Jak ušetřit

12. listopadu 2023 07:00

Lenka Valjentová

Odstranit ze sklenic nálepky i s lepidlem je náročná práce. Vezměte si na pomoc olej nebo alkohol

Kupujeme v nich majonézy, hořčice, okurky, čalamády, jogurty i nápoje. Sklenice a lahve od potravin je škoda vyhazovat, byť v rámci třídění do kontejnerů na sklo. Některé jsou opravdu pěkné a dají se ještě využít buď při domácím zavařování, nebo jako svícny, květináče a zajímavé dekorace. Než ale sklenice znova použijeme, čeká nás mnohdy nesnadný úkol – odstranit z nich nálepky a etikety a hlavně zbytky lepidla. Jak na to?

Když se vám do ruky dostane hezká sklenice nebo lahev, které chcete dál používat, předně z nich musíte odstranit nálepky a zbytky lepidel. Bohužel, původní etikety na nich občas drží jak přibité. Občas je to pěkně náročná práce. Nejvíc dokážou potrápit nevzhledné pruhy lepidla, které obyčejně ani v horké vodě nepustí jen tak. Návodů a tipů, jak ze skla odstranit nálepky a etikety, existuje docela dost, chce to vyzkoušet. Já nedám dopustit na kašičku z oleje a jedlé sody. A když nic nezabere, tak jako poslední šanci použiji líh.

Jak odstranit ze skla nálepky a zbytky lepidla

Papírové etikety se často samy sloupnou, pokud umyjete sklenice v myčce. Stejně tak pustí, když je na asi hodinu namočíte do horké vody, do níž přidáte trochu přípravku na mytí nádobí nebo octa. Co se vám sloupnout nepodaří, je nutné vyčistit mechanicky.

Zkuste nálepky seškrábat

Nálepky a etikety se můžete ze skla pokusit seškrábat. K tomu můžete použít tupou stranu nože nebo špachtli. Ovšem hrozí, že si sklenici poškrábete nebo se, nedej bože, zraníte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Majonéza umí překvapit. Poradí si se žvýkačkou, zlikviduje vši či odstraní vrzání dveří

Vezměte si na pomoc tuk

  • S etiketami i se zbytky lepidla na sklenici si docela dobře dokáže poradit olej. Nálepky potřete jakýmkoli olejem, případně jiným tukem.
  • Účinnější je pasta vytvořená z oleje a jedlé sody (jeden díl oleje, jeden díl jedlé sody) nebo můžete vyzkoušet majonézu, pokud ji máte zrovna po ruce.
  • Postižené místo potřete a nechte působit, dokud se etiketa nepromastí. Pokud necháte působit olej na nálepku přes noc, nic nepokazíte. S trochou štěstí ji pak docela dobře setřete i s lepidlem papírovou utěrkou. Když ne, tak drhněte kartáčkem, až se vám podaří papír i lepidlo odstranit.
  • Sklenici potom zbavte mastnoty saponátem.

Benzín, líh, aceton i vlhčené ubrousky

Nálepky i se zbytky lepidla ze skla odstraníte celkem snadno hadříkem nebo houbičkou namočenými v technickém benzínu (na některé typy lepidel neplatí nic jiného), lihu, acetonu, odlakovači, alkoholu či prostředku na čištění oken. Ovšem pro nos i ruce to není nic příjemného S menšími kousky lepidla si poradí i vlhčené ubrousky, které máte po ruce. Obsahují trochu alkoholu, který lepidlo rozpustí.

  • .Sklenice pak důkladně omyjte v saponátové vodě nebo dejte do myčky.

Zdroje: Rady a tipy pro každou příležitost (Euromedia), familyhandyman.com, primanapady.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také