Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

GRANÁTOVÉ JABLKO: Jak pěstovat ovoce lásky, krásy a zdraví

Granátová jablka se dříve prodávala pouze v době Vánoc, a když si je dnes můžeme koupit a dopřát kdykoli, na sváteční stůl prostě patří. Dobře totiž vypadají a mohou posloužit jako vánoční dekorace, ale především jedinečně chutnají a po všech stránkách nám prospívají. Granátové jablko je pozoruhodné purpurově červené ovoce, které je odnepaměti spojováno s láskou, plodností, krásou a zdravím. Tak například podněcuje chuť na sex, mužům zvyšuje hladinu testosteronu, má výjimečné schopnosti hydratovat pleť i vlasy, pomáhá správnému trávení a přirozeně zvyšuje imunitu, což oceníme hlavně v zimě. Poradíme vám, jak tohle exotické ovoce jíst, jak si udělat domácí grenadinu a další zajímavé recepty. A taky prozradíme, jak u nás pěstovat granátovník.
Vydáno: 22.11.2019
Granátové jablko: Granátové jablko: I u nás se dá pěstovat ovoce lásky, plodnosti, krásy a zdraví
Autor: istock.com Granátové jablko: Granátové jablko: I u nás se dá pěstovat ovoce lásky, plodnosti, krásy a zdraví
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum), který roste především ve Středomoří. Granátové jablko je velké zhruba 12 cm. Zralá slupka je většinou purpurově červená, silná, tvrdá a hořká – a tudíž nepoživatelná. Pod slupkou je 6 až 12 pouzder a v nich více než 600 zrníček (jadérek, semínek). Růžová, částečně průsvitná dužina obsahuje zhruba 75 % vody, okolo 22 % cukrů, vitaminy A, B, C, K a také  železo, fosfor, vápník, sodík, draslík nebo cukry a kyselinu citronovou. Konzumace zrníček tělo zásobuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninou, tříslovinami, aminokyselinami a nenasycenými mastnými kyselinami.

Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum)
Autor: istock.com Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum)

Účinky granátového jablka

Granátové jablko je účinným antioxidantem, brání usazování toxinů v těle, skvěle čistí játra a ledviny, zlepšuje trávení, pomáhá udržovat v dobré kondici kardivaskulární systém, pomáhá při chudokrevnosti, reguluje krevní tlak a přirozeně posiluje imunitní systém. Podporuje také činnost nervů, svalů i rychlejší spalování tuků. Granátové jablíčko podněcuje touhu a libido, takže působí jako přírodní afrodiziakum. Má skvělý vliv na ženský i mužský organismus a zlepšuje sexuální život. Díky pojídání granátového jablka si muži spolehlivě zvýší si hladinu testosteronu. Ne nadarmo je považováno za symbol plodnosti. Hojí poraněnou kůži, má jedinečné schopnosti hydratovat, tonizovat a vyživovat pokožku, proto našlo využití v kosmetice.

Granátová jablka se dříve prodávala pouze o Vánocích, a když si je dnes můžeme dopřát kdykoli, na sváteční stůl patří; dobře vypadají a poslouží jako vánoční dekorace
Autor: istock.com Granátová jablka se dříve prodávala pouze o Vánocích, a když si je dnes můžeme dopřát kdykoli, na sváteční stůl patří; dobře vypadají a poslouží jako vánoční dekorace

7 pravidel, jak granátovník pěstovat

  1. Granátovník neboli marhaník granátový (Punica granatum) nesnese mrazy, ale dá se u nás pěstovat jako pokojová nebo přenosná rostlina, i když plodů se v našich podmínkách nedočká každý. Je velmi dekorativní svým listem a květem. Má spoustu šarlatově červených květů v průměru 4–5 cm. Kvete od května do září, plody dozrávají postupně koncem září a v říjnu. Pokud granátovník u nás plodí, tak nejdříve po sedmi letech.
  2. Granátovník si můžeme koupit nebo namnožit řízkováním – jako řízky je třeba odebrat větvičky z předchozího roku o délce 20–30 cm, nikdy ne nové výhony.
  3. Zkusit můžeme také vypěstovat rostlinu ze semen. Vybereme si hodně vyzrálý plod, semena vyjmeme z dužnatých obalů a necháme buď 2 dny ve vlažné vodě, nebo několik dní v  lednici, tím zvýšíme klíčivost. Potom je důkladně očistíme od dužiny, aby v substrátu nezahnívala a vysejeme do substrátu. Nejlépe klíčí při teplotě 22–28 °C .
  4. Granátovník nejlépe prospívá v lehké, propustné a výživné půdě, ideální je zahradnický substrát smíchaný s pískem.
  5. V období vegetace pravidelně zaléváme a přihnojujeme univerzálním hnojivem, aby rostlina lépe kvetla. Slabé výhonky vystřihujeme a tvarujeme pěknou korunku, buď jako keř, nebo jako stromeček.
  6. Granátovník potřebuje letnění na sluncem zalité zahradě, balkoně nebo terase. Ven rostlinu dáváme zásadně až v druhé polovině května, kdy už nehrozí jarní mrazy..
  7. Zpět do interiéru umístíme granátovník zhruba v polovině října a dáme ho místnosti o teplotě 5–15 °C. Přes zimu rostlině opadají listy, takže omezíme zálivku na minimum a nehnojíme. Klidně ho můžeme dát i do sklepa nebo tmavé chodby, tma mu nevadí. Na jaře rostlinu přesadíme do většího květináče.

