Granátové jablko: Jak kupovat, jíst i pěstovat ovoce lásky, krásy a zdraví

Granátové jablko nám prospívá po všech stránkách. Červené exotické ovoce je spojováno s láskou, krásou a zdravím. Poradíme, jak poznat správně zralý plod a jak se do něj dostat.

Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum). Granátovník pochází z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, odkud se rozšířil přes střední Asii do středomořských zemí, Indie i Ameriky. Je to opadavý keř nebo nízký strom, který dorůstá výšky až 3–5 metrů.

Jak vypadá granátové jablko

  • Purpurově až rubínově červené plody jsou velké zhruba 12 cm. Zralá slupka je silná, tvrdá a hořká – a tudíž nepoživatelná.

  • Pod slupkou se skrývá 6 až 12 pouzder a v nich více než 600 zářivě červených šťavnatých zrníček (jadérek, semínek) obalených v rosolovitém míšku. Jejich konzumace tělo zásobuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninou, tříslovinami, aminokyselinami a nenasycenými mastnými kyselinami.

  • Růžová, částečně průsvitná dužina sladkokyselé chuti obsahuje zhruba 75 % vody, okolo 22 % cukrů, vitaminy A, B, C, K a také železo, fosfor, vápník, sodík, draslík a kyselinu citronovou.

Účinky granátového jablka

Granátové jablko je pozoruhodné ovoce, které je odnepaměti spojováno s láskou, plodností, krásou a zdravím. Granátové jablko je účinným antioxidantem, brání usazování toxinů v těle, skvěle čistí játra a ledviny, zlepšuje trávení, pomáhá udržovat v dobré kondici kardiovaskulární systém, pomáhá při chudokrevnosti, reguluje krevní tlak a přirozeně posiluje imunitní systém. Podporuje také činnost nervů, svalů i rychlejší spalování tuků.

  • Hojí poraněnou kůži, má jedinečné schopnosti hydratovat, tonizovat a vyživovat pokožku, proto našlo využití v kosmetice.

  • Granátové jablíčko podněcuje touhu a libido, takže působí jako přírodní afrodiziakum. Má skvělý vliv na ženský i mužský organismus a zlepšuje sexuální život. Díky pojídání granátového jablka si muži spolehlivě zvýší hladinu testosteronu. Ne nadarmo je považováno za symbol plodnosti.

Vyplatí se vědět: Naučte se v obchodě vybrat nejlepší exotické ovoce

Tipy, jak granátová jablka pěstovat

Granátovník neboli marhaník granátový nesnese mrazy, ale dá se u nás pěstovat jako pokojová nebo přenosná rostlina. Je velmi dekorativní svými listy a květy. Má spoustu šarlatově červených květů o průměru 4–5 cm. Kvete od května do září, plody dozrávají postupně koncem září a v říjnu. Pokud granátovník u nás plodí, tak nejdříve po sedmi letech.

  1. Granátovník si můžeme koupit nebo namnožit řízkováním – jako řízky je třeba odebrat větvičky z předchozího roku o délce 20–30 cm, nikdy ne nové výhony.

  2. Zkusit můžeme také vypěstovat rostlinu ze semen. Vybereme si hodně vyzrálý plod, semena vyjmeme z dužnatých obalů a necháme buď 2 dny ve vlažné vodě, nebo několik dní v lednici, tím zvýšíme klíčivost. Potom je důkladně očistíme od dužiny, aby v substrátu nezahnívala, a vysejeme do substrátu. Nejlépe klíčí při teplotě 22–28 °C.

  3. Granátovník nejlépe prospívá v lehké, propustné a výživné půdě, ideální je zahradnický substrát smíchaný s pískem.

  4. V období vegetace pravidelně zaléváme a přihnojujeme univerzálním hnojivem, aby rostlina lépe kvetla.

  5. Slabé výhonky vystřihujeme a tvarujeme pěknou korunku, buď jako keř, nebo jako stromek.

  6. Granátovník potřebuje letnění na sluncem zalité zahradě, balkoně nebo terase. Ven rostlinu dáváme zásadně až v druhé polovině května, kdy už nehrozí jarní mrazy.

