Vánoce

3. prosince 2021 08:00

Simona Sedláčková , redakce Prima Living

10 nejkrásnějších ručně vyráběných ozdob na stromeček. Vytvořte hvězdičky, andílky i sněhové koule

Ještě máte čas pustit se do vyrábění vánočních ozdob na stromeček. Mnohdy nebudete potřebovat žádné speciální vybavení, poslouží to, co máte doma. Zrecyklujte nepoužívané věci a udělejte z nich krásné ozdoby. Některé budou z přírodních materiálů, jiné se vánočně zablýskají.

Recyklované ozdoby

Začneme recyklací. Krásné ozdoby totiž vytvoříte i z věcí, které byste vyhodili nebo byste je nechávali ležet ladem. Máme pro vás pár tipů z přírodních materiálů i z věcí, které doma běžně naleznete.

Využijte kroužky na záclony

Budete potřebovat obyčejné dřevěné kroužky na záclony, které omotáte barevnou stužkou. Tu na podklad přilepíte tavnou pistolí. Jak kroužky dozdobíte, je čistě na vás.

Ozdoby z větví

Další skvělý nápad je vytvořit ozdoby z dřevěných koleček, která si můžete nařezat z popadaných větví. Pro borové větve si zajděte do lesa, kde se jich po každém větším větru povaluje mnohem víc, než budete potřebovat na vánoční ozdoby. Nařezaná kolečka však můžete využít i na další vánoční dekorace. Na dřevě budou držet akrylové barvy, které seženete v každém papírnictví.

INSPIRUJTE SE: Vánoční ozdoby vyrobíte i z popadaných borových větví. Namalujte na ně veselé puntíky

Andílci ze zbytků vlny

Pokud máte doma zbytky vlny, ze kterých už nic neupletete, vyrobte si pár andělů, kteří vyniknou na vánočním stromku. Budete potřebovat ještě dřevěné korálky a obyčejný karton z jakékoli krabice.

Andělé z papíru

Určitě doma máte papírovou nákupní tašku. Důležité je, aby nebyla špinavá nebo promaštěná. Vytvoříte z ní vkusnou dekoraci na stromeček  nebo třeba na dveře podle návodu v článku. Kromě tašky potřebujete ještě dřevěné kolečko nebo větší korále, lněný provázek peříčka a lepidlo a černý tenký fix

Ozdoby na poslední chvíli

Ne vždycky se poštěstí se na svátky dokonale připravit předem. Pokud budete vyrábět na poslední chvíli, budou se vám hodit jednoduché rychlé nápady. Třeba hned první tip, omotávané hvězdičky, je skvělý!

Omotávané hvězdičky

Potřebujete formičky a bílou pletací přízi. Omotávejte vykrajovátka na cukroví, abyste vytvořili iluzi sněhové vločky. Pokud chcete, můžete dekoraci doplnit nalepením blyštivých korálků. Na to budete potřebovat tavnou pistoli.

NENECHTE SI UJÍT:

Sněhové koule

Pokud budou zase Vánoce na blátě, hodí se vytvořit si sněhové koule, které hned tak neroztají. Budete se muset vydat do papírnictví a pořídit pár věcí: kuličky z polystyrenu, efektní přízi s kokosovým vzhledem a očka na vánoční ozdoby. Výsledek ale bude stát za to. Na stromečku tyhle koule vypadají nádherně!

Šijeme a háčkujeme

Nejsou to úplně tradiční ozdoby, a právě proto dodají stromečku originální vzhled. Vytvořte si dekorace z plsti nebo si je uháčkujte.

Vyšívaní ptáčci

Začneme hned tou nejnetradičnější ozdobou. Vždyť ptáčci jsou spíš jarní dekorace? My vám dokážeme, že se skvěle hodí i do vánoční atmosféry. Budete na ně potřebovat barevnou plst, vyšívací bavlnky. Zbytek pomůcek je buď navíc, nebo ho určitě máte doma!

Vyšívané hvězdičky

Pokud chcete, aby plstěné ozdoby měly objem, budete si muset sehnat ještě duté vlákno (případně postačí vata). Hvězdičky vyrobíte velice podobně jako ptáčky, akorát je budete před finálním zašitím muset naplnit dutým vláknem.

Plstěné ozdoby

Tohle je už trochu složitější návod, ale za zkoušku stojí. Musíte si totiž z vlněného rouna vyrobit vlastní plst. Budete na to potřebovat speciální jehlu a molitanovou podložku. Základem této praktiky je rychle píchat do nacupovaného rouna, aby se vytvořil plstěný základ.

Háčkované hvězdy

Pro ty, kteří rádi háčkují, tu máme návod na hvězdičky, které podobně jako třeba sněhové koule nebo omotávané hvězdičky vyniknou ve větším počtu. Tak si vyrobte dostatek uháčkovaných hvězdiček a uvidíte, že to ocení všichni, kdo stromeček uvidí.

Zdroj: autorský text Simona Sedláčková

Sdílejte článek

Přečtěte si také