Jaké granátové jablko vybrat v obchodě

U kterého plodu nás uvnitř čekají opravdu šťavnatá zrníčka?  Plod musí být zralý, nesmí být nikde pomačkaný, seschlý, otlačený nebo jinak poškozený. Slupka musí být lesklá, hladká a pevná. Pozor na plody, které jsou plesnivé kolem stopky. Doma ho uskladníme na suchém a tmavém místě, můžeme ho dát do lednice. 

Granátové jablko: vyloupat zrníčka je docela fuška, ale když si najdeme svou metodu, půjde to snadno
Autor: istock.com Granátové jablko: vyloupat zrníčka je docela fuška, ale když si najdeme svou metodu, půjde to snadno

Jak z granátového jablka dostat zrníčka

Vyloupat zrníčka je docela fuška, ale když si najdeme svou metodu, půjde to snadno. Existuje hodně způsobů, nicméně v každém případě je nezbytné odstranit vnitřní světlou slupku, která je hodně hořká. Pokud granátové jablko ochutnáváme poprvé, měli bychom si dávat dobrý pozor na oblečení. Šťáva je totiž z textilu prakticky neodstranitelná.

  1. Nejznámější způsob je plod přepůlit a vybrat z něj zrníčka lžící nebo vyklepat silou.
  2. Osvědčené je narušit nožem slupku a následně plod postupně opatrně oloupat ručně.
  3. Granátové jablko rozřízneme na čtyři dílky a zrníčka postupně vyloupeme – plod jen nařízneme!
  4. Mezi hodně používaný způsob patří odříznutí horní části jablíčka. Po řezu se objeví tvar nepravidelné hvězdičky. Slupku plodu nařízneme v místě prázdného (bílého) políčka. Nůž pak zabodneme do bílého středu a mírně pootočíme – granátové jablko se rozdělí na dílky, ze kterých zrníčka už snadno vyloupeme.
Granátová jablka se nejčastěji konzumují čerstvá, tak je zaručené uchování zdraví prospěšných látek. Používá se dužnina i s zrníčky.
Autor: pixaby.com Granátová jablka se nejčastěji konzumují čerstvá, tak je zaručené uchování zdraví prospěšných látek. Používá se dužnina i s zrníčky.

Granátové jablko v kuchyni

Granátová jablka se nejčastěji konzumují čerstvá, protože tak je zaručené uchování zdraví prospěšných látek. Používá se dužina i se zrníčky. Chutnají skvěle bez jakékoliv úpravy, vylepší dezerty, moučníky a zákusky, zmrzliny, müsli, jogurty, pudinky, hodí se do ovocných i zeleninových salátů. Připravují se z nich šťávy, sirupy, limonády, smoothie, alkoholické i nealkoholické koktejly. V teplé kuchyni se používají k masu, zejména grilovanému, zelenině, rybám a zvěřině.

Domácí recept na grenadinu – slavný sirup z granátovách jablek
Autor: istock.com Domácí recept na grenadinu – slavný sirup z granátovách jablek

Jak udělat domácí grenadinu

Asi nejznámější je u nás grenadina, sladký sirup z granátových jablek, který se nejvíc užívá k přípravě míchaných alkoholických koktejlů a domácích limonád. Ze zrníček 4 velkých granátových jablek přes plátno vymačkáme šťávu, kterou nalijeme do lahve a necháme přes noc v ledničce. Druhý den přelijeme šťávu bez sedliny, přidáme 2 lžíce citronové šťávy a cukr – na hrnek šťávy půl hrnku cukru. Pak při mírné teplotě pomalu přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Pak přelijeme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme v lednici.

Granátovník nesnese mrazy, ale dá se u nás pěstovat jako pokojová nebo přenosná rostlina, má spoustu šarlatově červených květů v průměru 4–5 cm
Autor: istock.com Granátovník nesnese mrazy, ale dá se u nás pěstovat jako pokojová nebo přenosná rostlina, má spoustu šarlatově červených květů v průměru 4–5 cm

Lenka Odstrčilová

Článek je zařazen v: granátové jablko , granátovní pěstování , marhaník granátový (Punica granatum) , granátové jablko v kuchyni , granátové jablko zdraví , granátové jablko recepty , Vánoce , vánoční ovoce
Speciály: Vánoce , Receptář pro milenialy
Reklama