Trendy

24. září 2024 12:00

Lenka Valjentová

Užijeme si letos bílé Vánoce? Zřejmě ne. Zima by měla být teplá a na sníh chudá

Zima bude v Evropě letos pravděpodobně stejně jako ta loňská teplotně nadprůměrná a na sníh nepříliš bohatá. Podle světových meteorologů lze očekávat nestálé počasí plné výkyvů s několika vpády typicky zimního počasí, kdy by mohlo mrznout a sněžit i v nížinách. Ale příroda nás ještě může překvapit. Zkuste sami podle cibule a hub nebo chování kočky či krtka odhadnout, jaká ta letošní zima bude.

Meteorologové a jejich globální předpovědní modely přinášejí různé názory na vývoj zimy 2024/2025, ale většina z nich se shoduje, že by mohla být spíše teplotně nadnormální a plná velkých změn. Na jedné straně lze očekávat několik úderů mrazivého počasí, které budou rychle střídány teplejším prouděním od západu.

NENECHTE SI UJÍT: Letošní podzim má být plný překvapení. Letní teploty, bouřky i krásně zbarvené listí

modelů zimního počasí Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) a Meteorologického úřadu Spojeného království (UKMO) vyplývá, že Evropu čeká nadprůměrně teplá zima. Většina kontinentu pak bude srážkově podprůměrná. Jedinou výjimku představuje Skandinávie, kde meteorologové naopak očekávají nadprůměrné množství sněhových srážek.

  • Teplejší zimu s menším množstvím sněhu na našem území očekávají i čeští meteorologové. „Zima bude teplotně nadprůměrná. I přesto se ale může stát, že k nám pronikne ze severu arktický vzduch a ochladí se,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Filip Smola.

Budou bílé Vánoce?

Nejvíc sněhu by mohlo napadnout na přelomu roku a začátkem února. Takže s poměrně vysokou pravděpodobností můžeme na bílé Vánoce zapomenout, zasněžená varianta je ve hře spíš pro silvestrovské a novoroční oslavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeká nás krutá, větrná zima. Meteorologové varují před dopady oteplení na pólu

La Niña

Významným faktorem, který může ovlivnit zimu i u nás, je klimatický jev zvaný La Niña. Snižuje povrchovou teplotu vody v Tichém oceánu o 3 až 5 °C, což má vliv na počasí v mnoha částech světa a přináší s sebou studenější zimy. Podle portálu Severe Weather Europe bude ráz nadcházející zimy určovat La Niña, a i přesto, že má mít letos slabý průběh, zanechá výraznou stopu na tlakových poměrech v atmosféře.

Polární vír

Dalším klíčovým hráčem, který určuje charakter zimy, je polární vír (polární vortex či polární cyklóna) neboli obrovská cirkulace studeného vzduchu nad Arktidou, který má zásadní vliv na to, zda se mrazivé vzdušné hmoty dostanou až do střední Evropy. Když je vír silný, udržuje chladný vzduch v polárních oblastech, což vede k mírnějším zimám. Když však oslabí, umožňuje únik chladného vzduchu směrem na jih, což přináší prudké ochlazení i u nás.

  • Ještě v létě meteorologové předpokládali, že polární vír bude slabší a umožní příchod mrazů a sněhu, ale nové údaje z konce srpna ukazují na změny, které by mohly výslednou situaci zmírnit a zimu u nás oteplit.

PŘEČTĚTE SI: Letošní hurikánová sezóna se vymyká všem předpovědím. Překvapila i zkušené meteorology

Příroda napoví, jaká bude zima

Dávno předtím, než začali využívat předpovědí meteorologů, snažili se naši předci pomocí různých přírodních úkazů zjistit, jak kruté budou nadcházející zimní měsíce. Zkuste podle cibule a hub nebo chování kočky či krtka odhadnout, jaká ta letošní zima bude:

  • Při loupání cibule si pozorně všímejte, jaké má slupky. Čím je více vrstev a čím jsou silnější a přimknutější k cibuli, tím krutější bude nadcházející zima.
  • Mrazivou a dlouhou zimu napovídají také tuhé a na sebe pevně nahuštěné listy.
  • Když se houbaři v sezoně radují z velkého množství hub, tak to podle našich předků znamená dlouhou a drsnou zimu se silnými mrazy.  Říká se také, že je-li na podzim málo hub, může být pěkně ostrá zima.
  • Že bude zima dlouhá, tuhá a mrazivá s bohatou nadílkou sněhu, to se dá usuzovat podle nadměrné úrody šípků, jeřabin, bezinek, hložinek, lískových oříšků, bukvic, žaludů a kaštanů.
  • Rovněž silnější a tvrdší skořápky oříšků a ořechů, než je obvyklé, předpovídají drsnější zimní počasí.
  • Pořádná zima podle porovnávání našich předků začne měsíc po tom, co na podzim začnou hodně rýt krtci. Dělají-li krtince vysoké, bude zima tuhá, pokud nízké, pak mírná.
  • Všímejte si pavučin! Nadcházející dlouhotrvající mrazy naznačují pavouci, když začnou tkát pavučiny přes sebe.
  • Mrkněte na své chlupaté domácí mazlíčky a jejich srst. I když u nich to není tak výrazné jako u divoké zvěře, i jim srst na tuhou zimu narůstá do hustších kožichů. Stačí porovnat s loňskou hustotu srsti a uvidíte, jestli bude letos tužší zima!

Zdroje: almanac.com, vlasta.czcnn.iprima.cz, cs.wikipedia.org, severe-weather.euclimate.govzeny.iprima.cz


Přečtěte si také