Asijská listová zelenina: Mizuna, perila, pak choi a amaranth vyrostou i na vaší zahrádce

Asijské druhy zeleniny mohou barevně i chuťově obohatit i váš jídelníček. Vypěstovat je na vlastní zahradě není většinou nic složitého a semínka seženete docela snadno, podívejte se po nich v internetových obchodech.

Amaranth, laskavec (Amaranthus)

Nejdéle pěstovaná plodina pro lidskou výživu. Laskavec pěstovali již staří Inkové, Aztékové a Mayové. Dnes je laskavec velmi oblíbený, protože jeho semena neobsahují žádný lepek. Listy se konzumují jako špenát. Jedná se o superpotravinu, která obsahuje mnoho vitaminů a důležitých látek.

Laskavec tedy patří mezi kulturní plodiny a ve světě se pěstuje více než 60 jeho druhů. Semínka laskavce se vysévají přímo na záhon, trochu později, klidně až v květnu, do půdy vyhřáté asi na 10–12 °C. Laskavec potřebuje dobře zkypřenou, hlubokou půdu s dostatkem humusu a teplé a sušší počasí. Nesnáší přemokření.

Mizuna (Brassica campestris Japonica)

Listová zelenina s velmi jemnou chutí, která se může konzumovat v čerstvém stavu v salátu nebo i dušená jako špenát. Pokud nepotřebujete sklidit najednou celou rostlinu, můžete pouze odlamovat jednotlivé listy. Konzumovat se mohou i mladá květenství podobně jako brokolice.

Mizuna se vysévá od jara do léta přímo na stanoviště v zahradě a roste velmi rychle. Ke sklizni je připravena již za 40 dnů. Nemá žádné zvláštní nároky na půdu, má ráda slunečné místo.

Perila zelená (Perilla furtescens)

Listová zelenina, která pochází z Číny a Indie. Je to keřovitá rostlina, jejíž listy obsahují esenciální mastné kyseliny a pomáhají tedy snižovat cholesterol. Mají také antiseptické účinky.

Perila se pěstuje velmi snadno, ale před výsevem semena nechte přes noc namočená ve vodě a pak je vysejte jen na povrch substrátu, bez zasypání. Vysévá se na začátku května do výsevních misek a koncem května už může být přesazena na plně osluněný záhon s dobře propustnou vlhčí půdou.

Pak choi (Brassica rapa chinensis)

Brukvovitá zelenina, kterou můžete najít i pod několika dalšími názvy. Čínské zelí, čínský mangold nebo čínská hořčice – tak můžete znát chutné křupavé listy, vyrůstající z baňatého bílého stonku. Na druhou stranu se pod názvem čínské zelí často nabízí zelí pekingské, což je protáhlá hlávka světle zelených listů jemné chuti, které se běžně prodává v supermarketech, potažené potravinovou fólií.

Semena Pak Choi se vysévají od počátku dubna do srpna přímo na záhony, ale i do skleníku či pařeniště. Vyberte pro ně místo na záhonu s dostatkem slunečních paprsků, ale i v mírném polostínu s lehkou a dobře propustnou půdou. Postupným výsevem si zajistíte přísun této lahodné salátové zeleniny po celou sezonu.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Laskavec; https://www.osiva-semena.cz/288-asijska-zelenina


Přečtěte si také