Obývací pokoj

11. listopadu 2021 06:02

Nechte se inspirovat aktuálními trendy a proměňte vzhled svého obývacího pokoje

Přestalo vás bavit, jak váš obývací pokoj vypadá a toužíte po změně? Přinášíme vám několik aktuálních trendů, kterými se můžete inspirovat.

Středobod obývacího pokoje

Kolem kterého kusu nábytku se vždy sejde celá rodina? Kolem stolu. Proč si tedy nepořídit stylový konferenční stolek, kolem kterého se budete moci sházet, odkládat na něj nádobí a dekorovat ho designovými doplňky? V popředí se poslední roky drží skleněné konferenční stolky. Jestli se vám ale nechce každý den stůl leštit, stylové jsou také dřevěné stolky. Při výběru stolku mějte na paměti hlavně jeho praktičnost. Dávejte přednost těm, které mají poličku na odkládaní nezbytností.

Vyměňte starou obývací stěnu za novou

Omrzela vás již vaše obývací stěna? Pořiďte si novou obývací sestavu nebo stěnu. V moderním provedení jsou vybaveny LED osvětlením a dalšími zajímavými prvky, které váš obývací pokoj posunou do 21. století. Při výběru nové obývací stěny či sestavy se držte jednoduchého pravidla: barva dřeva by měla ladit s ostatním nábytkem, tedy s gaučem, křesly a konferenčním stolkem.

Tapety jsou opět v kurzu

Ačkoliv by se mohlo zdát, že doba tapet již dávno pominula, není tomu tak. Tapety totiž slaví velký návrat. Nepředstavujte si ovšem tapetování celého pokoje, zcela postačí i jen jediný pruh, kterým ozvláštníte celý pokoj. Výrazné tapety se nejčastěji umisťují za sedací soupravu a dají se ozvláštnit umístěním obrazu. A při jejich výběru platí zcela jednoznačné pravidlo: čím větší divočina a extravagance, tím lepší.

Pro navození atmosféry

Nevlastníte krb? To vůbec nevadí. Posezení u krbu si můžete navodit také rozsvícením svíček a světýlek. Svíčku nebo svícen by měl mít ve své domácnosti každý. Zejména na podzim, kdy nastává jejich období, protože dokážou prozářit jinak ponuré večery. Se správně zvolenými stojany na svíčky si dokážete navodit tu správnou domácí pohodu. Při zapalování svíček buďte samozřejmě opatrní a neumisťujte je pod poličky, a už vůbec ne do obývací stěny. Mnohem lépe vyniknou svíčky na konferenčním stolku a velké dekorativní svíce na skříňkách a v otevřeném prostoru.

Experimentujte a kombinujte barvy, tvary i vzory

Protože je obývací pokoj vaším královstvím, nebojte se v něm nastolit svá vlastní pravidla a experimentujte. Kombinujte tvary, barvy i vzory. Ačkoliv hranice mezi smyslem pro design a překombinováním je tenká, pokud se vám vaše kreace a kombinace líbí, držte se jich. Záleží totiž hlavně na tom, jaký celkový dojem ze svého obývacího pokoje máte vy sami.

Pokud se v něm cítíte pohodlně a příjemně, bude se v něm líbit i vašim návštěvám. Zapomeňte tedy na pravidla, která jste se učili ve škole o tom, které barvy spolu ladí a které vzory se nemají kombinovat s jinými, a jděte svou vlastní cestou. Na pomoc si vezměte svou vlastní fantazii a představivost a buďte kreativní.

Zrcadlo v obýváku? Proč ne!

Víte, jaký prvek opticky zvětší vaši místnost a dodá ji zcela jiný ráz? Zrcadlo. U tohoto prvku je velmi důležité promyslet, kam ho umístíte. Rozhodně se nehodí naproti gauči, protože byste se lekli pokaždé, když byste sami sebe spatřili. Zlaté pravidlo instalace zrcadla do místnosti, ve které za úkol opticky ji prodloužit, zní: nastavte jej tak, aby se v něm odrážela venkovní příroda nebo alespoň zeleň, která se vyskytuje ve vaší domácnosti.

Při změně vzhledu vašeho obývacího pokoje buďte hraví, kreativní a originální. Trendy využívejte k inspiraci, ale provedení nechte na své fantazii. Nebojte se obývací pokoj zařídit podle svého. Tato místnost reprezentuje vás, a proto není od věci vtisknout do ní kus sebe samého.

Sdílejte článek

Přečtěte si také