Majonéza umí překvapit. Poradí si se žvýkačkou, zlikviduje vši či odstraní vrzání dveří

Majonéza je v české kuchyni nepostradatelná. Napadlo vás ji někdy využít jinde než v kuchyni? Majonéza obsahuje vejce a olej, které dohromady umí překvapit coby dobří pomocníci v domácnosti. Společně zafungují také jako domácí kosmetický přípravek. Navíc takhle můžete zužitkovat majonézu po datu spotřeby.

Jak v bramborovém salátu a dalších úžasných pochoutkách, tak i jako kosmetický přípravek a čistič je bezesporu nejlepší majonéza domácí, ručně vyrobená. Ale když nemáte po ruce vlastní, klidně sáhněte po hotovce z obchodu, hodí se dokonce i majonéza už prošlá, tedy po datu spotřeby.

Než majonézu použijete pro krásu a na úklid, vmíchejte do ní trochu jablečného octa nebo citronové šťávy.

Návod, jak udělat domácí majonézu

  • Na majonézu potřebujete dvě základní suroviny – kvalitní olej a vaječné žloutky. Většinou se počítá 1 žloutek na 100 ml oleje.
  • Domácí majonéza se připravuje postupným vyšleháváním žloutků metličkou, ke kterým se po kapkách přilévá kvalitní olej, který je vždy potřeba dobře zašlehat. Jen tak docílíte ideální konzistence.
  • Usnadnit práci si můžete tyčovým mixérem nebo šlehačem.
  • Všechny přísady musí mít pokojovou teplotu, v opačném případě se může majonéza srazit.

9 nápadů, jak využít majonézu

1.  Vlasový kondicionér

Majonézu používejte na suché a roztřepené vlasy. 1–2 lžíce majonézy jemně vmasírujte do vlasů, zabalte do ručníku nebo fólie a nechte asi 10 minut působit. Pak opláchněte a umyjte šamponem. Majonéza vlasy zvlhčí a dodá jim lesk.

2. Bezpečný způsob likvidace vší

K zabíjení vší zkuste místo chemických přípravků použít majonézu. Vetřete ji do vlasů, pro zvýšení účinku můžete nasadit koupací čepici nebo vlasy obalit fólií. Nechte působit nejméně čtyři hodiny, ideálně přes noc. Pak vlasy umyjte šamponem a hustým hřebem, tzv. všiváčkem, vyčešte zbývající vši a hnidy. Opakujte po týdnu.

3. Regenerační maska na ruce

Majonézu rozetřete na ruce, nezapomeňte na nehty a jejich okolí a nechce 15–20 minut působit. Potom ji setřete hadříkem namočeným ve studené vodě. Majonéza výborně funguje také na změkčení hrubé a ztvrdlé kůže na loktech, chodidlech a patách.

4. Ozdravná kúra pro rostliny

Chcete, aby listy vašich pokojových rostlin byly pěkně lesklé a hladké? Nejprve listy jemně očistěte vlhkým hadříkem a poté do nich opatrně vetřete ubrouskem nebo suchým měkkým hadříkem trochu majonézy. Několik týdnů, či dokonce měsíců budou listy čisté, zdravé, svěží a lesklé.

5. Nerez bez skvrn

Nerez vypadá v domácnosti skvěle, ale zůstávají na něm upatlané otisky, skvrny a šmouhy. Vlhký hadřík sice odstraní nečistoty, ale s fleky si neporadí. Když ale na papírovou utěrku dáte lžičku majonézy, nerez bezvadně vyleštíte.

6. Konec vrzání pantů

Olej, který majonéza obsahuje, pomůže odstranit vrzání dveří. Naneste trochu majonézy do škvírky pantu a přebytečnou mastnotu pak otřete ubrouskem.

7. Odstraní kolečka od vody a čmáranice na nábytku

Na první pohled to vypadá, že voda žádné skvrny udělat nemůže. Zaschlé kruhy od vody jsou jedním z největších nepřátel dřevěného nábytku, stačí nevhodně položená sklenička. Na skvrnu naneste trochu majonézy, nechte několik minut působit a pak rozetřete po nábytku. Povrch se sjednotí  a navíc zmizí i jemné rýhy a škrábance. Pokud nejde stopa od vody odstranit tak snadno, naneste na ni silnou, asi 1cm vrstvu majonézy a nechte působit 48 hodin. Potom otřete. Podobně odstraníte na nábytku i čmáranice od pastelek.

8. Poradí si s přilepenou žvýkačkou

Odstraňování žvýkačky z vlasů, oblečení či nábytku bývá opravdu někdy o nervy. Postižené místo potřete trochou majonézy a nechte působit, dokud se žvýkací hmota nepromastí. Pak by měla jít opatrně sloupnout.

9. Pryč s nálepkami na sklenicích

Podobný postup zvolte při odlepování obtížně odstranitelných nálepek, cenovek a etiket ze sklenic a plastu. Po několikaminutovém působení majonézy seškrábněte zbytky nálepek a lepidla plastovou škrabkou nebo stěrkou. Mělo by to jít snadno.

Zdroje: Neobyčejné využití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr), fresh.iprima.cz


Přečtěte si také