Křen selský a japonský křen wasabi jsou příbuzní. Obě rostliny můžete pěstovat na zahradě

Dáváte přednost pikantním pokrmům s více či méně pálivou chutí? Pěstujte obě rostliny z čeledi brukvovitých, exotický křen wasabi i obyčejný český křen selský. Oba křeny dokážou dodat jídlu pořádný říz a můžete je mít čerstvé vždy při ruce, po celou sezonu. Protože čerstvé chuti se nic nevyrovná!

Ať už patříte mezi milovníky tradiční české kuchyně a občas si rádi dopřejete ovarové koleno s pikantním křenem nebo si potrpíte spíše na pokrmy exotické a dáváte tak přednost neméně štiplavé chuti křenu wasabi, jedno je jisté. Oba bratrance z čeledi brukvovitých můžete mít po ruce stále čerstvé. Mrazuvzdorné jsou oba, i když ten asijský přeci jen o něco méně, jen do  -12 °C. Pod vydatnou zimní přikrývkou však naši zimu venku zvládne i on.

Křen selský (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia)

Výsev křenu ze semen je velmi zdlouhavý a nepraktický, proto se křen množí kořenovými řízky, které seženete nejlépe od sousedů na vesnici. Ještě nedávno ani jiná cesta k získání sadby křenu neexistovala, ale dnes už křen selský, ostatně jako snad všechno na světě, seženete přes internet. Křen se však stále tradičně šíří hlavně sousedskou výpomocí.

Křen patří mezi rostliny dlouhověké a velmi odolné, schopné se nekontrolovatelně rozrůstat do velké šíře. Proto ho spíše než na záhon, vysaďte někde do kouta zahrady, kde si bude žít vlastním životem a vy si z něho občas kousek ukopnete.

Při vysazování můžete křenové kořeny zapustit do země mírně šikmo, asi na vzdálenost 60 cm od sebe. Pokud chcete podpořit rychlejší tloustnutí kořenů, vyštipujte pravidelně nasazené květy, nenechávejte rostliny vykvést. Křen můžete pěstovat i v hluboké nádobě, nejlépe v sudu, ale nezapomeňte na dno dát vyšší drenážní vrstvu drobných kamínků.

Křen je vynikající jako doplněk k masům, ale známá je i oblíbená křenová omáčka, křen můžete přidávat do pikantních pomazánek a uvařit si můžete o křenovou polévku.

Křen wasabi (Eutrema japonica, syn. Wasabia japonica)

Japonský křen wasabi seženete přes internet paradoxně mnohem snadněji. Množí se totiž jednoduše výsevem semen, ale ke koupi bývají i mladé rostlinky. Při koupi semen si však dejte pozor. Semena se musí skladovat ve vlhkém prostředí, ta přeschlá už vám nevyklíčí. I tak dejte semena přes noc do destilované vody a ráno je vysaďte. Výsevní substrát udržujte stále vlhký, ale pozor na přemokření, aby semena či následně mladé rostlinky nezačaly plesnivět.

Wasabi pěstujte nejlépe v dostatečně hluboké přenosné nádobě, kterou na zimu přenesete do bezmrazého prostoru, nebo na záhoně, ale pod kvalitní zimní přikrývkou. Kořeny wasabi budou dostatečně silné a připravené ke sklizni nejdříve za 2 roky od výsevu. Japonský křen wasabi pěstujte na zastíněném místě a pravidelně přihnojujte.

Do zeleninových salátů můžete přidávat i zelené listy japonského křenu wasabi nebo si z nich můžete připravit chutný špenát. Nejznámější je samozřejmě pálivá wasabi pasta. Listy můžete sklízet už za několik týdnů po výsevu semen.

Zdroj: https://www.nasezahrada.com/wasabi-vypestujte-si-sve-vlastni-wasabi/; https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99en_selsk%C3%BD


Přečtěte si také