Pěstujte na zahradě kukuřici, není to těžké. Získáte čaj na hubnutí i na potenci

Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina, která nejlépe prospívá na místě zalitém sluncem. Na našich zahradách se pěstuje hlavně kukuřice sladká a supersladká pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření. V lidovém léčitelství se jako bylina bojující s nadváhou nebo neplodností používají kukuřičné vlasy. Poradíme vám, jak si kukuřici vypěstovat.

Klasy kukuřice seté cukrové jsou skvělý přírodní výživný koktejl pro zdraví, krásu a dobrou náladu. Například už 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa! Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a nenasycených mastných kyselin. Žlutá kukuřičná zrna tak zvyšují naši odolnost vůči stresu a mentální únavě, podporuji soustředění, jsou injekcí energie a vitality pro mozek. Jejich příznivé účinky se dostavují velmi rychle. Odedávna lidé věřili také v omlazující účinky kukuřičných zrn.

Kukuřičné vlasy léčivé účinky

Jako léčivka se v lidové medicíně se používají niťovité čnělky, dlouhá vlákna, která vyčnívají z palicovitých klasů – říká se jim kukuřičné vlasy. „Niťovité čnělky se sbírají v době květu před opylením (červenec a srpen) a rychle se suší ve stínu. Mají slabý nasládlý pach a trpkou chuť. Mají močopudné a detoxikační účinky, čistí krev, tiší bolesti, pomáhají při revmatismu a otocích. Zklidňují také trávicí trakt, snižují vysoký krevní tlak i hladinu krevního cukru. Kukuřičné vlasy mají velice pozitivní vliv na mužskou plodnost a potenci," vysvětluje bylinkář Martin Kolár a dodává: „Nálev z kukuřičných vlasů je ideální při hubnutí, stará se o zdravou pokožku, vlasy a kvalitu svalové hmoty."

Čaj na hubnutí a potenci

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvých kukuřičných vlasů nebo i 1 lžičky sušených
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Kukuřičné vlasy zalijeme vroucí vodou, zakryjeme, necháme asi 10 minut vyluhovat a scedíme.

Užívání

Kukuřičný čaj pijeme neslazený dvakrát denně po obědě a po večeři jako podporu při redukční dietě, protože kukuřičné vlasy pomáhají při odvodnění a detoxikaci, působí mírně projímavě. Na zvýšení potence stačí vypít šálek čaje po obědě a po večeři.

Základní pravidla pěstování kukuřice

Kukuřice setá cukrová se dělí na kukuřici sladkou a supersladkou. V čem je rozdíl? "„Samozřejmě v obsahu cukrů. Běžná kukuřice na zrno obsahuje v mléčné zralosti kolem 3 % cukrů, sladká kukuřice má obsah jednoduchých cukrů 7–14 %, supersladká 19–21 %. Zvláště supersladké kukuřice jsou delikátní pochoutkou, lépe se skladují a zůstávají déle sladké. Sladká a supersladká kukuřice pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření jsou vhodné pro běžné pěstování na zahrádkách," uvádí šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.

