Voda je vzácná a předpovědi hrozivé. Dešťovku v zahradě zadrží nejen sudy a chytré nádrže

Za posledních několik let jsme si už zvykli, že je sucho. Vody v krajině ubývá, a tak je důležité s ní dobře hospodařit. Rozhodli jste se, že už nenecháte ani kapku dešťové vody nazmar? Pak pro vás máme několik základních tipů, jak dešťovku zadržet v zahradě a zároveň tak snížit celkovou spotřebu vody v domácnosti.

V dnešní době sucha a nedostatku vláhy se dešťová voda stala pokladem. Jejím využíváním ušetříte nejen peníze a energii, ale také pomůžete přírodě a životnímu prostředí. Voda v Česku pořád je, ale srážky v průběhu roku jsou nerovnoměrné, což vytváří problémy.

„Vody v podobě srážek padá na zem stále stejně, změnilo se však jejich rozvržení během roku. V minulosti jsme si v zimě užívali ohromné množství sněhu a během zbytku roku pravidelně pršelo. Voda se tak do půdy vstřebávala postupně. V současnosti jsme stále častěji svědky toho, že velká část srážek spadne během krátké doby, například během tří letních týdnů. Půda tak nestíhá vodu vstřebat a ta díky tomu odteče přes řeky za hranice naší země. Nemluvě o ničivých následcích povodní, které tento jev způsobuje a které jsou nejviditelnějším důsledkem změny klimatu v České republice,“ vysvětlil pro ČTK Jan Smrčka z organizace TEREZA, která se zabývá změnami životního prostředí.

Redakce Prima Living proto připravila několik tipů, které oceníte nejen na jaře. Jak tedy vodu v zahradě zadržet a ušetřit tak cennou pitnou vodu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 15 tipů, jak šetřit vodu v domácnosti. Peněženka i planeta vám poděkují

Sudy pod okapy

Nejjednodušším způsobem je zachytávání dešťové vody z okapů rovnou do otevřených nádob a pak s ní zalévat. Kdysi bývaly u každého domu pod okapem sudy, dnes jsou na trhu dostupné různé nádrže, do kterých můžete svést vodu z okapů. Otevřené nádrže však mají pár nevýhod. Padá do nich listí a různé nečistoty, voda se tak kalí, rostou v ní řasy a stává se živnou půdou pro larvy komárů, často se v nich topí hmyz i drobní opeřenci. Tomu můžeme alespoň částečně zabránit umístěním plováku z jemné sítě.

Moderní barely

Mnohem lepším, ale i o trochu dražším řešením je pořízení zakrytých barelů a sudů na vodu, které mají ve spodní části zabudovaný odtokový kohout. Stačí připojit zahradní hadici nebo vodu stáčet přímo do konve. Nové nádoby různých velikostí, tvarů, barev i struktur se dají pořídit od 500 Kč, designové kousky včetně veškerého potřebného příslušenství i za 13 000 Kč.

Poměrně často se v zahradách můžeme setkat i s tzv. IBC kontejnery (vodotěsné plastové nádrže zasazené v kovové konstrukci), které pojmou 1000 l vody. Jsou sice nevzhledné, snadno je ale zakryjete, když je necháte zarůst bujně rostoucími popínavými rostlinami. Nové pořídíte je od zhruba 1200 do 2200 Kč.

Velkokapacitní nadzemní nádrže

Velkokapacitní nadzemní nádrže bývají obvykle o objemu 7000 litrů. Jestli zvažujete nadzemní nádrž, je třeba vybrat samonosnou variantu. Instalace nádrže nad povrch je levnější, ale umožňuje jen krátkodobější skladování vody.  Ať už si vyberete jakoukoli nadzemní nádrž, ujistěte se, že je světelně nepropustná, a že je umístěna na stinném místě. Bakterie a řasy nemají šanci pouze tehdy, pokud je voda skladována na chladném a tmavém místě. Ceny velkokapacitních nadzemních nádrží se pohybují v průměru okolo 40 tisíc korun.

