Tipy, jak urychlit červenání rajčat. Jsou zelená rajčata jedovatá?

Rajčata najdeme snad v každé zahradě i na balkoně. V současnosti jsou rajčata krásná, ale zelená a nechtějí červenat. Zkuste některý z našich tipů na dozrání i zpracování.

Máte pěkná rajčata, ale nečervenají? Současné střídání teplých a studených dnů či nocí a déšť dozrávání příliš nesvědčí. Navíc je deštivé letní počasí ideální pro šíření plísní, které patří mezi největší a nejzákeřnější nepřátele rajčat. Objevují se znenadání a úrodu dokážou úplně zdecimovat. Aby vám plíseň nezralé plody úplně nezničila, můžete je zkusit otrhat a nechat pozvolna dozrát. A pokud vaše rajčata plíseň mine, budou se vám naše tipy hodit na podzim. Jak na to?

Nechte rajčata dozrát

  • Z rostlin skliďte nejlépe celé hrozny zelených rajčat. Neumývejte je.
  • Poškozená rajčata odstraňte.
  • Zdravé zelené plody rozložte v jedné vrstvě do krabice s víkem, nebo lísky či přepravky vyložené balicím či pečicím papírem. Hodí se také plech nebo tác.
  • Mezi rajčata vložte zralé jablko nebo banán. Ty uvolňují etylén, který podporuje dozrávání plodů.
  • Rajčata přikryjte víkem nebo papírem.
  • Doporučená teplota pro dozrávání je přibližně 18–20 °C.
  • Rajčata nezapomeňte pravidelně kontrolovat. Když objevíte špatný plod, tak ho hned vyhoďte.
  • Po dozrání červené plody před konzumací omjyte.

Inspirujte se: Je čas sklizně rajčat, okurek, paprik a cuket. Jak na to?

Osvědčený tip zahrádkářky

Pokud zelená rajčata drží pevně na větvičkách, zkuste návod zkušené pěstitelky z Českého zahrádkářského svazu:

„Nejprve rostliny zkontrolujte, aby nebyly napadeny plísní či jinou chorobou. Odstraňte všechny listy a také poškozené a napadené plody, aby se choroby nešířily na zdravá rajčata. Očištěné keře rajčat vytrhněte i s kořeny a zavěste vzhůru nohama na chráněné a vzdušné místo – třeba na balkon, půdu nebo pod pergolu. Chci zdůraznit, že zelená rajčata musíte zavěsit na zastíněné místo, na slunci to nefunguje! Mám to vyzkoušené,“ radí ing. Marta Pawlicová. Rajčata pozvolna zčervenají.

  • Stejně můžete nechat dozrát i jednotlivé větvičky rajčat, které se z rostlin odlomily. I když se čerstvě sklizeným na slunci dozrálým rajčatům nevyrovnají, i tak budou chutnat dobře.

Jsou zelená rajčata jedovatá?

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) obsahuje vitaminy, minerální látky, vlákninu, betakaroten a lykopen – rostlinné barvivo, které patří k nejúčinnějším antioxidantům. Ale obsahuje i jedovaté látky – a to glykoalkaloidy, konktrétně alfa-solanin.

Glykoalkaloidy rajčat jsou ve všech částech rostliny, ale zejména v nezralých plodech. Množství závisí na druhu, velikosti a zralosti plodů. Jejich obsah je proměnlivý a zráním se výrazně snižuje. Jejich toxicita pro člověka je však nevýznamná v dávkách, které jsou v rajčatech konzumovány.

  • Podle serveru bezpečnostpotravin.cz  byste přesto měli být při konzumaci nezralých rajčat opatrní. Už 25 gramů solaninu může citlivým jedincům způsobit nevolnosti, zvracení nebo žaludeční křeče. Přesně takové množství je přibližně v jednom nezralém syrovém rajčeti.

Jak zpracovat zelená rajčata

Dobrá zpráva je, že mléčným kvašením nebo tepelnou úpravou se obsah solaninu snižuje, takže pokud si takto upravená rajčata dopřejete jako chuťovku, nemusíte mít obavy. A pokud vám rajčata i přes veškerou snahu nedozrají, můžete je například obalit a usmažit. Nejčastěji se ze zelených rajčat připravuje čatní.

Inspirujte se: Co s přerostlými okurkami? Nejlepší jsou rychlokvašky nebo naložené po americku

Rajčatové čatní

Ingredience

  • 1 kg zelených rajčat
  • 2 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky nbeo chilli
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek octa
  • 3–4 lžíce rozinek

Příprava

Rajčata oloupejte a tyčovým mixérem je rozmixujte společně s cibulí a česnekem. Osolte a přidejte  koření, cukr, ocet, rozinky. Přiveďte za stálého míchání k varu i a vařte asi 15 minut. Čatním naplňte skleničky a uzavřete víčkem. Raději nekonzumujte více než 100 gramů čatní ze zelených rajčat denně.

Zdroje: bezpecnostpotravin.cztoxicology.czcs.wikipedia.org; ing. Marta Pawlicová, Český zahrádkářský svaz; Prima Fresh

Sdílejte článek

Přečtěte si také