Pro svou ženu postavil repliku Tádž Mahalu. Práce mu trvala 3 roky

Do okolí září bílé stěny velikého paláce, který nápadně připomíná slavné mauzoleum Tádž Mahal. Jeden indický učitel z města Burhanpur ve střední Indii opravdu napodobeninu světoznámé památky postavil. A stejně jako originál i tato kopie vznikla z lásky k ženě.

V nově postaveném Tádž Mahalu se ovšem dá bydlet, není to hrobka. Učitelova žena je stála naživu a život v luxusním bílém paláci si moc užívá. Dvaapadesátiletý Anand Prakash Chouksey jezdil společně se svou manželkou do Tádž Mahalu a sbíral inspiraci, kterou během tří let přetavil do stavby, jež vzbudila mezinárodní pozornost.

Místo hrobky luxusní byt

Není to sice vrchol architektury a interiérového designu, musí se ale přiznat, že něco takového se jen tak nevidí. Oproti originálnímu Tádž Mahalu je napodobenina třetinová a plně obyvatelná. Zvenku sice stavby vypadají prakticky totožně, vnitřními prostory se ale výrazně liší.

V kopii mauzolea jsou dvě veliké ložnice a také obrovský obývací pokoj s majestátním schodištěm. Kde to šlo, použil bohatý učitel a podnikatel zlatou barvu. Ta se opakuje na nábytku, schodech, a dokonce i na dlouhých závěsech.

Stavba do okolí svítí, protože ji obklopují různé omšelé stavby a ne zrovna udržovaný pozemek. Malý Tádž Mahal se stal turistickou atrakcí alespoň pro místní a majitel zvědavé zájemce občas pustí i dovnitř. Palác postavil prý také proto, aby rozhádanou indickou společnost spojil. Tádž Mahal totiž vybudoval muslimský vládce, což občas v Indii způsobuje odmítání památky.

Sdílejte článek

Přečtěte si také