Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

KUKUŘICE: Jak ji vypěstovat a z kukuřičných vlasů uvařit čaj na hubnutí

Klasy kukuřice seté cukrové jsou skvělý přírodní výživný koktejl pro zdraví, krásu a dobrou náladu. Víte, že už 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa? V lidovém léčitelství se jako bylina bojující s nadváhou nebo neplodností používají kukuřičné vlasy. Na zahradách se pěstují hlavně sladká a supersladká kukuřice pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření a my vám řekneme, jak na to a které odrůdy jsou nejlepší. Prozradíme recepty, jak kukuřici co nejchutněji upravit nebo jak si udělat čaj na hubnutí.
Vydáno: 01.07.2019
kukuřice pěstování
Autor: istock.com kukuřice pěstování
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kukuřice setá cukrová obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, zejména B1 (thiamin), B3 (biotin), B5 (kyselina pantotenová) a B9 (kyselina listová). Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny železo, hořčík, selen, zinek a mangan. Například už 100 g kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa! Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a nenasycených mastných kyselin, což všechno dohromady tvoří výživný antistresový koktejl. Žlutá kukuřičná zrna tak zvyšují naši odolnost vůči stresu a mentální únavě, podporuji soustředění, jsou injekcí energie a vitality pro mozek. Jejich příznivé účinky se dostavují velmi rychle. Kromě pozitivního vlivu na nervovou soustavu a vitalitu pomáhá kukuřice posilovat srdce, podporuje krvetvorbu, udržuje hormonální rovnováhu a podporuje látkovou výměnu. Odedávna se věří také v omlazující účinky kukuřičných zrn.

KUKUŘICE: kukuřičná zrna zvyšují naši odolnost vůči stresu
Autor: Jan Prášil KUKUŘICE: kukuřičná zrna zvyšují naši odolnost vůči stresu

Kukuřičné vlasy jako léčivá bylina

Jako léčivka se používají niťovité čnělky, dlouhá vlákna, která vyčnívají z palicovitých klasů – říká se jim kukuřičné vlasy. Niťovité čnělky se sbírají v době květu před opylením (července a srpen) a rychle se suší ve stínu. Mají slabý nasládlý pach a trpkou chuť. Obsahují mj. silice, terpeny třísloviny a fytosteroly. Mají močopudné a detoxikační účinky, čistí krev, tiší bolesti, pomáhají při revmatismu a otocích. Zklidňují také trávicí trakt, snižují vysoký krevní tlak i hladinu krevního cukru. Kukuřičné vlasy mají velice pozitivní vliv na mužskou plodnost a potenci. Nálev z kukuřičných vlasů je ideální při hubnutí, stará se o zdravou pokožku, vlasy a kvalitu svalové hmoty.

KUKUŘICE:  nálev z kukuřičných vlasů je ideální při hubnutí
Autor: istock.com KUKUŘICE: nálev z kukuřičných vlasů je ideální při hubnutí

Recept na čaj na hubnutí

Nálev připravíme z 1 lžíce čerstvých kukuřičných vlasů nebo i 1 lžičky sušených, které zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme asi 10 minut vyluhovat a scedíme. Pijeme neslazený dvakrát denně po obědě a po večeři jako podporu při redukční dietě, protože kukuřičné vlasy pomáhají při odvodnění a detoxikaci, působí mírně projímavě.

KUKUŘICE: kvalitní osivo sladké nebo supersladké kukuřice sejeme do hloubky přibližně 2,5 cm do řádků vzdálených nejméně 60 cm
Autor: istock.com KUKUŘICE: kvalitní osivo sladké nebo supersladké kukuřice sejeme do hloubky přibližně 2,5 cm do řádků vzdálených nejméně 60 cm

