Vánoce

22. prosince 2021 07:00

Simona Sedláčková

Ozdoby na stromek z korku a PET lahví vypadají krásně. Vyrobíte je hned

Recyklace je v módě, a což teprve upcyklace! Vytvořit z odpadků něco nového, co může ještě sloužit, a dokonce zdobit, je zkrátka moderní. Máme pro vás pár nápadů, jak využít plastové kelímky, brčka i láhve, korkové zátky i skořápky ořechů.

Korkové špunty se dají využít na mnoho způsobů

Roztomilou myšku vytvoříte ze dvou špuntů. Jeden poslouží jako základ myšky a druhý ostrým nožem nakrájejte na plátky. Do základního špuntu vyřízněte zářezy a vlepte do nich vteřinovým nebo tavným lepidlem plátky, jako myší ouška. Očka a čumáček nahradí tři špendlíky s černou hlavičkou a ruce černý drátek. Nakonec myšce uvažte i parádní červenou šálku a nezapomeňte ani na očko na zavěšení.

Z korkového špuntu můžete vytvořit i milého andílka. Hlavička je z dřevěného korálku, tělo ze špuntu a křidélka z obyčejné stuhy uvázané na mašli.

A ještě tu máme jeden korkový nápad, ze všech nejjednodušší. Korkový špunt pomalujte akrylovými barvami. A nemusí to být jenom muchomůrka, půvabný bude i hříbek s hnědým kloboukem.

Plastové lahvičky se promění ve sněhuláky

V malých plastových lahvičkách se prodává jogurtový nápoj a jednoduše z nich vytvoříte malé sněhuláčky. Hlavičku můžete vykouzlit z polystyrenových nebo vatových kuliček, jaké seženete ve výtvarných potřebách nebo v papírnictví a kulicha vyrobíte ze zbytků vlny a z trubičky od toaletního papíru.

Z papírové trubičky ustřihněte asi 2 cm široký kroužek. Ustřihněte delší kus vlny, přeložte ji na polovinu, obtočte ji kolem papírového kroužku a oba konce vlny protáhněte očkem. To opakujte tak dlouho, dokud nezakryjete celý kroužek. Nakonec všechny konce vlny stáhněte gumičkou nebo kouskem vlny dohromady a vytvořte střapec.

Z petky využijte spodní i horní část

Pet láhev přestřihněte v polovině. Z horní části vytvořte jednoduchý zvonek a z té spodní ozdobičku, na kterou mohou děti namalovat třeba vločku. Na plast malujte akrylovými barvami nebo akrylovými fixami.

Vytvořte zvonky z plastových kelímků

Zbyly vám doma barevné plastové kelímky z nějaké dětské oslavy? Využijte je na vánoční ozdoby, ať nepřijdou nazmar. Nalepte na ně s dětmi veselé dekorace, například barevné bambulky a zvonečky budou hotové raz dva.

Využijte i skořápky ořechů

Na vánoční pečení se v každé rodině spotřebuje hodně ořechů. Je vám líto vyhazovat pěkně tvarované skořápky? Tak je zase slepte zpět do původního tvaru, nezapomeňte zároveň vlepit očko z provázku na zavěšení oříšku, natřete zlatou barvou a vánoční ozdoby budou hotové během chvilky.

Oříšky můžete i nalepovat na barevný provázek. Mezi oříšky navlékněte barevné korálky a vznikne vám veselý řetěz na stromeček.


Přečtěte si také