Zahrada

19. dubna 2024 08:59

Josef Šťastna

Práce na zahradě a kolem domu bude vyčerpávající. Meteorologové předpovídají obrovská vedra

Pokud u vás nyní prší a ochladilo se, tak si to užijte. Za pár týdnů by měla do České republiky dorazit brutální vedra. Práce na zahradě bude vyčerpávající, bude chybět voda, nad krajinou bude panovat sluneční žár.

Nedávno jsme se na webu Prima Living věnovali tomu, jak je důležité na zahradě zachytávat dešťovou vodu, protože experti jsou přesvědčeni, že se srážkami to bude problematické. Nyní meteorologové přišli s předpovědí, která ukazuje, že letošní léto bude opravdu horké.

Střední Evropu by měla zasáhnout vlna brutálních veder. Podle australských meteorologů skončila vláda jevu El Niño a nyní panují neutrální podmínky. V letních měsících ale začne panovat meteorologický jev La Niña, který do Evropy ze Severní Ameriky přinese vlnu tlakových anomálií. Odborníci o tom informovali například na portálu Severe Weather.

Jedním z hybatelů teplého jara a mírné zimy byl jev El Niño. Brutální horko do Evropy pak přinese jev zvaný La Niña. „Nejvíce vidíme tendence k vlnám veder právě ve střední a jižní části Evropy,“ nastínili zahraniční meteorologové.

Nejteplejší bude červenec

„První sezónní výhledy počasí na léto zatím potěší milovníky vysokých teplot,⁠⁠⁠⁠ letní měsíce by měly být teplotně nadprůměrné, největší odchylku zatím hlásí červenec,“ prozradila pro zpravodajský web ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že poslední léto bez tropických teplot se na našem území vyskytlo v roce 1940.

V posledních letech počet tropických dnů v České republice narůstá. Na počet tropických dnů byly bohaté roky 2018 a 2015. „Závěry klimatických změn stále hovoří o tom, že teploty budou stále narůstat a že vlnám veder a teplotě 40 °C se v budoucnu v Česku v létě nevyhneme,“ myslí si Honsová.

Zdroje: portál ŽivotvČesku.cz, portál Severe Weather


Přečtěte si také