Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Chřest je lahodná zelenina, která chrání před viry a pomáhá s hubnutím

Mladé výhonky chřestu jsou lahodnou, velmi zdravou zeleninou, která chrání před virovými infekcemi i před některými nádorovými onemocněními a podporuje imunitu systém a duševní svěžest. Taky pomáhá hubnout nebo odbourávat alkohol. Léčivé jsou i kořen a listy, čaj funguje proti revmatismu nebo jako detox. Z chřestu snadno připravíte mnoho jídel od polévek přes saláty až po slané koláče, a tak si ho může dopřát každý, stačí zkusit recepty na italské rizoto, zapečený zelený chřest se sýrem a quiche s bílým chřestem.
Vydáno: 04.06.2020, Lenka Odstrčilová
Chřest je lahodná zelenina i účinná léčivka
Autor: istock.com Chřest je lahodná zelenina i účinná léčivka

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky. U nás se začal pěstovat koncem 18. století. Český chřest vynikal raností a jemností, díky vybělování pod zvony z pálené hlíny. Po druhé světové válce jeho pěstování upadlo a teprve v posledních letech se chřestovny zase obnovují. Je velmi zdravý a vypěstovat si ho můžete i sami. Ovšem pěstování chřestu v domácích podmínkách připomíná běh na dlouhou trať. Z přímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky, nemluvě o tom, že chřestovému záhonu obětujete spoustu času a energie.

Je tedy jen na vás, jestli se do pěstování chřestu pustíte. Více se o chřestu a jeho pěstování dozvíte zde.

Pěstování chřestu v domácích podmínkách není snadné, z přímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky
Autor: istock.com Pěstování chřestu v domácích podmínkách není snadné, z přímého výsevu se první úrody dočkáte až za čtyři roky

Lahodná a zároveň zdravá zelenina

Mladé výhonky chřestu jsou lehká, lahodná, dobře stravitelná a zdravá zelenina, v lidovém léčitelství se využívá i kořen a listy. Je bohatý na antioxidanty, které pomáhají odstraňovat volné kyslíkové radikály z těla a chrání jej před vznikem nádorových onemocnění a před virovými infekcemi a obsahuje kyselinu asparagovou,  která podporuje imunitní systém a duševní svěžest. Obsahuje také vitaminy A, C, E, K i B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, biotin, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou), z minerálů zejména vápník, fosfor, zinek, železo, draslík a jód.

Mladé výhonky chřestu obsahuje vitaminy A, C, E, K i B
Autor: istock.com Mladé výhonky chřestu obsahuje vitaminy A, C, E, K i B

Jak chřest pomáhá zdraví

Chřest neobsahuje téměř žádné kalorie, ve 100 g čerstvých stonků se skrývá pouhých 20 kcal, zato velké množství vlákniny. Vláknina zasytí a účinně pomáhá shazovat nadbytečná kila i snižovat hladinu cholesterolu a riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Chřest podporuje vylučování nadbytečné vody z těla, používá se také při prevenci i léčbě revmatismu a dny. Dále detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, pomáhá léčit kožní choroby. Má projímavé účinky a pozitivní vliv na metabolismus. Kladně působí na odbourávání alkoholu, je to skvělá zelenina při kocovině. Čerstvé výhonky chřestu mají afrodiziakální účinky.

Chřestová sezóna

Chřestová sezona je v plném proudu. Jak pěstovat, skladovat a vařit oblíbenou zeleninu?

10 zajímavostí o chřestu

10 zajímavostí o chřestu, které o něm ještě možná nevíte

Chřest v kuchyni

Obecně platí, že je čerstvý chřest je dobrý. Čerstvý chřest poznáte, když po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina a taky podle toho, že čerstvý nelze ohnout. Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Za nejlahodnější se považuje bílý, který má jemnou chuť a silné stonky, zelený obsahuje nejvíce vitaminu C, fialový má výrazně kořenitou a nahořklou chuť. Zelený chřest se používá více ve studené kuchyni, bílý a fialový zase v teplé. Chřest se dá připravit na spoustu různých způsobů. Oblíbená je třeba chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu.

Mladé výhonky chřestu: základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový
Autor: istock.com Mladé výhonky chřestu: základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový

Zapečený chřest se sýrem

Ingredience

  1. 1 svazek zeleného chřestu
  2. 100 g strouhaného sýru Gran Moravia
  3. 100 g tyrolského špeku nakrájeného na tenké plátky 
  4. extra panenský olivový olej na vytření pekáčku 

Příprava

Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku La Formaggeria. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě strouhaným sýrem a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180 °C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.