Podzemní nádrže na dešťovou vodu

Nejlepší je mít akumulační nádrže na dešťovou vodu pod zemí. Podzemní nádrže mají výhodu v tom, že nezabírají žádné místo a nejsou vidět. V případě, že budete dešťovou vodu využívat v domácnosti, teplota skladované vody nesmí překročit 16 °C. U vyšší teploty hrozí množení bakterií a zkažení vody. A proto je dobré nádrže na dešťovou vodu skladovat pod zemí (zakopané), kdy vám půda požadovanou teplotu zajistí.

Dalším významným plusem podzemní nádrže je, že v ní můžete vodu skladovat dlouhodoběji, bez přístupu slunečního svitu a můžete ji využívat i v zimním období.  Vodu z nádrže můžete čerpat domácí vodárnou či ponorným čerpadlem a dále ji využívat.

Naopak složitější je instalace podzemních nádrží na dešťovou vodu. Většinou se neobejdete bez drahého čerpadla a dalšího příslušenství. Nevýhodou je tedy především cena a časová náročnost instalace, ale výhody převažují. Orientačně se ceny podzemních nádrží pohybují od 30 do 100 tisíc korun.

INSPIRUJTE SE V NAŠEM SPECIÁLU: SUCHO V ČESKU

Jakou retenční nádrž vybrat

Retenční (akumulační) nádrže na dešťovou vodu bývají zakopané v blízkosti domu. Jsou k dostání v několika velikostech, a tak si můžete vybrat ideální rozměry pro každou zahradu a účel použití. Jde o větší investici, takže se nejprve určitě poraďte s odborníky. Například velikost retenční nádrže 3 m3 se hodí pro zalévání menší zahrady. Retenční nádrž o objemu 5 m3  pohltí dostatek vody k zalévání zahrady i k využití v domácnosti (splachování toalety apod.).

Vedro přináší nové nemoci. Podívejte se na reportáž:

O velikosti systému rozhoduje velikost střešních ploch, ze kterých dešťová voda stéká do nádrže, počet osob v domácnosti a v neposlední řadě také rozsah využití dešťové vody. I v tomto případě se poraďte s odborníkem.

Dotace na dešťovku

Máte-li tu možnost, určitě byste měli  uvažovat o nějakém řešení, které vám dovolí dešťovou vodu nadále využívat. Je to úsporné a ekologické. Ideální je na to myslet už při stavbě nového domu. Navíc stát přispívá na realizaci zařízení, které domácnostem v rodinných domech umožní dešťovou vodu efektivně využívat, více se o dotačním programu Dešťovka dozvíte zde.

  • Dotaci na využití dešťové a odpadní vody lze čerpat pouze v kombinaci se zateplením, novostavbou nebo s výměnou a instalací zdrojů energie.
  • Kolik získáte? Dešťová voda pro zálivku zahrady až 55 000 Kč, dešťová voda využívaná jako užitková (pro splachování) i pro zálivku až 65 000 Kč. Výsledná částka závisí na typu podporovaného opatření a objemu nádrže.

Využijte starou studnu

Pokud je součástí vaší zahrady studna a vodu z ní už nevyužíváte jako pitnou, můžete svádět dešťovou vodu rourou nebo hadicí z okapu přímo do ní. Odpadnou tak drahé pořizovací náklady na nádrž a téměř všechny výhody zůstávají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cenový skok o 3233 procent. Za novou studnu si lidé připlatí od července

Dešťová voda doma v domě

Ne všechny činnosti, které doma provádíme, vyžadují pitnou vodu. Dešťovou vodou se dá vytírat podlaha, zalévat květiny a podobně. Díky přivedené dešťovce do domu lze efektivně a levně splachovat toaletu. Dokonce se doporučuje k praní prádla, protože je měkká a rozpouští lépe prací prášek. Navíc se pak v pračce neusazuje ani tolik vodního kamene.

Proč zavlažovat zahradu dešťovkou

Dešťová voda má pro naši zahradu mnohé výhody a to nemluvíme o výhodách, které má pro naši peněženku. Dešťová voda je chudá na soli, proto při jejím použití nedochází k zasolování půdy, a neobsahuje ani chlor. Jsou dokonce rostliny jako kanadské borůvky, azalky a rododendrony, které jinou než dešťovou vodu snášejí jen velmi špatně.

Zdroje:  drevostavitel.czfachmani.czmagazinzahrada.cznovazelenausporam.cz, ČTK

Sdílejte článek

Přečtěte si také