Muž na Slovensku zemřel po bodnutí sršní. Dostal žihadlo, nemohl dýchat a zemřel

Úmrtí po bodnutí vosou či sršní je vzácné, ale přesto se tragické případy mohou objevit. Jeden takový smutný případ se bohužel odehrál na Slovensku.

V obci Snežnice (okr. Kysucké Nové Mesto) zemřel po bodnutí sršní pětačtyřicetiletý muž. O úmrtí pana Milana informuje deník Nový Čas na svém webu.

„Manžel přišel z práce s tím, že chce ještě něco udělat doma na střeše. Vzal si žebřík a šel ven. Za chvíli se vrátil, že ho poštípala sršeň, že potřebuje studený obklad,“ uvedla pro Nový Čas zdrcená manželka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak sršeň zabije člověka? Existuje hraniční počet bodnutí, nebezpečné je i foukání

Události ale nabraly rychlý spád. Muž dostal zřejmě šok a začal se dusit. Rodina ihned volala záchranku, zdravotníci dorazili brzy, muže zkoušeli hodinu vrátit mezi živé. Muž byl ale poštípaný v oblasti hlavy a bohužel zemřel.

U pětačtyřicetiletého Slováka zřejmě došlo k anafylaktickému šoku. Na rozdíl od včel nemají sršně žihadlo opatřené zpětným háčkem, takže mohou bodat opakovaně. Zdravý člověk by měl bez problémů snést 50 až 100 bodnutí, teoreticky je smrtelná dávka sršního (a také vosího) jedu kolem 155 bodnutí na 1 kg živé váhy.

V Česku se objevila také sršeň asijská:

Sdílejte článek
Štítky Slovensko společnost sršeň třešně hodnoty žihadlo Nový Čas smrt a umírání Nové Mesto

Přečtěte si také