Průvodce pěstováním rajčat: 10 tipů od úspěšného pěstitele, jak se o ně starat v létě

Rajčata u nás najdeme snad v každé zahradě i na balkoně. A proto určitě stojí za to si připomenout, na co bychom při pěstování rajčat během léta neměli zapomenout, jaké nejčastější problémy nás mohou potrápit i jak je vyřešit.

Rajče jedlé, taky lilek rajče (Solanum lycopersicum) má hlubší a silnější kořenový systém než jeho příbuzní papriky, okurky nebo lilky. „Díky němu jsou rostliny rajčat schopny pořídit si živiny a vláhu z větší hloubky a z větší plochy, a proto dokážou lépe přestát občasné výpadky v péči,“ říká šlechtitel a pěstitel Peter Gajdoštin a přidává rady a tipy na správné a úspěšné pěstování rajčat v letních měsících.

10 rad a tipů pěstitele, jak pěstovat rajčata v létě

1. Rajčata zalévejte ke kořenům

Rajčata zalévejte podmokem, tedy ke kořenům, abyste co nejméně navlhčili listy rostlin. Dlouhodobě vlhké listy jsou rizikové z hlediska šíření houbových chorob. Pokud musíte zalévat shora, zalévejte za slunečného dne dopoledne, aby slunce listy co nejrychleji vysušilo.

2. Nejen sucho, i mokro rajčatům škodí

Rajčata potřebují v půdě rovnovážný poměr mezi vláhou a vzduchem. Nejen sucho, ale taky přílišné přemokření jim škodí, proto je zbytečně nepřelévejte! Rostliny rajčat zlévejte jen jednou za několik dní vyšší dávkou odstáté vody. Každodenní zvlhčování vrchní vrstvičky půdy je neefektivní. Po zalití se vždycky přesvědčte, jak hluboko jste půdu provlhčili, vláha se musí dostat až do vrstvy kořenů rostlin.

3. Příliš razantní odlistění rostlině neprospívá

Rostliny rajčat částečně prosvětlujte. Odstraňujte ručně spodní listy, které se dotýkají půdy. Můžete odstranit i několik vyšších listů až po právě dozrávající vijan. Příliš razantní odlistění ale rostlině neprospívá – listy jsou totiž fotosynteticky aktivní částí rostliny, zajišťují ochranu plodů před slunečním úpalem a současně odpařováním vody ze svého povrchu rostlinu ochlazují.

4. Žluté skvrny na plodech

Při vysokých letních teplotách se na plodech výrazně odlistěných rostlin může vyskytnout popálení způsobené slunečním úpalem. Projevuje se žlutými skvrnami na rajčatech, jelikož při teplotách povrchu plodu nad 35 °C se žluté barvivo nepromění na červený lykopen. Při pěstování ve skleníku je v parném létě vhodné přistínění nátěrem skla nebo řídkou síťovinou.

5. Stáčení listů

Stáčení listů rajčat není nemocí, ale ochranou rostliny před vysokou teplotou a přílišným slunečním zářením. Stočené listy nemusíte odstraňovat, jsou i nadále fotosynteticky aktivní.

6. U tyčkových rajčat odstraňujte boční výhony

V průběhu vegetace u tyčkových rajčat odstraňujte boční výhony – zálistky. Vylamujte je rukou v co nejranějším stadiu, kdy jsou křehké a mají velikost 5 až 10 cm. Při odřezávání nožem nebo odstřihávání nůžkami je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.

7. Virová mozaika rajčete

Obávanou virovou chorobou je mozaika rajčete. Virus mozaiky rajčat se velmi snadno šíří a může být devastující pro celou zahradu, napadá taky dýně, brambory, papriky, růže, ale i jablka a hrušky. .Příznaky viru jsou velmi variabilní, nejčastější jsou strakaté, mozaikovité listy, stonky a plody, deformace listů (kadeření, kapraďovitost) a hnědnutí dužiny plodů. Postižené rostliny spalte.

8. Suchá hniloba špiček plodů

Suchá hniloba špiček plodů je v horkých létech velmi častou poruchou vývoje plodů rajčete. Příčinou je relativní nedostatek přijatelného vápníku. Prevencí je hlavně udržování vyrovnané vlhkosti půdy. Při velmi vysokých teplotách ale rostlina není schopna kořeny vápník z půdy přijímat, dokonce ani když je ho v půdě nadbytek. Tehdy pomáhá pouze postřik vápenatými hnojivy na list. Začněte tehdy, když jsou první plody zhruba 2 cm velké, opakujte dvakrát až třikrát v desetidenních intervalech. Napadené plody včas odstraňte.

9. Plíseň rajčete Phytophthora infestans

Nejvážnější chorobou rajčat je plíseň rajčete Phytophthora infestans. Napadá listy, stonky i plody a je schopna rostliny během několika dní zcela zlikvidovat.

Základní prevencí je udržení rostlin, hlavně listů v suchu. Pěstujte odrůdy s vysokou odolností k plísni rajčete. Rozvoj plísně bramborové na rajčatech omezí i jejich pěstování pod stříškou, například ve velkých nádobách nebo v pytlích se substrátem na jižní straně domu. Přesah střechy chrání rostliny před deštěm, stěna za nimi se přes den nahřeje a v noci zpětně sálá, čímž brání orosení listů. Jak zatočit s plísní se dozvíte zde.

10. Zaštípněte rostlinu za 7–8 vijanem

Na rostlinách tyčkových rajčete obvykle dozraje 6–8 vijanů plodů. Doba od kvetení do dozrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7–8 vijanem. Plody, které se vytvoří výše, již v našich podmínkách dozrají zřídka.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Ing.Peter Gajdoštin, cs.wikipedia.org, gardeningknowhow.com


Přečtěte si také