Dům a bydlení

15. července 2023 16:30

Marie Makovská

Jak vypadá svrab? Infekční onemocnění je dílem parazita, může připomínat ekzém

Svědivé onemocnění svrab, které způsobuje parazit (konkrétně roztoč) zákožka svrabová, bývá spojováno se špatnou hygienou a nečistou domácností. Může se však týkat jakékoliv kategorie lidí. Jak ho rozpoznat a léčit?

Alarmující počty případů onemocnění svrabem odborníci v České republice popsali už na jaře. Podle aktuálních dat Státního zdravotního úřadu se v Česku za poslední půlrok objevilo téměř tolik případů svrabu, jako jich bylo loni za celý rok. Současné počty jsou nejvyšší za posledních 20 let.

Svědivé infekční onemocnění způsobené zákožkou svrabovou bývá zaměňováno například s atopickým ekzémem. K přenosu dochází přímým kontaktem s postiženou osobou, ovšem ne pouhým podáním ruky. Nejčastěji bývá důvodem přenosu používání stejného ložního prádla, osobního prádla, společné používání ručníků (nepřímý přenos), samozřejmě pak také bližší osobní kontakt a pohlavní styk (přímý přenos). „Pokud se objeví v rodině, tak se často stává, že má svrab i několik členů,“ vysvětlila již na jaře pro redakci CNN Prima News praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková.

Zákožka svrabová

Zákožka svrabová (latinsky Sarcoptes scabiei) je roztoč žijící ve svrchní vrstvě kůže. Samička měří zhruba 0,5 milimetru (sameček je o polovinu menší). Tento parazit se živí tkáňovým mokem a uvolněnou rohovinou, v kůži vytváří cestičky, do nichž každý den naklade 1–2 vajíčka. „Z nich se líhnou larvy, které dospívají v nymfy, a ty se pak mění v dospělého jedince. Dospělá samička roztoče žije asi 1–2 měsíce, za tuto dobu naklade zhruba 60–90 vajíček. Maximálně z desetiny tohoto množství se pak vyvinou dospělci,“ popisuje chování roztoče MUDr. Helena Michalíková, dermatoveneroložka z Canadian Medical, které je součástí zdravotnické skupiny EUC.

Jak poznat svrab

Svrab je název pro infekční onemocnění způsobené zákožkou svrabovou. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním. „Faktorů, které se mohou podílet na zvýšení výskytu svrabu, je celá řada. Je to přelidněnost, zvýšená migrace, uprchlictví, chudoba,“ vysvětlila v březnu pro CNN Prima News Kateřina Fabiánová z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního úřadu. Nyní během letních měsíců zvyšuje pravděpodobnost výskytu svrabu také oblíbený turismus.

Zákožka svrabová si vybírá měkkou kůži, nejčastěji jsou tak postižena místa jako prostory mezi prsty, zápěstí, podpaží, oblast kolem pasu, oblast genitálií či prsou. Přestože parazit vytváří v kůži cestičky, častěji na kůži uvidíte zarudlé body – pupínky vzdálené několik milimetrů od sebe (začátek a konec chodbičky). Ty se snadno přemění ve škrábance a ranky, protože postižený má nutkání ke škrábání, a to především v noci a v teple.

Svrab čistotných

Jak uvádí zdravotnická skupina EUC, svrab není výsadou jedinců, kteří nedbají na hygienu. Zákožka svrabová si může najít i čistotné lidi, u kterých je její diagnostika o dost náročnější. Mívají totiž mírnější a často atypické příznaky, bez výrazných kožních projevů. Jedním ze znaků však může být výrazné noční svědění.

Jak léčit svrab

Při podezření, že byste vy nebo vaše děti mohli mít svrab, rozhodně neváhejte a vyhledejte lékaře. K diagnostice lékařům většinou stačí i jen pohled a konzultace, případně provede odběr vzorku kůže. Pokud opravdu zjistí infekci svrabem, doporučí léčbu i pro osoby, se kterými jste v blízkém styku, tedy partnera či členy společné domácnosti. Nejčastější léčbou jsou speciální masti nebo krémy vydávané na recept, které obsahují látky k zahubení parazita (permethrin nebo síru), nanášejí se na celé tělo, aby se parazit dále nešířil. Nepříjemné svědění je možné mírnit volně dostupnými léky na alergii. Důležitým krokem je také dezinfekce domácnosti, přestože zákožka svrabová žije jen v řádu několika dnů.

Dezinfekce domácnosti

MUDr. Helena Michalíková pro web EUC uvádí, že po zahájení terapie je nutné vyprat veškeré ložní prádlo, oblečení i ručníky, které pacient používal během uplynulého týdne. Přesný postup a zda ho po určité době zopakovat, poradí ošetřující lékař.

„K dekontaminaci je vhodné vyprání textilií v horké vodě (60 °C a více) a vysušení v sušičce, nebo profesionální chemické čištění. Věci, které takto čistit nelze, se doporučuje uzavřít do plastikového pytle na min. 72 hodin (raději na týden). Koberce a čalouněný nábytek důkladně vysajte a sáček ihned vyhoďte,“ radí Michalíková. Nezapomeňte také na dezinfekci osobního automobilu, pokud jste ho v poslední době používali.

Podezření na svrab u psa

Máte-li pocit, že svrabem trpí váš mazlíček, nejlepším řešením je návštěva veterináře. Ten zjistí, zda jde opravdu o parazitární onemocnění, a také jaký parazit ho způsobuje. Původců svrabu u psů může být více a vyžadují odlišné způsoby léčby i vaší případné opatrnosti a další prevence.

Prevence

Vzhledem k tomu, že svrab může postihnout i jedince dbající na hygienu, není bohužel moc možností, jak se 100% chránit. Především cestovatelé by si však měli dávat pozor na to, kde se ubytují, kontrolovat, do čeho uléhají, čím se utírají. Důležitá je samozřejmě také opatrnost při výběru sexuálního partnera, a to v jakékoliv destinaci na světě.

Zdroje: EUC, CNN Prima News

Sdílejte článek

Přečtěte si také