Dům a bydlení

9. ledna 2024 12:02

redakce Prima Living

Od teď budete záchod vždy zavírat. Spláchování šíří nebezpečné noroviry až na kliky dveří

Měli jste někdy virózu způsobenou noroviry? Nepříjmená infekce projevující se průjmy a zvracením nejčastěji postihne děti nebo starší lidi, ale může ji dostat každý. Viróza má sezónní charakter s kulminací v zimních měsících. Jak se jí vyhnout?

Krátký, ale o to víc intenzivní průběh. Noroviry se do těla dostávají orální cestou a v žaludku a tenkém střevě způsobují zánět, nejčastěji provázený bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Nebezpečné komplikace se mohou objevit ve výjimečných případech, například u lidí s oslabenou imunitou.

Přečtěte si také: Nový trend mezi celebritami? Nemyjí se. Denní koupel je prý přeceňovaná

Nejlepší prevencí je správná hygiena a důkladné mytí rukou, ale i splachování toalety se sklopeným víkem. Zavřené víko zabraňuje šíření virů v rámci větší plochy. Vědci z německého Kasselu totiž názorně prokázali, že částice z toalety byly během vteřin, kdy byla spláchnuta, rozšířeny až do vzdálenosti 1,5 metru. Následně se viry mohou šířit dál, dopadat například na umyvadla, kohoutky i kliky dveří – z nichž se mohou dostat až do lidského organizmu. Zejména norovirus je odolný, na suchých površích přežije osm hodin až sedm dní.

Onemocnění s rychlým nástupem

Norovirus je vysoce nakažlivý a onemocnění propuká velmi rychle. První příznaky se mohou objevit i pouhých několik hodin po infekci. Obvyklá inkubační doba je 6 – 50 hodin. Nakazit se může kdokoliv, nejčastěji jsou postiženi senioři a malé děti. Virus obecně není považován za život ohrožující, zatím proti němu však neexistují žádné léky. Jediné, co můžete udělat, je zmírňovat příznaky.

Co dělat při nákaze

  • Hodně pijte, abyste zabránili vzniku dehydratace. Je potřeba doplnit tekutiny ztracené v důsledku průjmu a zvracení. Nejlepší je čistá voda, pokud to zvládnete, zkuste i vývar, který doplní i ztracené minerální látky. Existují také speciální rehydratační roztoky, které seženete v lékárně.
  • Odpočívejte a nechoďte mezi lidi, abyste je nenakazili.
  • Na bolest či zvýšenou teplotu se doporučuje paracetamol, který nedráždí žaludek (Paralen, Panadol, apod.).
  • Pokud máte chuť k jídlu, jezte lehce stravitelné pokrmy, jako jsou vývary, rýže či těstoviny, aspoň zpočátku nejlépe suché, rozhodně bez tučných a ostrých omáček.
  • Můžete také užívat léky proti průjmu a/nebo zvracení, ovšem tyto léky nejsou vhodné vždy a pro každého, proto se poraďte s praktickým lékařem nebo lékárníkem.

Norovirus se snadno šíří, proto byste s ním neměli k praktickému lékaři chodit osobně. Zavolejte mu a pokud se váš stav nelepší a naopak se výrazně zhorušje, obraťte se raději na záchranku (na čísle 112 nebo 155).

Zdroj: Bild.de, Medlicker

Podívejte se také na rozhovor o ústní hygieně:

Sdílejte článek

Přečtěte si také