7. listopadu 2015 04:33
Markéta ZídkováV čem nejčastěji chybujeme při podávání vína? A jak to doma ovlivnit?
Manuál milovníka vína.
Správné servírování vína není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Při jeho podávání si často ani neuvědomujeme, že nějakou chybu děláme. Proto jsme vybrali deset nejčastějších nešvarů a vysvětlíme, jak byste měli naopak správně postupovat. Velmi často například podáváme nesprávnou lahev k určitému pokrmu, servírujeme víno špatně vychlazené a také se nevyznáme v jeho skladování.
1) K určitému pokrmu podáváme nesprávné víno
Není horšího prohřešku než servírovat k určitému pokrmu pro něj naprosto nevhodné víno. Ani jedno ani druhé si tak nevychutnáte. Existuje několik základních pravidel, podle kterých můžete vybrat adekvátní víno. Lehká jídla by mělo doprovázet víno bílé. Vydatná jídla zase lehčí víno červené nebo plnější víno bílé. K tmavým masům (hovězí, skopové, zvěřina, játra, ledvinky), těžkým masitým pokrmům a kořeněnému jídlu zvolte červené víno. Sladké dezerty pak skvěle doprovodí sladké víno. U sýrů volba vína závisí na jejich druhu.
Další jednoduchá rada zní, tmavý pokrm se hodí k červenému vínu a ke světlému chodu (ryby, drůbež, telecí maso, světlé omáčky) raději volte víno bílé. Intenzita chuti jídla a vína by se také měla vyrovnávat. Pokud je pokrm výrazný, chuť jemného vína by byla potlačena. Sáhněte proto po vínu se silnější chutí. Málo z nás také ví, že pokud používáme víno při vaření, měli bychom stejnou odrůdu podávat také u stolu.
2) Víno podáváme vychlazené na nesprávnou teplotu
Určit správnou teplotu vína je mnohdy oříšek. Přechlazením ztratí svou vůni a specifickou chuť, proto je třeba víno vychladit tak akorát. Do mrazáku ho chladit nedávejte, na víno se musí pomalu. Velké teplotní rozdíly by rázem láhev znehodnotily. Největší chybou je podávat víno s kostkami ledu, aroma a výrazná chuť je vmžiku pryč.
Jak servírovat víno
Druh vína | Doporučená teplota při podávání vína | Doporučená teplota při konzumaci |
Šumivá a šampaňská | 5 °C | 7-9 °C |
Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů | 8 °C | 9–11 °C |
Mladá červená, lehká a ovocná | 8 °C | 10–12 °C |
Velká silná bílá vína | 8–10 °C | 10–12 °C |
Elegantní červená vína | 10–12 °C | 12–14 °C |
Velká těžká červená vína | 12–13 °C | 14–15 °C |
Červená vína s bohatým obsahem taninu | 15–17 °C | 18–20 °C |
Stará likérová vína | 10–12 °C | 13–15 °C |
3) Víno otevíráme nekvalitní vývrtkou
Do vývrtky by měl každý milovník vína zainvestovat, nevyplatí se kupovat levnou a nekvalitní. Proto vybírejte pečlivě a ne na základě akce v supermarketu. Důležité je, abyste si při volbě vývrtky vybírali dle samotné šroubovice. Měla by mít volný střed, být tenká a mít ostrou špičku, jinak je možné, že bude korek trhat. Nejpraktičtější je k otevření vína barmanská neboli také dvoufázová vývrtka. Pokud pak nejste tolik zruční, můžete zvolit motýlkový model, který představuje nejprodávanější typ. Klasickému nožíku se šroubovicí po dědovi se raději vyhněte, nejen že byste přišli o nervy, ale možná i o láhev.
4) Nehlídáme délku korku a protrhneme jej
Korkovou zátku bychom neměli při otvírání v žádném případě porušit. Mohly by se tak dostat její kousky do lahve. Proto předem odstraňte fólii okolo hrdla lahve a podívejte se, jak dlouhý korek vlastně je, abyste vývrtku zašroubovali tak akorát.
5) Při otevírání vína se cítíme jako mistři světa, když zátka lupne
Samozřejmě že může hostům připadat působivé, když do otvírání vína zapojíme veškerou svoji sílu a zátka vína nám lupne tak, že to slyší až sousedi. Správně by ale neměl korek vydat žádný zvukový efekt.
6) Víno naléváme do nesprávných sklenic
Barevné sklenice na víno rovnou vyhoďte nebo schovejte na karneval. Jak červené, tak i bílé víno by se mělo podávat v bezbarvé sklenici z tenkého skla ve tvaru kalichu se stopkou, která by měla být dlouhá alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela. Pro vína bílá a růžová vždy volíme menší sklenice tulipánového tvaru, pro ta červená je vhodný větší a širší pohár se zúženým hrdlem. Úzké a vysoké flétny se hodí na šampaňské či sekt.
7) Lahev opíráme o sklenice a kapeme víno na stůl
Při nalévání vína je vždy potřeba myslet na to, že se lahev nesmí dotknout sklenice, aby ji nenaštípla. Otevřenou lahev také obalte plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky. Při nalévání můžete ukápnutí vína zamezit také tak, že v závěru hrdlo lahve nadzvednete a pootočíte.
8) Víno rozléváme lidem podle osobních preferencí
Je sice pěkné nalít víno nejdříve člověku, který je vašemu srdci nejbližší, ale i tak byste se měli řídit při rozlévání určitým pořadím dle bontonu. Nejprve naplňte trochu svoji sklenici a ochutnejte, zda je víno v pořádku. Poté vždy z pravé strany nalévejte hostům podle následujícího pořadí: 1) duchovním (jsou-li mezi vámi), 2) ženám, 3) významným osobám a oslavencům, 4) ostatním hostům, 5) sobě.
Tato vinotéka na 12 lahví s duální zónou chlazení umožňuje nastavit dvě různé teploty, takže můžete správně skladovat bílé i červené víno
9) Víno necháváme volně ležet na stole a tím ztrácí svou správnou teplotu
Zejména v létě je víno náchylné k rychlé ztrátě své ideální teploty. Proto je vhodné bílá, růžová a šumivá vína podávat v chlazených nádobách s ledem a vodou, aby si udržela svou patřičnou teplotu. Pokud je třeba, můžeme takto ochladit i víno červené.
10) Víno nesprávně skladujeme
Obvykle víno koupíme a dáme jej do lednice vychladit, to je ale ta největší chyba. Teplota, vlhkost, světlo a poloha láhve, to vše rozhoduje o jeho kvalitě a následné chuti. Místo sklepa, balkónu či lednice raději použijte speciální vinotéku, která poskytne vínu ty nejvhodnější podmínky. Můžete si vybrat jen malou vinotéku na 6 lahví, nebo velkou na 28.
Přehled dalších vinoték najdete v článku o vinotékách: