Bydlení

26. února 2024 17:00

Komerční sdělení , Lea Janochová

Minimalismus: Způsob jak si splnit sen o věčně uklizeném domově, který neomrzí

Doma. Místo, kde jsme sami sebou, kde prožíváme chvíle s našimi nejbližšími, trávíme volný čas, odpočíváme i pracujeme. Místo, kde jednoduše žijeme. A právě proto by nám v něm mělo být příjemně a pohodlně. Dobrou zprávou je, že takový domov si může vytvořit každý. Klíčem je jednoduchost, která je hlavním krédem stylu, o němž jste už jistě slyšeli: minimalismu. Otevřete okna - ne proto, abyste z něj vyhodili všechny nepotřebné kusy nábytku - ačkoli kdo ví? - ale především proto, aby se vaše „doma“ stalo místem, kde se můžete volně nadechnout.

Už máte plné zuby nikdy nekončícího úklidu, který - ať se dřete sebevíc - nikdy nevede k výsledku, jaký byste si přáli, protože tu na vás pořád všechno padá, pomyslně i doslovně?

Pokud i vy patříte k lidem, kteří k životu v míru a pohodě potřebují pořádek kolem sebe, ovšem ve vašem domově se vám to jaksi nedaří, jsou tyhle řádky o minimalismu právě pro vás. Při troše snahy vás mohou přivést ke kýženému cíli. Čtěte rady zkušených designérů jak si zařídit domov, kde není třeba šůrovat od rána do večera a který vám bude připadat uklizený dřív, než po obědě sklidíte ze stolu.

5 tipů jak na minimalistický domov by LAGO

Značka LAGO, přední italský výrobce nadčasového nábytku s unikátní filozofií interiérového designu, který má kromě vysoké estetické hodnoty plnit hlavně svou funkci.

Od konkurence se liší svým konceptem a místo solitérních kusů nábytku nabízí komplexní řešení s bohatou variabilitou, od rozměrů, materiálů až po širokou škálu barev. Vzniká tak zcela něco výjimečného, orientovaného na individuální potřeby klientů.

Značka má ve svém DNA lehkost, vzdušnost a světlo.

Lago.cz

Období 50. let 20. století se neslo v duchu minimalismu. Vše začalo uměním, kdy se ze sochařství a malířství směr rozšířil do architektury, designu, filmu, filozofie a literatury. Dnes je nejen součástí běžného života ale i myšlení. V současnosti jsme obklopeni konzumem a neustálým proudem informací, proto je důležité vytvořit ze svého domova bezpečnou a komfortní zónu. A k tomu pomůže právě minimalistický interiér.

Mít minimalistický domov se snadněji říká, než praktikuje. Všude se nabízí nespočet příležitostí, kdy si lze, často za pár korun, zakoupit různé interiérové dekorace a doplňky. Pak ale, než se nadějeme, se ve svém domově s neskutečným množstvím věcí necítíme komfortně. Společnost Lago a její profesionální návrháři vám tedy tady a teď nabízejí řešení jak mít minimalistický a funkční domov, abyste se v něm cítili skvěle.

1) Méně je více

Velikonoce, Vánoce, Halloween nebo Valentýn, vždy se najde příležitost pro koupi třeba i sebemenší dekorace. A jednou přijdeme domů, a už je prostě nemáme kam dát. Například o šatníku a oblečení v něm se traduje, že co rok nenosíme, bychom měli darovat anebo prodat. Jinak tomu není ani s dekoracemi a nadbytečnými věcmi. Všeho, co jste rok nepoužili, nebo je to zničené či rozbité, se zbavte – bez kompromisů.

„Domov je místo, kde trávíme nejvíce času. Mělo by být příjemným místem pro relaxaci, ale i pro setkávání se s těmi nejbližšími. Zkuste si udělat volnou chvíli pro roztřídění všeho nepotřebného. Začít můžete v kuchyni, pokračovat přes obývací pokoj až po ložnici a šatnu. Rozdělte nepotřebné věci do tří krabic: na vyhození, darování, oprava/ještě to použiji. Ten pocit po vytřídění je skvělý, vyzkoušejte si jej,” radí designérka české pobočky LAGO Lucie Špačková.

Ne nadarmo se říká, že méně je více. Střídmost a jednoduchost jsou základem minimalistické hostylu.

Předními protagonisty produktů společnosti LAGO jsou „levitující” stůl Air a postel Fluttua, které získaly mnoho renomovaných cen.

Zcela jedinečně představila italský interiérový design společnost Arnold 1990 ve svém show house – moderní vile v Praze vybavené nábytkem LAGO, ve které nikdo nebydlí a jež slouží výhradně k prezentaci zmíněného konceptu v autentickém prostředí.

Otevřena je zhruba dva roky a za tu dobu se společnosti Arnold 1990 dostalo za tento způsob prezentace mnoha skvělých ohlasů.

zdroj: Lago.cz

2) Sjednoťte to

Nespočet barev, různé materiály, rozdílná provedení, laicky řečeno: každý pes jiná ves. To vše do minimalismu nepatří. Tento styl nemá působit na emoce ani rozptylovat. Že pro design nemáte cit? V pořádku – tehdy se vyplatí konzultovat volbu s odborníky, kteří pomohou sladit materiály a barvy tak, aby v interiéru bylo příjemně. V minimalismu dejte přednost kvalitě před kvantitou a vybírejte z materiálů, které se dobře udržují a vypadají nadčasově, tudíž se jen tak neokoukají.

3) Barvy s rozumem

Meruňkové zdi, zelený obraz a fialová pohovka? To dohromady v rámci minimalismu nepůjde. Pokud se rozhodnete pro využití tohoto směru ve svém interiéru, vyhněte se kombinaci mnoha výrazných barev, ideálně zvolte pouze neutrální přírodní tóny. Barvy minimalismu, to jsou: bílá, odstíny béžové či šedé, černá a zemitá hnědá. Nic víc a nic míň. Dokážete si svůj domov v těchto barvách představit?

4) Praktičnost, funkčnost a kvalita

Všeho moc škodí, u interiérového designu to platí dvojnásob. „Při pořízení nového kusu nábytku či vybavování celého pokoje nebo domu je zapotřebí se zaměřit na několik důležitých faktorů. Prvním z nich je kvalita, dále funkčnost a pak také praktičnost. Nábytek by měl být vyroben z kvalitních materiálů – jednak aby vydržel a vypadal po letech stále jako nový, jednak aby péče o něj byla snadná,” doporučuje Lucie Špačková. Vybírejte nábytek u renomovaných značek a výrobců, kteří jsou schopni propojit jednotlivé prvky celého interiéru tak, aby vznikl unikátní komplexní prostor s přesahem do minimalismu.

5) Lehkost a vzdušnost

Minimalistický prostor se vyznačuje lehkostí a vzdušností. Jak ji ale zakomponovat do interiéru? „Vyhněte se zdobenému nábytku, ale i mohutným konstrukcím. Raději vybírejte z kolekce Air, kde najdete například levitující stůl, konferenční stolek, postel či komodu. Tyto „vznášející se” kusy nábytku dodají interiéru lehkost, vzdušnost a tolik žádoucí nadčasovost. Díky kvalitnímu zpracování a osobitému stylu to pro vás bude volba číslo jedna,” sděluje Lucie Špačková.

Pocitu vzdušnosti v interiéru dosáhnete i volbou světlých barev podlahy a stěn. Nezapomeňte na dostatek denního světla a správnou volbu osvětlení. V neposlední řadě omezte množství dekorací a doplňků, které výslednému vzhledu ve větším množství spíše škodí.


Přečtěte si také