Domácí likéry z šípků, jeřabin a trnek skvěle chutnají. Poslouží i jako prevence chřipky a nachlazení
Likéry z bylin a koření nás provázejí od středověku, kdy je jako lék vyráběli mniši v klášterech a babky kořenářky. Nejčastěji sloužily na povzbuzení chuti k jídlu a jako prevence chorob z nachlazení. Poradíme, jak si připravit léčivé likéry z šípků, jeřabin nebo trnek, které vynikají lahodnou chutí, ale taky mnohými léčivými účinky, a obohatí tak domácí lékárničku.
Jeřabiny
Jeřabiny, červenooranžové plody jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) příjemně voní po jablkách a hruškách a jejich chuť je trpká a hořká. Používají se i sladší plody šlechtěných odrůd jeřábu, jako je například jeřáb moravský sladkoplodý
PŘEČTĚTE SI TAKY: Aronie zázračně funguje proti chorobám z nachlazení, stresu, únavě i stárnutí
Jeřabinový likér
Ingredience
- 1 kg očištěných červených jeřabin
- 1 l vodky nebo pálenky
- 500 ml vody
- 500 g cukru krystal
- asi 5 hřebíčků
- oloupaná kůra z jednoho citronu
Příprava
Se sběrem jeřabin počkáme, až projdou prvními mrazíky. Bobulky otrháme ze stopek, důkladně propláchneme a necháme oschnout. Jeřabiny nasypeme do sklenice, přidáme hřebíček a citronovou kůru, zalijeme alkoholem. Nádobu dobře uzavřeme a postavíme na okno. Jeřabiny necháme macerovat asi dva měsíce, během nichž je občas opatrně protřepeme. Nakonec svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Jeřabiny scedíme a vymačkáme přes plátýnko nebo filtrační papír, smícháme s rozpuštěným cukrem a necháme ještě pár dní v chladu odležet. Potom likér rozlijeme do menších lahví a můžeme se dát do ochutnávání.
Užívání
Jeřabinový likér užíváme 2 lžičky nebo 1 lžíci třikrát denně.
Na co jsou dobré jeřabiny
Jeřabiny mají celou řadu léčivých účinků. „Červenooranžové kuličky jeřabin výborně poslouží jako podpora obranyschopnosti v podzimním a zimním období, v době zvýšeného výskytu virových onemocnění nebo při stresu a únavě,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
JAK JE TO S JEDOVATOSTÍ JEŘABIN: Jeřabiny prospívají kloubům, podporují trávení, pomáhají při chřipce i stresu. Jak je to s jejich jedovatostí?
Šípky
Šípky, červené plody plané růže šípkové (Rosa canina), jsou odnepaměti především ceněným přírodním lékem. Mají slabou ovocnou vůni a nakysle sladkou a svíravou chuť.
Šípkový likér
Ingredience
- 300 g šípků (sbíráme je v době největší zralosti, za sucha, tvrdé a ještě před mrazem)
- 800 ml vodky nebo pálenky
- 100 g cukru
- 100 ml vody
- 1 svitek skořice
- 1 badyán
Příprava
Šípky očistíme, odstraníme bubáky a stopky, podélně překrájíme a nasypeme do dostatečně velké sklenice. Zalijeme vodkou či pálenkou a přidáme koření. Sklenici uzavřeme a necháme při pokojové teplotě na tmavém místě nejméně tři až čtyři týdny macerovat. Potom scedíme přes kávový filtr a smícháme s vychladlým cukrovým sirupem – ten připravíme tak, že svaříme cukr a vodu. Hotový likér promícháme nebo protřepeme a přelijeme do čistých lahví. Likéru prospěje, když ho před užíváním necháme ještě pár týdnů odležet.
Užívání
Likér z šípků užíváme jako prevenci chorob z nachlazení třikrát až pětkrát denně jednu lžičku.
Na co jsou dobré šípky
„Šípky znali a jejich léčivé účinky využívali již lidé v mladší době kamenné,“ říká Martin Kolár a pokračuje: „Červené plody jsou ceněným zdrojem přírodního vitaminu C, mají osvěžující, posilující a povzbuzující účinek zejména při únavě a stresu nebo pro zvýšení odolnosti proti chorobám z nachlazení. Účinně dezinfikují a uklidňují zanícené sliznice dýchacích cest i trávicího traktu.“
Trnkový likér Zdroj: iStock
Trnky
Trnky, plody slivoně trnky, svou barvou připomínají borůvky a vypadají trochu jako malé švestičky a někdy se i pletou se švestkami, plody slivoně švestky nebo švestky domácí (Prunus domestica). Trnky jsou trpké, až svíravě kyselé. Po prvních mrazech svou trpkost trochu ztratí a zesládnou.
Trnkový likér
Ingredience
- 1 hrnek medu
- 2 vrchovaté hrnky nasekaných, mrazem přešlých trnek
- 1litr vodky nebo čiré domácí pálenky
- 5 drcených hřebíčků
- 1 lžička mleté skořice
- 2 drcené badyány
- půl lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1litr vodky nebo čiré domácí pálenky
Příprava
Trnky smícháme s kořením a medem, zalijeme alkoholem a necháme jeden až dva týdny macerovat. Každý den pečlivě protřepeme. Pak scedíme přes plátno nebo kávový filtr do lahve a skladujeme v ledničce.
Užívání
Užíváme dvakrát denně před jídlem 2 lžíce nebo jednoho malého panáčka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trnky jsou až svíravě trpké. Proč je tedy sbírat? Protože jsou léčivé!
Na co jsou dobré trnky
„Modročerné trnky se zelenožlutou dužinou mají obsah vitaminu C, svíravých tříslovin a ovocných kyselin. Používají se na povzbuzení trávení a na posílení organismu. Já doporučuji trnkový likér vyzkoušet při bolestech v krku, kašli, rýmě a zánětech horních dýchacích cest,“ dodává bylinkář.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikiedia.org