Poklady z cest schraňoval Miroslav Zikmund ve své zlínské vile. Podívejte se dovnitř

Procestoval celou planetu a nebál se zemí, do kterých by se mnoho Čechů nevydalo. Miroslav Zikmund, jeden z nejvýznamnějších českých cestovatelů, zemřel ve věku 102 let. Ačkoli se vydal přes celou Afriku a prošel i jihoamerické pralesy, domovem mu byla vila ve Zlíně.

Vznikla už za první republiky, kdy ji nechal postavit Tomáš Baťa. Miroslav Zikmund vilu koupil v roce 1953 a stavebně ji upravil. Dům si ale zachoval svou osobitost a znaky baťovské architektury. V těsné blízkosti Zikmundovy vily vyrostly ještě dva domy, jeden pro jeho cestovatelského kolegu Jiřího Hanzelku a druhý pro skladatele Zdeňka Lišku, který tvořil hudbu k Zikmundovým a Hanzelkovým filmům.

Všechno je původní

Fascinující je, že ve vile dodnes najdeme původní vybavení, včetně originální koupelny. Prvorepublikový nábytek tu doplňuje množství knih a také předmětů, které si Miroslav Zikmund přivezl ze svých cest.

O objekt se stará Nadační fond Zikmundova vila, který chce významnou stavbu otevřít veřejnosti. Čtenáři Zikmundových a Hanzelkových knih tak budou moct nahlédnout do života cestovatelů. Interiéry by se neměly proměnit v muzeum, ale spíše v útulný pomník slavného spisovatele, novináře a dokumentaristy, kde zůstane zachovaná každodennost tvůrcova života.

Procestoval celý svět

Miroslav Zikmund se na první cestu vydal ještě za první republiky, ve skupince tří dobrodruhů se vydal na Podkarpatskou Rus. Po válce vyrazil již s Jiřím Hanzelkou do Afriky, kde je zastihla zpráva o komunistickém puči v roce 1948. Z Afriky se cestovatelé dostali do Buenos Aires a pokračovali na sever do deštných pralesů Amazonie. Na další cestu se vydali do Asie a Oceánie. Při obou cestách používali vozy značky Tatra. Po roce 1968 musel odejít Zikmund do ústraní a nesměl publikovat. Další cesty mohl podniknout až po revoluci.


Přečtěte si také