Stát plánuje uhlí do deseti let zcela zakázat. Kotle na dřevo a pelety zůstanou

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce domácnosti motivovat k tomu, aby přestaly používat k vytápění uhlí. Cílem státu je, aby v roce 2034 už nebyly v provozu kotle na uhlí. Kotle na dřevo či pelety by měly být dál povolené.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí uvedl, že v České republice topí uhlím šest procent lidí, před deseti lety to bylo 12 procent. Ministr tvrdí, že ubývá lidí, kteří používají dřevo, stát chce počet lidí topících uhlím snížit na nulu.

„Naše vize je, že do deseti let nebudeme uhlím topit vůbec. Od září, kdy skončí současné dotace na výměnu starých kotlů jakéhokoliv typu, otevřeme nový dotační program na výměnu uhelných kotlů. Uhlí opouštíme,“ cituje Hladíka web iDNES.cz.

Prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka se domnívá, že údaje MŽP nejsou přesné. Podle Lyčky topí uhlím asi 300 tisíc domácností. Prezident Asociace podniků topenářské techniky je přesvědčen, že pro některé domácnosti bude zákaz uhlí představovat velký finanční problém.

PŘEHLEDNĚ: Zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy i snížení dotací. Co všechno se v září změní?

Dotace jsou ve hře

Od 1. září se takzvané kotlíkové dotace výrazně sníží, a to až o desítky tisíc korun. Přesunou se pod program Nová zelená úsporám Light. Pokud si domácnosti požádají o dotaci do konce srpna, i když nestihnou kotel vyměnit, úředníci k tomu budou přihlížet při kontrolách. Nově bude možné od září žádat o podporu na výměnu kotlů bez ohledu na emisní třídu. Ministerstvo odhaduje, že je ještě nutné vyměnit až 150 tisíc kotlů.

„Chceme domácnostem s výměnou pomáhat i nadále, podpora ale bude nižší o jednotky až desítky tisíc korun. Chtěl bych proto vyzvat domácnosti, které nevyhovující kotle ještě nevyměnily, aby příležitost do konce srpna nepromeškaly,“ upozornil ministr Hladík. Jeho slova přinesl web CNN Prima News.

Kotlíkové dotace jsou určené pro domácnosti s nízkými příjmy, mezi něž patří například senioři v penzi, domácnosti s příspěvkem na bydlení či invaliditou třetího stupně. Doposud si o takzvanou kotlíkovou dotaci na výměnu kotle na tuhá paliva zažádalo 130 tisíc domácností, výměna ve 115 tisících z nich přišla na více než 13 miliard korun.

Jak je to s uhlím? Podívejte se na reportáž:

Sdílejte článek

Přečtěte si také