reklama

Ze staré studené prodejny je domov snů. Designéři Jak se staví sen si poradili i s plísní a vlhkostí

redakce
4. února 2020
Bývala to prodejna počítačů. Martina Vyskočilová si ji tehdy pořídila se svým manželem, aby ji proměnila v domov. Když ale manžel od rodiny odešel, na přestavbu nezbývaly peníze a mladá maminka se svými dcerami bydlela šestnáct let v nevyhovujících a studených prostorech. Designéři Jan Bek a Martina Pištěláková všechno napravili.
reklama

Martina si plánovala život úplně jinak. Její manžel ale začal brát drogy a ona zůstala na výchovu malých dcer sama. Společně bydlely ve staré prodejně počítačů se studenou dlažbou, kde bylo neustále vlhko a nejen vrozích se držela plíseň. Statečné ženy to takhle zvládly šestnáct let. Nakonec jim pomohl pořad Jak se staví sen.

Největším přáním maminky Martiny bylo, aby Jan Bek a Martina Pištěláková předělali alespoň pokoj dcer. Na sebe nemyslela. Jenže designéři se rozhodli, že předělají vše, co se dá za pět dní stihnout. Martininy dcery jim dokonce napsaly dopis, ve kterém designéry žádaly, aby raději předělali pokoj maminky, který sloužil i jako kuchyň. Nakonec byli všichni příjemně překvapení. Všibeničním termínu se podařilo vyměnit stropy, podlahu i vybavení vobou místnostech!

Základním problémem domu bylo chybějící zateplení na všech stranách. Zima a vlhko se sem tak dostávalo od sklepa, způdy, zdvorku i zulice. Na kompletní přestavbu nebyl čas, ale designéři našli řešení. Strhali stropy, mezi trámy umístili izolaci a překryli ji impregnovaným sádrokartonem. Vlhkost a zima se tak způdy do interiéru dostane mnohem hůř.

Hodnocení designérů:

Naším úkolem byla přeměna bývalé prodejny v přízemí rodinného domku na plně funkční bytovou jednotku pro maminku a její dvě studující dcery. Potýkali jsme se především s vlhkostí anedostatečným zateplením objektu, což bylo patrné hned z naší první návštěvy. Chladná dlažba, nezateplený podhled s neobytnou půdou a vlhkost ve zdivu.

S dispozicí toho zde kvůli malé metráži nešlo moc dělat, a proto jsme se zaměřili především na vyřešení těchto problémů, týkajících se tepelné pohody. Naší ideou bylo ponechat rozdělení na obývací pokoj (pro maminku) a pokoj (pro holky). Dále nám bylo jasné, že budeme muset zcelit kuchyň a vytvořit plnohodnotnou kuchyňskou linku.

Zásadním problémem stávajícího stavu bylo ono nedostatečné zateplení objektu a vlhkost. Zateplení jsme trochu pomohli podhledem, kdy jsme odebrali podbití a mezi trámy a pod trámy jsme vložili izolaci. Světlá výška je zde nedostatečná, takže jsme bojovali s každým centimetrem.

Stylově jsme se snažili respektovat stáří objektu a jeho kontext. Jedná se o drobný rodinný dům starší datace. Tedy náš směr se ubíral spíše k dřevodekoru a bílé. Na podlahu jsme zvolili vinyl světle dubové barvy. Prvky vestavného nábytku a dveře jsme zvolili z materiálu imitujícího dub. Zbylé plochy jsme kvůli malé metráži ponechali bílé. Pohráli jsme si s různými texturami. Do obývacího pokoje jsme například navrhli bílé cihličky. Respektive obklad, který imituje bílé cihelné pásky. Zbylý nábytek jsme již brali vklasických bílých barvách tak, abychom doplnili celkový koncept a vytvořili pro maminku a dcery příjemné prostředí k životu.

Pusťte si také videorozhovor sMartinou Pištělákovou:

Na celý díl se můžete podívat online:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama