit, ale nemusíme. Osladíme medem.

Užívání

Tohle množství čaje pijeme dvakrát denně před jídlem. Je velmi účinný při chorobách z nachlazení, na úpravy stolice nebo při vysokém krevním tlaku.

Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat. Trnkový likér na dobré trávení užíváme dvakrát denně před jídlem 2 lžíce nebo jednoho malého panáčka.
Autor: iStock Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat. Trnkový likér na dobré trávení užíváme dvakrát denně před jídlem 2 lžíce nebo jednoho malého panáčka.

Trnkový likér na dobré trávení

Ingredience

  • 2 vrchovaté hrnky nasekaných, mrazem přešlých trnek
  • 1 hrnek medu
  • 5 drcených hřebíčků
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 drcené badyány
  • půl lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 litr vodky nebo čiré domácí pálenky

Příprava

Trnky smícháme s kořením a medem, zalijeme alkoholem a necháme jeden až dva týdny macerovat. Každý den pečlivě protřepeme. Pak scedíme přes plátno do lahve a skladujeme v ledničce.

Užívání

Užíváme dvakrát denně před jídlem 2 lžíce nebo jednoho malého panáčka.

rnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat. Trnková povidla jsou výborná na slepování vánočního cukroví nebo na oslazení čaje nebo jiného teplého nápoje.
Autor: iStock rnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat. Trnková povidla jsou výborná na slepování vánočního cukroví nebo na oslazení čaje nebo jiného teplého nápoje.

Trnková povidla

Ingredience

  • 1 kg mrazem přešlých trnek
  • 600–800 g cukru

Příprava

Trnky očistíme a opláchneme, zalijeme vodu, aby byly všechny pod hladinou, a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zhruba 10 minut povaříme. Necháme vychladnout a trnky vypeckujeme. Propasírujeme. Trnkovou dřeň zvážíme a odvážíme stejné množství cukru. Dřeň přivedeme k varu a přisypeme cukr. Za stálého míchání necháme probublávat asi 15 minut do zhoustnutí. Když mají trnková povidla správnou konzistenci, přelijeme je do skleniček a obrátíme dnem vzhůru. Trnková povidla jsou výborná na slepování lineckého vánočního cukroví nebo na oslazení čaje či jiného teplého nápoje.

Trnka obecná neboli slivoň trnka (latinsky Prunus spinosa) je planě rostoucí trnitý listnatý keř, který je na jaře obsypaný krásnými bílými květy.
Autor: iStock Trnka obecná neboli slivoň trnka (latinsky Prunus spinosa) je planě rostoucí trnitý listnatý keř, který je na jaře obsypaný krásnými bílými květy.

Trnkový keř magický

Trnitý trnkový keř byl odpradávna spojován spíše se zlověstnými a negativními silami, jak prozrazuje M. Kolár: „Čarodějnice používaly jeho trny k propichování zaklínacích voskových figurek a z jeho větví si vyráběly magické hole. V některých magických tradicích je trnka keřem prokletí. Lidé si trnkové větvičky zavěšovali na krk a nad dveře, aby od sebe zahnali démony, pohromy a zlé síly.“

O plodech podzimní přírody si ještě můžete přečíst:

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmo

Kudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér

Bezinky proti chřipce a nachlazení: Udělejte si bezinkový čaj, sirup a likér

Bezinky bojují proti chřipce a nachlazení. Pomáhá bezinkový čaj, sirup a likér

Bez černý s jablky

Plody černého bezu: Vyrazte na bezinky a připravte si marmeládu s jablky

Podzimní poklady z přírody

Jeřabiny, bezinky, šípky: sklízejte a zpracujte podle babiček

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt


 

reklama

Článek je zařazen v: trnka , Trnka obecná neboli slivoň trnka (latinsky Prunus spinosa) , trnky , trnky kdy sbírat , rozdíl trnka švestka , trnky recepty , trnkové víno , trnková povidla recept , trnkový čaj , trnky přírodní lék

reklama

Přečtěte si také