Trendy

28. října 2024 10:26

redakce Prima Living

Přijde sníh a studený vzduch. Příjemné počasí ukončí rychlá změna

Prodloužený víkend byl ve znamení příjemných teplot, které místy atakovaly hranici 17 stupňů Celsia. Začátek pracovního týdne bude ve znamení pošmourného počasí, o víkendu by pak mohlo i sněžit.

„Na většině území bylo v  pondělí ráno zataženo, vyskytovaly se i mlhy. Teploty budou během dne ovlivněny velkou oblačností, která se bude v průběhu dopoledne a odpoledne protrhávat. Postupně by se tak mělo projasňovat. Teploty by měly být většinou mezi 13 a 17 stupni,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský.

Na severu a severovýchodě Čech by se oblačnost mohla udržet po většinu dne. Teploty tam tak budou o něco nižší. Ojediněle by se mohlo objevit mrholení či slabý déšť, a to zejména na severu.

Ani úterní a středeční počasí se nemá výrazně lišit. „Tendence v protrhávání oblačnosti ale bude v úterý nižší. Během noci na úterý a ráno očekáváme hodně mlh, teploty se během dne budou pohybovat kolem 15 stupňů Celsia,“ uvedl Adamovský. Ojediněle se oba dny místy v severní části území vyskytne slabý déšť nebo mrholení.

Ve čtvrtek se mírně ochladí a teploty klesnou na denní maxima na 11 až 15 °C. Zejména severní část území znovu čeká mrholení nebo slabý déšť. V pátek se naopak znovu oteplí, denní maxima by se měly vyšplhat až na 17 °C. Přes den očekávají meteorologové oblačno, místy přechodně polojasno se slabým deštěm na severu.

Víkend přinese výrazné ochlazení. „Během víkendu k nám mezi tlakovou výší nad západní Evropou a hlubokou tlakovou níží nad severní a severovýchodní Evropou pronikne studený vzduch od severu,“ sdělili meteorologové z ČHMÚ.

Denní maxima v sobotu nepřesáhnou 12 °C a v neděli 6 °C. V noci na neděli a dalších dnech ukáže teploměr až -2 °C. V horských a středních polohách se mohou vyskytnout i sněhové srážky, v některých místech se může vytvořit sněhová pokrývka.

Zdroj: CNN Prima News


Přečtěte si také