Lahodný chřest, lidově špargl, podporuje hubnutí i dobrou náladu. A teď je jeho sezona
Mladé výhonky chřestu jsou lahodnou a zdravou zeleninou, která chrání před virovými infekcemi, podporuje imunitu a také navozuje dobrou náladu, pomáhá hubnout a odbourávat alkohol. Léčivé jsou i kořen a listy, čaj funguje proti revmatismu nebo jako detox. Z chřestu snadno připravíte mnoho úžasných pokrmů.
Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky. U nás se začal pěstovat koncem 18. století. Český chřest vynikal raností a jemností, díky vybělování pod zvony z pálené hlíny. Po druhé světové válce jeho pěstování upadlo a teprve v posledních letech se chřestovny zase obnovují.
NENECHTE SI UJÍT: Artyčok je krásná rostlina i zdravá zelenina. Jak ho pěstovat a zpracovat?
Chřest – pěstování
Můžete si ho vypěstovat i sami, ovšem pěstování chřestu v domácích podmínkách připomíná běh na dlouhou trať. Z přímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujete spoustu času a energie.
Chřest a zdraví
Mladé výhonky chřestu jsou lehká, lahodná, dobře stravitelná a zdravá zelenina. Chřest je bohatý na antioxidanty, které pomáhají odstraňovat volné kyslíkové radikály z těla a kyselinu asparagovou. Obsahuje také vitaminy A, C, E, K i skupiny B, z minerálů zejména vápník, fosfor, zinek, železo, draslík a jód.
Chřest léčivé účinky
- Chřest pomáhá odstraňovat volné radikály z těla a chrání jej před vznikem nádorových onemocnění a před virovými infekcemi, podporuje imunitní systém a duševní svěžest.
- Chřest neobsahuje téměř žádné kalorie, ve 100 g čerstvých stonků se skrývá pouhých 20 kcal, zato velké množství vlákniny. Vláknina zasytí a účinně pomáhá shazovat nadbytečná kila i snižovat hladinu cholesterolu a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.
- Chřest podporuje vylučování nadbytečné vody z těla, používá se také při prevenci i léčbě revmatismu a dny.
- Detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, pomáhá léčit kožní choroby.
- Má projímavé účinky a pozitivní vliv nametabolismus.
- Kladně působí na odbourávání alkoholu, je to skvělá zelenina při kocovině.
- Čerstvé výhonky chřestu mají afrodiziakální účinky.
Chřest bílý, zelený a fialový
Obecně platí, že jenom čerstvý chřest je dobrý! Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina, a taky podle toho, že čerstvý nelze ohnout.
- Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Za nejlahodnější se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky, zelený obsahuje nejvíce vitaminu C, fialový má výrazně kořenitou a nahořklou chuť. Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, bílý a fialový zase v teplé.
Co s chřestem
Chřest se dá připravit na spoustu různých způsobů. Oblíbená je třeba chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu.
Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Za nejlahodnější se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky, zelený obsahuje nejvíce vitaminu C, fialový má výrazně kořenitou a nahořklou chuť. Zdroj: iStock
Zapečený chřest se sýrem
Ingredience
- 1 svazek zeleného chřestu
- 100 g strouhaného sýru Gran Moravia
- 100 g tyrolského špeku nakrájeného na tenké plátky
- extra panenský olivový olej na vytření pekáčku
Příprava
Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě strouhaným sýrem a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180 °C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.
Quiche s bílým chřestem
Ingredience
- svazek bílého chřestu
- 170 g sádla
- 330 g špaldové mouky
- 8 vajec
- sůl
- 100 g slaniny
- 100 g sýra Gruyére (švýcarský tvrdý sýr s ořechovou příchutí)
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání 33 %
- pepř
- muškátový oříšek
Příprava
- Z mouky, 6 g soli a sádla vypracujte drobenku, Přidejte 2 vejce a 60 ml studené vody, vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte asi 30 minut v lednici.
- Z chřestu odlomte tuhou spodní část a zbytek oškrábejte. Celý chřest kromě vršku nakrájejte na kolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte na pánev. Nakonec na chvíli přidejte i chřest nakrájený na kolečka (kromě vršků, ty nechte stranou).
- Z těsta vyválejte kolo silné asi 3 mm a přeneste ho do kulaté formy na koláč (mělo by být větší než forma). Okraje zařízněte podél venkovního kraje formy a potom zahněte dovnitř. Dno propíchejte vidličkou a posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidejte orestovanou slaninu s chřestem a vše zalijte smetanovou směsí. Nakonec přidejte vršky chřestu.
- Quiche vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte dozlatova přibližně 45 minut.
Italské rizoto s chřestem
Ingredience
- 500 g vyloupaného čerstvého hrášku
- svazek mrkve
- svazek chřestu
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 200 ml bílého vína
- 500 g kulatozrnné rýže arborio
- 1 nadrobno nakrájená šalotka
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pepř
- 100 g sýru Gran Moravia nebo parmazánu
- štáva z 1 citronu
Příprava
Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá. V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z plotýnky, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte na hoblinky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte obložené zeleninou.
Chřest jako lék
Do konce června se mladé výhonky chřestu používají jako zdravá lahůdková zelenina, uprostřed léta a zkraje podzimu pak zralé listy nebo oddenky jako léčivky. „Čaj, který se z nich připravuje, se používá při revmatismu a dně, pomáhá léčit onemocnění močových cest, zácpu a pálení žáhy. Chřestový čaj má detoxikační a diuretické účinky,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Do konce června se mladé výhonky chřestu používají jako zdravá lahůdková zelenina, uprostřed léta a zkraje podzimu pak zralé listy nebo oddenky jako léčivky. Zdroj: iStock
Čaj z kořenů chřestu
Ingredience
- 1 lžička drcených kořenů chřestu
- 220 ml vroucí vody
Příprava
Kořeny zalijte vroucí vodou, zakryté nechte 10 až 15 minut vyluhovat. Sceďte.
Použití
Jako detoxikační kúru popíjejte vlažný čaj po doušcích dvakrát denně po dobu dvou týdnů.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, ceskychrest.cz, cs.wikipedia.org