  1. Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina, která nejlépe prospívá na místě zalitém sluncem. Vyžaduje záhřevné, propustné písčitohlinité půdy s dostatkem vláhy. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné.
  2. Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám.
  3. Osvědčené je pěstování kukuřice na jednom záhonu s bujně rostoucími dýněmi nebo cuketami, ty stíní půdu a chrání ji před vysycháním a erozí. Kukuřici také prospívá sousedství s pnoucími i keříčkovými fazolemi nebo hrachem, protože dodají kukuřici potřebný dusík.
  4. Kukuřice setá cukrová je choulostivá vůči nízkým teplotám, a proto ji nesmíme vysévat na záhon před 20. květnem. Rané sladké a supersladké odrůdy je možné vysévat až do 20. července. Chceme-li sklízet cukrovou kukuřici delší dobu, vyséváme semena opakovaně v intervalu dvou týdnů.
  5. Na záhon sejeme kvalitní osivo do hloubky přibližně 2,5 cm do řádků vzdálených nejméně 60 cm. Od okrajů záhonů bychom měli nechat prostor asi 30 cm.
  6. Po vzejití rostliny vyjednotíme na nejméně 40 cm od sebe. Když necháme více rostlin vedle sebe, kukuřice budou menší.
  7. Kukuřici si můžeme také předpěstovat 4–6 týdnů před výsadbou na záhon. Jeden týden otuženou sadbu vysazujeme vdobě, kdy teplota půdy stoupne nad 13 °C a ve sponu 75 x 25 cm nebo 80 x 20 cm.
  8. Kukuřice setá cukrová snáší čerstvý hnůj, zarytý do půdy na podzim předchozího roku. Hnojit můžeme také zkvašeným drůbežím trusem. Je schopna vybrat z půdy všechny živiny, které k růstu potřebuje. Hnojit můžeme také kopřivovou jíchou ředěnou v poměru 1 : 10; zaléváme vždy přímo ke kořenům.
  9. Během vegetace je vhodné rostliny cukrové kukuřice jemně okopávat, protože mají mělký kořenový systém, a tak k nim průběžně nahrnujeme vrstvu zeminy, abychom zvýšili stabilitu rostliny.
  10. Dokud kukuřice nezačne kvést, zalévat příliš nepotřebuje. V období nalévání zrna kukuřici vydatně a pravidelně zaléváme.
  11. Cukrovou kukuřici sklízíme v tzv. mléčné zralosti, tedy v době, kdy jsou zrna plná a roní mléčně zbarvenou šťávu. To poznáme podle toho, že rozbalíme suknice kryjící palici a do zrna jemně zatlačíme nehtem. U nezralé kukuřice je zrno vodnaté, naopak přezrálá zrna jsou už tvrdá.
  12. Hned po sklizni se cukry v zrnech začnou měnit ve škroby a zrna ztrácejí svou sladkost, proto konzumujeme kukuřičné klasy co nejdřív po sklizni. Čím vyšší je teplota skladování, tím je odbourávání cukrů rychlejší. Supersladké kukuřice ztrácejí cukry podstatně pomaleji než sladké.

Co asi děláme špatně, že nám kukuřice chřadne

Mladé rostliny kukuřice žloutnou, vršek odumírá

„Většinou za to může zamokřená a neprovzdušněná půda, která zabraňuje příjmu živin. Nejcitlivější jsou mladé rostliny, které sice po ukončení zamokření rychle zregenerují, ale zpoždění ve vývoji je patrné po celou zbývající dobu vegetace. Na trvale podmáčených místech může docházet k poškození a k odumírání horních částí rostlin. Prevencí je vhodný výběr místa pro výsev či vysadit kukuřici a do květu rostliny nezalévat," doporučuje Jan Prášil

Kukuřice v kuchyni

Sladká a supersladká kukuřice je přímo předurčena pro přímou spotřebu, dá se také dobře hned po sklizni zamrazit (celé i pokrájené klasy či jednotlivá zrna) nebo naložit do sladkokyselého a slaného nálevu. Pokud kukuřičné klasy nezamrazíme, můžeme je uchovávat jen krátce, kukuřičný cukr se totiž rychle proměňuje na škrob a zrna moučnatí.

Mladé klasy se dají jíst syrové, starší krátce povaříme v mírně oslazené vodě, abychom zvýraznili kukuřičnou chuť a vůni. Kukuřici posolíme a dochutíme až před podáváním.

Kukuřice se přidává do zeleninových, masových a bramborových jídel, rizot, salátů, kaší, polévek a krémů. Skvěle chutná grilovaná, pečená či restovaná na másle i jako příloha k masu.

Odrůdy kukuřice cukrové

  • Luminox F1 je velmi raný až raný supersladký hybrid cukrové kukuřice, jeden z nejranějších vůbec. Průměrný počet řad zrn na klasu je 14–16. Je vynikající na mražení, konzervování a přímý konzum.
  • Dvoubarevná Ramondia F1 je středně raný hybrid s vysokým obsahem cukrů. Velké (22 cm) kuželovité klasy obsahují 70–90% žlutých zrn a 10–30% bílých zrn. Díky své dvoubarevnosti poskytuje atraktivní surovinu pro všechny způsoby zpracování.
  • Poloraný hybrid Adika F1 je vhodný pro přímý konzum, mražení i konzervování, vyniká kvalitním žlutým zrnem s vysokým obsahem cukru. Rostlina je vysoká 180–200 cm, tvoří 1–2 silné klasy s vysokým podílem zrna – průměrně 18 řad na klasu.
  • Poloraný hybrid Gusta F1 vytváří jeden, maximálně dva klasy, vyznačuje se vysokou úrodou. Rostlina vytváří pevná stébla, klas má 20 až 24 řad vysokého žlutého zrna. Sklízíme v mléčné zralosti, pomalé dozrávání prodlužuje dobu sběru.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, bylinkář Martin Kolár, bylinkovo.cz, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také