  7. Zpět do interiéru umístíme granátovník zhruba v polovině října a dáme ho do místnosti o teplotě 5–15 °C.

  8. Přes zimu rostlině opadají listy, takže omezíme zálivku na minimum a nehnojíme. Klidně ho můžeme dát i do sklepa nebo tmavé chodby, tma mu nevadí.

  9. Na jaře rostlinu přesadíme do většího květináče.

Správně zralé granátové jablko

U kterého plodu nás uvnitř čekají opravdu šťavnatá zrníčka? Granátové jablko musí být především správně zralé. Má až tmavě červenou, lesklou, pevnou a hladkou slupku, která je na dotek mírně vysušená. Když přes slupku prosvítají semínka, je plod přezrálý.

Jaké vybrat v obchodě?

V obchodě hledáme zralé plody a všímáme si, aby nebyly popraskané, pomačkané, seschlé, otlačené nebo jinak poškozené. Pozor na plody, které jsou plesnivé kolem stopky. Důležitá je také váha – nejšťavnatější bývají nejtěžší plody.

Jak dlouho doma vydrží?

  • Doma celý plod uskladníme na suchém a tmavém místě. Při pokojové teplotě vydrží několik dní až týdnů, v ledničce několik týdnů až zhruba dva měsíce.

  • Po rozkrojení uchovávejte zrníčka v uzavřené nádobě v lednici. Jako čerstvá zůstanou asi týden. Pro dlouhodobější uchování je lepší je zmrazit.

Inspirujte se: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody.

Jak se má jíst granátové jablko

Existuje hodně způsobů, nicméně v každém případě je nezbytné odstranit vnitřní světlou slupku, která je velmi hořká. Pokud granátové jablko ochutnáváme poprvé, měli bychom si dávat dobrý pozor na oblečení. Šťáva je totiž z textilu prakticky neodstranitelná.

Jak se do granátového jablka dostat?

Vyloupat zrníčka je docela fuška, ale když si najdeme svou metodu, půjde to snadno.

  • Nejznámější způsob je plod přepůlit a vybrat z něj zrníčka lžící nebo vyklepat silou.

  • Osvědčené je narušit nožem slupku a následně plod postupně opatrně oloupat ručně.

  • Granátové jablko rozřízneme na čtyři dílky a zrníčka postupně vyloupeme – plod jen nařízneme!

  • Mezi hodně používané způsoby patří odříznutí horní části jablíčka. Po řezu se objeví tvar nepravidelné hvězdičky. Slupku plodu nařízneme v místě prázdného (bílého) políčka. Nůž pak zabodneme do bílého středu a mírně pootočíme – granátové jablko se rozdělí na dílky, ze kterých zrníčka už snadno vyloupeme.

Granátové jablko v kuchyni

Granátová jablka se nejčastěji konzumují čerstvá, protože tak je zaručeno uchování zdraví prospěšných látek. Používá se dužina i se zrníčky. Chutnají skvěle bez jakékoliv úpravy, vylepší dezerty, moučníky a zákusky, zmrzliny, müsli, jogurty, pudinky, hodí se do ovocných i zeleninových salátů. Připravují se z nich šťávy, sirupy, limonády, smoothie, alkoholické i nealkoholické koktejly.

  • V teplé kuchyni se používají k masu, zejména grilovanému, k zelenině, rybám a zvěřině.

Recept na domácí grenadinu

Asi nejznámější je u nás grenadina, sladký sirup z granátových jablek, který se používá k přípravě míchaných alkoholických koktejlů a domácích limonád.

Ingredience

  • zrníčka ze 4 až 5 velkých granátových jablek

  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

  • cukr – na hrnek šťávy půl hrnku cukru

Příprava

Ze zrníček přes plátno vymačkáme šťávu, kterou nalijeme do lahve a necháme přes noc v lednici. Druhý den šťávu odměříme – hrnek přelijeme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a půl hrnku cukru. Pak při mírné teplotě pomalu přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Pak přelijeme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme v lednici.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz; sazenicka.cz; fresh.iprima.cz


Přečtěte si také