Zahrada

6. října 2023 13:23

Lenka Valjentová

Agresivní sršeň asijská už je v Česku. Likviduje včely, útočí i na lidi

Invazivní sršeň asijská byla 5. října nalezena v Plzni. Jedná se o první potvrzený výskyt tohoto druhu v České republice. Podle odborníků je hmyz agresivní, útočí nejen na včely, ale také na lidi a zvířata. Klíčové nyní je, aby se sršeň asijská nešířila dále.

Sršeň asijská (Vespa velutina) je sice o trochu menší než u nás běžná sršeň obecná, ale je velmi agresivní, bodá opakovaně a především napadá včely. Oběti utrhne hlavu i nohy a tělo jí pak poslouží jako krmivo pro četné sršní potomstvo.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která zajišťuje sledování invazních druhů, sběr dat a je místem první reakce, proto ve spolupráci s dalšími subjekty podniká kroky, které by měly jejímu šíření zamezit. Důležité je najít a zlikvidovat hnízdo.

„Dostali zprávu, že na jednom místě v Plzni poletují velké sršně, zaslané fotografie svědčily o tom, že se pravděpodobně jedná o sršeň asijskou. Dnes jsme vyrazili na místo a ověřili, že jde skutečně o tento invazní druh. Nyní se pokusíme najít hnízdo, kontaktujeme hasiče, kteří by je měli zlikvidovat, a budeme informovat místní úřad a veřejnost,“ vysvětluje Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Sršeň asijská se blíží do Česka: Nedá se před ní utéct, dráždí ji alkohol i voňavky

Podezřelé nálezy je nutné nahlásit

Protože sršeň asijská je schopna rychlého šíření, je důležité, aby byla podezření na její výskyt hlášena AOPK ČR, která je ověří, případně dále zajistí ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem likvidaci hnízd.

Kontakty pro hlášení podezření na výskyt sršně asijské: invaznidruhy@nature.cz. Vhodné je doplnit fotografií, aby se vyloučila záměna s jiným druhem hmyzu, a případně přesnějším popisem.

Kdy se objevila v Evropě

Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Podle zkušeností ze zemí, kde jsou k dispozici dlouhodobé údaje (Portugalsko, Španělsko, Francie, Belgie), je důležité zajistit okamžitou likvidaci nalezených hnízd. Podcenění situace v prvních letech výskytu vede k jejímu trvalému usazení a k velmi obtížné likvidaci.

NENECHTE SI UJÍT: Co dělat, když vás poštípe hmyz? První pomoc najdete na louce, v zahradě i doma

Sršeň asijská vs. sršeň obecná

Sršeň asijská (Vespa velutina) je o něco menší než naše dobrá známá sršeň obecná (Vespa crabro) a liší se i barevností.

  • Sršeň obecná má převážně světle žlutý zadeček s černými pruhy, hlava je zepředu žlutá, shora červená. Hruď a nohy jsou černé a červenohnědé. Dělnice dosahují velikosti 18 až 23 mm a matky až 35 mm.

  • Sršeň asijská je černá se širokým oranžovým pruhem na zadečku a tenkým žlutým proužkem na prvním zadečkovém článku. Zepředu je hlava oranžově zbarvená a konce nohou jsou žluté. Dosahuje velikosti 17 až 32 mm.

Sršeň asijská likviduje včely

Sršeň asijská je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Naše včely medonosné se nedokážou na rozdíl od svých asijských včelích příbuzných sršním bránit. Včelařská komunita, které se výskyt sršně asijské dotkne nejcitelněji, již byla informována, aby věnovala zvýšenou pozornost svým včelstvům.

Hnízda sršně asijské

Hnízda sršně asijské jsou kolovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi.

Útočí i na člověka

Sršeň asijská je extrémně dravá a k lovu využívá různé strategie. Svým žihadlem dokáže usmrtit menšího hlodavce, nebezpečná je ale pro větší zvířata i lidi, především pro alergiky a malé děti. Její bodnutí asi jeden centimetr dlouhým žihadlem je opravdu velmi bolestivé a nepříjemné. Jedná se o účinný a bolestivý jed, zdravého člověka by ale neměl ohrozit.

Zdroj: invaznidruhy.nature.cz, zoom.iprima.cz, cz.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také