Trendy

19. listopadu 2021 12:20

Modré ticho aneb jednoduchý trik, jak odhlučnit byt

Tichá domácnost může být zdravá domácnost. Záleží, v jakém slova smyslu se to vezme. Jsme obklopeni všudypřítomným akustickým smogem, který má nepříznivý vliv na naše zdraví. Kéž bychom před ním mohli utéct alespoň domů, jenže i tam nás pronásleduje hluk z domácích spotřebičů, křik od sousedů nebo otravné hučení stoupaček. Sádrokartonové stěny z akustických desek přitom představují velmi snadné a účinné řešení, jak proměnit domov ve skutečnou oázu klidu.

Akustický komfort je dobré promyslet ještě před výstavbou domu nebo přestavbou bytu. To znamená, rozplánovat si v dispozicích bytu jednotlivé stěny a příčky s dostatečnou vzduchovou neprůzvučností. Pokud chcete být s výsledkem spokojení, zapomeňte na normy, ty jsou v tomto ohledu velmi mírné. U mezibytových příček je hodnota vzduchové neprůzvučnosti nastavena na 53 dB a u příček v rámci jednoho bytu na 42 dB. Pokud si představíte, že běžný hovor dosahuje hodnot cca 50–60 dB, není těžké odhadnout, že stěna splňující normu nás před slabšími zvuky ochrání, už ale ne před rámusem hlučnějších spotřebičů.

I pokud špatná akustika interiéru vypluje na povrch až po nastěhování do nového, není nic ztraceno. Konstrukce z akustických desek se totiž mohou montovat i dodatečně, formou tzv. předsazených stěn. Navíc díky principu suché výstavby se tyto konstrukce dají vystavět i za plného provozu domácnosti.

Akustický katalog pomůže zorientovat se

Na trhu je k mání celá řada akustických desek, jednotlivé výrobky se liší hodnotami vzduchové neprůzvučnosti a samozřejmě i cenou. Vyznat se v současné nabídce může být pro úplného laika problematické. „Všem zákazníkům z řad firem i laické veřejnosti bych doporučil seznámit se s naším akustickým katalogem. Jedná se o srozumitelnou příručku, která zájemce zasvětí do problematiky a zároveň přináší praktický přehled o výkonu dostupných akustických desek,“ radí Miroslav Nyč ze společnosti KNAUF, která je lídrem ve výrobě sádrokartonových produktů a systémů.

Ticho zahalené do modré

Velmi slušným poměrem cena/výkon se nepochybně chlubí letošní novinka v sortimentu firmy – modré akustické desky BLUE AKUSTIK. Tyto desky mají tloušťku 1,25 cm a nejčastěji se používají ve formě sendviče, kdy se mezi dvě desky, případně původní stěnu a předsazenou sádrokartonovou stěnu, vkládá profil a izolace. Sádrokarton společně s minerální izolací představuje pružnou konstrukci, která funguje podobně jako tlumiče u aut – akustickou energii pohltí, resp. vybije v neznatelných kmitech. Výsledná hodnota akustického útlumu pak záleží na tloušťce příčky, resp. celého sendviče. Např. sádrokartonová příčka o síle 20,5 cm má útlum 71 dB. Pro ilustraci stěna z pevných materiálů musí být cca 2x tak široká pro stejný zvukový útlum. Takto dimenzované příčky už dosahují hodnot, které jsou vhodné i pro klidové zóny v interiéru, jako jsou ložnice, pracovny nebo dětské pokoje.

Funkční v mnoha ohledech

Vzduchová neprůzvučnost není jedinou výhodou konstrukcí z modrých akustických desek. Dalšími jsou nízká hmotnost (výsledná stěna může být až 5krát lehčí než vyzděná příčka o stejné tloušťce), vysoká požární odolnost, velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti nebo možnost vést elektrické kabely a internet v instalační mezeře.

A na závěr jedna dobrá rada: Stejně jako vy máte za zdmi svého souseda, on za nimi má vás. Zesilovač držíte v rukou oba dva. Zatímco modré desky odhluční jeho brnkání na kytaru, už ne vaše sledování filmů z domácího kina o hlasitosti přes 80 dB. A tak je vždy nutné důkladně promyslet, jakého akustického útlumu potřebujete dosáhnout a zda by stěny ve vašem obýváku neměly být odhlučněny pomocí akustických desek s ještě vyššími parametry. Špičkovými vlastnostmi v tomto ohledu disponují např. desky Knauf Silentboard s útlumem až 76 dB nebo Knauf Diamant s útlumem až 74 dB.

www.zesilteticho.cz

Sdílejte článek
Štítky Knauf

Přečtěte si také