6. září 2015 12:00
Martina ČerňanskáVychytaná krouhačka zelí
Pan Josef Musil z Ledče nad Sázavou je velký kutil. Jedním z jeho výtvorů je například praktická krouhačka na zelí, kterou sestrojil z toho, co dům dal. Pan Josef se totiž snaží zužitkovat různé zbytky a vyřazené věci, které mu doma leží a vyrobit z nich něco užitečného.
Vše o pořadu Vychytávky Ládi Hrušky najdete zde!Chcete být zdraví a krásní?! Mlsejte syrové nebo kysané zelí! Je totiž podzimní vitamínovou bombou! Je dobré na ledviny a játra, napomáhá vylučování odpadních látek a dělá dobře diabetikům. Šťáva z něj pomáhá léčit dnu, revmatismus, artrózu a aterosklerózu. Pomáhá i při pálení žáhy.
Kysané zelí příznivě působí na trávení v žaludku a na činnost střev, údajně i při chudokrevnosti a plicních chorobách. Působí dokonce omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky. Nicméně nejzajímavější účinky syrového zelí jsou ve vztahu k prevenci rakoviny. Vědci zjistili, že se při kvašení v zelí tvoří látky, které mají silné protirakovinné účinky a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním jater, prsu, plic, tlustého střeva a konečníku.