Jak na to

19. října 2023 07:00

Lenka Valjentová

Na kolik letos vyjde svatomartinská husa a kde ji pořídit. Z jakých odrůd jsou svatomartinská vína

Dozlatova upečená svatomartinská husa je dobrota, na kterou se mnozí těší celý rok. Tradičně se připravuje jako nedělní oběd nejbližší k 11. 11. (letos vychází na sobotu), tedy svátku svatého Martina. Husu se patří zapít mladým svatomartinským vínem, které tradičně můžeme prvně ochutnat 11.11. v 11 hodin. Na kolik vyjde svatomartinská husa, kde ji pořídit a z jakých odrůd mohou být svatomartinská vína?

Nejlepší jsou husy chované na farmách ve volném výběhu s vodní plochou a vykrmované až pět měsíců pestrou stravou (přebytky ovoce, zeleniny, pečiva a zelnými listy a tím, co si na zelené pastvě najdou). Nejčastěji takové seženete přímo od drobných farmářů (tzv. prodej ze dvora nebo online), na trzích a ve farmářských obchodech. České husy z malých chovů jsou velmi žádané a rychle se vyprodají, vyplatí se tedy rezervace a zaplacení zálohy.

Kolik za husu zaplatíte

  • Cena se pohybuje od 300 Kč za kilogram u přímého prodeje, na farmářských trzích a v prodejnách se cena většinou až zdvojnásobí.
  • Nejčastěji se prodávají husy o hmotnosti 4 až 5 kg. Celá husa (játra, droby, krk, křídla) od malochovatelů tak vyjde podle váhy od 1 100 Kč do 1 800 Kč.
  • Husa má duté, lehké kosti, tudíž hodně masa na váhu. Jedna pečená husa nasytí jako hlavní chod až šest strávníků.
  • Husu koupíte oškubanou a vykuchanou, chlazenou.

MOHLO BY VÁS JEŠTĚ ZAJÍMAT: Předpověď počasí podle svatomartinské husy. Jak zjistíte, jestli budou bílé Vánoce?

Kde pořídit svatomartinskou husu

Pokud už nemáte svého dodavatele, určitě se vyplatí poohlédnout se na internetu a sociálních sítích. Svatomartinské husy prodávají například: Svatomartinská husa z Kokořínska, Rohozenská husa (Vysočina), Farma rodiny Opatrných v Tovačově, Farmářskékuře.cz, Farma U Čechů (Mladá Vožice), Drůbeží farma Holýšov (Pelhřimovsko).

Jak poznat kvalitní husu

Správně krmená husa má maso jemné a šťavnaté. Barva kvalitního husího masa je tmavší, jemně načervenalá. Kůže, která chrání maso při pečení před vysušením, by neměla mít žádné vady, jako jsou potrhání nebo větší zbytky peří. Husa by neměla mít žádné podlitiny, takže je důležité ji pozorně prohlédnout. Odradit by vás měl také zápach. Podívejte se i na droby, protože husa, která se pase na loukách, má větší žaludek než husa krmená krmnými směsmi a granulemi.

  • Buďte opatrní na záměnu s husokachnou. Ta je také moc dobrá, ale s husou nemá nic společného. Jedná se o křížence dvou kachen – pižmové a pekingské.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Svatý Martin přijíždí na bílém koni a jeho radostí jsou husy a džbán vína. Znáte svatomartinské tradice?

Mražená husa

Svatomartinskou husu si můžeme koupit mraženou v supermarketu. Je levnější, v akci se dá sehnat už od 150 Kč/kg. Ovšem rozmrazování husy v lednici, což je nejideálnější způsob, může trvat i několik dní. Daleko déle se pak peče. Aby maso dostatečně změklo, tak to podle velikosti trvá  minimálně 14 hodin. A hlavně chutí se pečené huse z farmy nevyrovná.

Svatomartinské víno

„Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení odbornými komisemi, mají možnost nosit známku Svatomartinské 2023,“ uvádí ředitel Vinařského fondu Mgr. Zbyněk Vičar a dodává: „Jejich prodej je povolen od soboty 11. 11. Na e-shopech budou letos už od čtvrtka 9. listopadu, aby se ze Svatomartinských vín mohli od prvního dne radovat úplně všichni. Tradičně 11. 11. od 11 hodin proběhne také námi pořádaný Svatomartinský košt v Brně na náměstí Svobody.“ Nad první sklenkou svatomartinského vína se ukáže, zda se letošní rok vydařil.

Odrůdy svatomartinského vína

Svatomartinská vína mohou být výhradně suchá jak bílá, tak růžová i červená ze stanovených odrůd, které dozrávají dříve, proto z nich vinaři mohou včas vyrobit kvalitní vína. Každoročně se Svatomartinská vína cenově pohybují zhruba od 90 do 300 Kč.

  • Bílá mohou být z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée.
  • Růžová z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a jejich cuvée.
  • Červená pak z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a také jejich cuvée.

Zdroje: Prima FRESH, weby farem

Sdílejte článek

Přečtěte si také