11 pravidel pěstování kukuřice seté cukrové

  1. Kukuřice setá cukrová se dělí na kukuřici sladkou a supersladkou. V čem je rozdíl? Samozřejmě v obsahu cukrů. Běžná kukuřice na zrno obsahuje v mléčné zralosti kolem 3 % cukrů, sladká kukuřice má obsah jednoduchých cukrů 7–14 %, supersladká 19–21 %. Zvláště supersladké kukuřice jsou delikátní pochoutkou, lépe se skladují a zůstávají déle sladké. Sladká a supersladká kukuřice pro sklizeň lahodného zrna nebo klasů na vaření jsou vhodné pro běžné pěstování na zahrádkách.
  2. Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina, která nejlépe prospívá na místě zalitém sluncem. Vyžaduje záhřevné, propustné písčitohlinité půdy s dostatkem vláhy. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám.
  3. Osvědčené je pěstování kukuřice na jednom záhonu s bujně rostoucími dýněmi nebo cuketami, ty stíní půdu a chrání ji před vysycháním a erozí. Kukuřici také prospívá sousedství s pnoucími i keříčkovými fazolemi nebo hrachem, protože dodají kukuřici potřebný dusík.
  4. Kukuřice setá cukrová je choulostivá vůči nízkým teplotám, a proto ji nesmíme vysévat na záhon před 20. květnem nebo i déle, podle aktuálního počasí. Rané sladké a supersladké odrůdy je možné vysévat až do 20. července. Chceme-li sklízet cukrovou kukuřici delší dobu, vyséváme semena opakovaně v intervalu dvou týdnů.
  5. Na záhon sejeme kvalitní osivo do hloubky přibližně 2,5 cm do řádků vzdálených nejméně 60 cm. Od okrajů záhonů bychom měli nechat prostor asi 30 cm. Po vzejití rostliny vyjednotíme na nejméně 40 cm od sebe. Když necháme více rostlin vedle sebe, kukuřice budou menší.
  6. Kukuřici si můžeme také předpěstovat 4–6 týdnů před výsadbou na záhon. Jeden týden otuženou sadbu vysazujeme v době, kdy teplota půdy stoupne nad 13 °C a ve sponu 75 x 25 cm nebo 80 x 20 cm.
  7. Kukuřice setá cukrová snáší čerstvý hnůj, zarytý do půdy na podzim předchozího roku. Hnojit můžeme také zkvašeným drůbežím trusem. Je schopna vybrat z půdy všechny živiny, které k růstu potřebuje. Hnojit můžeme také kopřivovou jíchou ředěnou v poměru 1 : 10; zaléváme vždy přímo ke kořenům.
  8. Během vegetace je vhodné rostliny cukrové kukuřice jemně okopávat, protože mají mělký kořenový systém, a tak k nim průběžně nahrnujeme vrstvu zeminy, abychom zvýšili stabilitu rostliny.
  9. Dokud kukuřice nezačne kvést, zalévat příliš nepotřebuje. V období nalévání zrna kukuřici vydatně a pravidelně zaléváme.
  10. Cukrovou kukuřici sklízíme v tzv. mléčné zralosti, tedy v době, kdy jsou zrna plná a roní mléčně zbarvenou šťávu. To poznáme podle toho, že rozbalíme suknice kryjící palici a do zrna jemně zatlačíme nehtem. U nezralé kukuřice je zrno vodnaté, naopak přezrálá zrna jsou už tvrdá.
  11. Hned po sklizni se cukry v zrnech začnou měnit ve škroby a zrna ztrácejí svou sladkost, proto konzumujeme kukuřičné klasy co nejdřív po sklizni. Čím vyšší je teplota skladování, tím je odbourávání cukrů rychlejší. Supersladké kukuřice ztrácejí cukry podstatně pomaleji než sladké.
KUKUŘICE: dokud rostlina nezačne kvést, zalévat příliš nepotřebuje
Autor: Jan Prášil KUKUŘICE: dokud rostlina nezačne kvést, zalévat příliš nepotřebuje

Co asi děláme špatně, že nám kukuřice setá cukrová chřadne

Mladé rostliny kukuřice žloutnou, vršek odumírá

Vetšinou za to může zamokřená a neprovzdušněná půda, která zabraňuje příjmu živin. Nejcitlivější jsou mladé rostliny, které sice po ukončení zamokření rychle zregenerují, ale zpoždění ve vývoji je patrné po celou zbývající dobu vegetace. Na trvale podmáčených místech může docházet k poškození a k odumírání horních částí rostlin. Prevencí je vhodný výběr místa pro výsev či vysadit kukuřici a do květu rostliny nezalévat.