Mladé výhonky chřestu: recept na zapečený zelený chřest se sýrem
Autor: archiv La Formaggeria Gran Moravia Mladé výhonky chřestu: recept na zapečený zelený chřest se sýrem

Quiche s bílým chřestem

Ingredience

  1. svazek bílého chřestu
  2. 170 g sádla
  3. 330 g špaldové mouky Babiččina volba
  4. 8 vajec
  5. sůl
  6. 100 g slaniny
  7. 100 g sýra Gruyére (švýcarský tvrdý sýr s ořechovou příchutí)
  8. 250 ml mléka
  9. 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  10. pepř
  11. muškátový oříšek

Příprava

Z mouky, 6 g soli a sádla vypracujte drobenku, Přidejte 2 vejce a 60 ml studené vody, vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte asi 30 minut lednici. Z chřestu odlomte tuhou spodní část a zbytek oškrábejte. Celý chřest kromě vršku nakrájejte na kolečka. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi. Nakonec na chvíli přidejte i chřest nakrájený na kolečka (kromě vršků, ty nechte stranou). V míse vyšlehejte zbylá vejce, mléko, smetanu a muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.

Z těsta vyválejte kolo silné asi 3 mm a přeneste ho do kulaté formy na koláč (mělo by být větší než forma). Okraje zařízněte podél venkovního kraje formy a potom zahněte dovnitř. Dno propíchejte vidličkou a posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidejte orestovanou slaninu s chřestem a vše zalijte smetanovou směsí. Na závěr do koláče přidejte vršky chřestu a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte dozlatova asi 45 minut.

Mladé výhonky chřestu: quiche s bílým chřestem
Autor: archiv Babiččina volba Mladé výhonky chřestu: quiche s bílým chřestem

Italské rizoto s chřestem

Ingredience

  1. 500 g vyloupaného čerstvého hrášku
  2. svazek mrkve
  3. svazek chřestu
  4. 1,5 l kuřecího vývaru
  5. 200 ml bílého vína 
  6. 500 g kulatozrnné rýže arborio 
  7. 1 nadrobno nakrájená šalotka
  8. extra panenský olivový olej 
  9. sůl
  10. pepř
  11. 100 g sýru Gran Moravia nebo parmazánu
  12. štáva z 1 citronu

Příprava

Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá. V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z plotýnky, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte na hoblinky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte obložené zeleninou.

Mladé výhonky chřestu: italské rizoto s chřestem
Autor: archiv La Formaggeria Gran Moravia Mladé výhonky chřestu: italské rizoto s chřestem

Léčivé jsou i kořeny a listy

V květnu a červnu se mladé výhonky chřestu používají jako zdravá lahůdková zelenina, uprostřed léta a zkraje podzimu pak zralé listy nebo oddenky jako léčivky. Čaj, který se z nich připravuje se používá při revmatismu a dně, pomáhá léčit onemocnění močových cest, vysoký krevní tlak, zácpu a pálení žáhy. Chřestový čaj má detoxikační a diuretické účinky.

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky
Autor: istock.com Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, je vytrvalá, až dvoumetrová rostlina s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky

Čaj z kořenů chřestu

Ingredience

  1. 1 lžička drcených kořenů chřestu
  2. 220 ml vroucí vody

Příprava

Kořeny zalijte vroucí vosou, zakryté nechte 10 až 15 minut vyluhovat. Sceďte.

Použití

Jako detoxikační kúru popíjejte vlažný čaj po doušcích dvakrát denně po dobu dvou týdnů.

Mohlo by vás taky zajímat:

Jak se zaručeně zamilujete do rebarbory: Ochutnejte bábovku, koláče, džem a kompot

Jak se zamilovat do rebarbory? Udělejte bábovku, koláče, džem i kompot

Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Zdobené rebarborové koláče mohou mít mnoho vzorů i barev. Který recept zkusíte?

V hlavní roli ZELENÝ CHŘEST aneb Uvařte si chutně, snadno a rychle

V hlavní roli ZELENÝ CHŘEST aneb Uvařte si chutně, snadno a rychle

Křehká sláva českého chřestu

Křehká sláva českého chřestu se vrací! Už jste ho ochutnali?

Článek je zařazen v: chřest , Chřest lékařský (Asparagus officinalis) , chřest recepty , chřest léčivka , chřest pěstování , bílý chřest , zelený chřest , fialový chřest , zdravá zelenina

reklama