KUKUŘICE: na přemokření jsou nejcitlivější jsou mladé rostliny do 40 cm
Autor: istock.com KUKUŘICE: na přemokření jsou nejcitlivější jsou mladé rostliny do 40 cm

Jak upravit kukuřici cukrovou 

Sladká a supersladká kukuřice je přímo předurčena pro přímou spotřebu, dá se také dobře hned po sklizni zamrazit (celé i pokrájené klasy či jednotlivá zrna) nebo naložit do sladkokyselého a slaného nálevu. Pokud kukuřičné klasy nezamrazíme, můžeme je uchovávat jen krátce, kukuřičný cukr se totiž rychle proměňuje na škrob a zrna moučnatí. Mladé klasy se dají jíst syrové, starší krátce povaříme v mírně oslazené vodě, abychom zvýraznili kukuřičnou chuť a vůni. Kukuřici posolíme a dochutíme až před podáváním. Kukuřice se přidává do zeleninových, masových a bramborových jídel, rizot, salátů, kaší, polévek a krémů. Skvěle chutná grilovaná, pečená či restovaná na másle i jako příloha k masu.

KUKUŘICE skvěle chutná grilovaná, pečená či restovaná
Autor: istock.com KUKUŘICE skvěle chutná grilovaná, pečená či restovaná

Doporučené odrůdy kukuřice cukrové supersladké

Kukuřice setá cukrová novinka Luminox F1

Velmi raný až raný supersladký hybrid cukrové kukuřice. Jeden z nejranějších vůbec. Průměrný počet řad zrn na klasu je 14–16. Je vynikající na mražení, konzervování a přímý konzum. Má velmi dobrý zdravotní stav.

KUKUŘICE ODRŮDY:  supersladká novinka Luminox F1
Autor: archiv Semo KUKUŘICE ODRŮDY: supersladká novinka Luminox F1

Kukuřice setá cukrová dvoubarevná Ramondia F1

Středně raný hybrid s vysokým obsahem cukrů a výraznými chuťovými vlastnostmi. Velké (22 cm) kuželovité klasy obsahují 70–90 % žlutých zrn a 10–30 % bílých zrn. Díky své dvoubarevnosti poskytuje atraktivní surovinu pro všechny způsoby zpracování.

KUKUŘICE ODRŮDY:  supersladká  dvoubarevná Ramondia F1
Autor: archiv Semo KUKUŘICE ODRŮDY: supersladká dvoubarevná Ramondia F1

Doporučené odrůdy kukuřice cukrové sladké

Kukuřice setá cukrová Adika F1

Poloraný hybrid vhodný pro přímý konzum, mražení i konzervování vyniká kvalitním žlutým zrnem s vysokým obsahem cukru. Rostlina je vysoká 180–200 cm, tvoří 1–2 silné klasy s vysokým podílem zrna – průměrně 18 řad na klasu. Sklizeň 94–100 dní od výsevu.

KUKUŘICE ODRŮDY:  sladká poloraná Adika F1
Autor: archiv Semo KUKUŘICE ODRŮDY: sladká poloraná Adika F1

Kukuřice setá cukrová Gusta F1

Poloraný hybrid vytváří jeden, maximálně dva klasy, sklízíme v mléčné zralosti, vyznačuje se vysokou úrodou. Rostlina vytváří pevná stébla, klas má 20 až 24 řad vysokého žlutého zrna. Sklízíme v mléčné zralosti, pomalé dozrávání prodlužuje dobu sběru.

KUKUŘICE ODRŮDY:  sladká poloraná Gusta F1
Autor: archiv Semo KUKUŘICE ODRŮDY: sladká poloraná Gusta F1
Článek je zařazen v: kukuřice setá cukrová , cukrová kukuřice , kukuřice setá cukrová odrůdy , kukuřice recepty , kukuřice zdraví , kukuřičné vlasy , kukuřice proti stresu
Reklama