Zázvor na čaj si vypěstujte doma v květináči. Jak na to?

Pěstujte si vlastní zázvor doma v květináči! Poradíme, jak na to, od výběru oddenku až po sklizeň. Proč mít vlastní zázvor a jak si z něj udělat třeba čaj proti nachlazení.

Když se řekne zázvor, každý si asi na první dobrou představí kořeny dost bizarních tvarů, známé z obchodů. Zázvor lékařský (Zingiber officinale), původem nejspíš z Číny a Indie, se díky své zajímavé štiplavé chuti a především léčivým účinkům rozšířil do celého světa a používá se již několik tisíc let. A víte, že si ho můžete i doma pěstovat v květináči? Začít můžete kdykoli. Stačí kousek pěkného kořene s pupeny, správně se botanicky tato část rostliny u zázvoru jmenuje oddenek, který koupíte v obchodě.

Proč si pěstovat zázvor?

Mladý a čerstvý zázvor je jemnější a méně štiplavý, je skvělý na přípravu čaje, smoothie nebo limonád. Zelené listy zázvoru jsou také jedlé a hodí se do asijských jídel nebo jako dekorace.

Nenechte si ujít: Zlatá kurkuma je úžasné koření, ale také přírodní lék. Vypěstujte si ji doma!

Domácí pěstování zázvoru

Výběr a příprava oddenku

  • Pro domácí pěstování potřebujete ideálně čerstvý, neseschlý, zdravý a nepoškozený bio zázvor, který není ošetřený proti klíčení.

  • Na oddenku musí být dobře patrné vegetační pupeny (očka), i narašené.

  • Pokud neseženete bio zázvor, nezoufejte, nic není ztraceno! Kořen zázvoru, který se běžně prodává v obchodě, bývá ošetřen inhibitory růstu, aby během skladování neklíčil. Ovšem když ho namočíte na jeden či dva dny do vody, pomůže to odstranit aplikovaný inhibitor.

  • Větší oddenek můžete opatrně rozříznout na více dílů, a to tak, aby na každé části byly aspoň dva vegetační pupeny.

Vhodný květináč a zemina

Pro začátek stačí nádoba o průměru asi 20 cm. Hodí se spíše širší, nepříliš hluboká miska s odtokovými otvory. Později rostlinu přesaďte do širšího květináče. Zázvor se rozrůstá do šířky – roste horizontálně, proto je potřeba dostatečné místo, aby kořen narostl.

Zázvor potřebuje dostatečně výživnou, dobře propustnou hlinitopísčitou zeminu; nejlepší je směs kompostu, rašeliny a písku.

Výsadba zázvoru

Na dno květináče dejte drenáž (keramzit, štěrk), pak nasypejte substrát a položte na něj horizontálně oddenek rašícími pupeny směrem nahoru. Zasypte zhruba 2cm vrstvou zeminy. Zalijte.

Vyplatí se vědět: Jak připravit zázvorový sirup? Posílí imunitu a zatočí s chřipkou i nachlazením

Místo a podmínky

Květináč dejte na světlé a teplé místo. Zázvor nepotřebuje přímé slunce, spíše snese částečný stín. Ideální je parapet kuchyňského okna. Od jara do podzimu jej můžete umístit na místo chráněné před větrem v zahradě či na terase.

  • Optimální teplota pro domácí pěstování zázvoru je 20–25 °C.

  • Správnou vlhkost udržujte pravidelným rosením.

Zalévání a hnojení

Zázvor má rád vlhko, ale nesnáší stojatou vodu. V květináči ho zalévejte odstátou nebo dešťovou vodou. Zemina musí být vlhká, nikoli však mokrá. Nadměrné zalévání může způsobit, že zázvor v půdě začne hnít.

  • Aby byl zázvor šťavnatý a silný, hnojte ho organickým hnojivem s nižším obsahem dusíku. Můžete také využít kompost. Hnojte zhruba jednou za měsíc během období růstu.

Mohlo by vás zajímat: Zelený i černý kardamom jsou vzácná exotická koření s výraznou chutí a jedinečnou vůní.

Jak dlouho roste zázvor?

Pěstování zázvoru chce trpělivost. Rostlina roste pomalu, první zelené výhonky uvidíte až po několika týdnech, vyklíčení zázvoru trvá zhruba měsíc. Vlastní sklizně velkého kořene se dočkáte zhruba po 9 až 10 měsících od výsadby.

  • Ovšem i během této doby můžete uždibovat malé kousky. První malé kousky získáte po 3–4 měsících: odhrňte hlínu a uřízněte si kousek kořene, ten pak opět zahrňte. Zbytek nechte růst dál.

Jak se pozná, že je zázvor „zralý“?

Signálem obvykle bývá žloutnutí a zasychání listů, tedy čas, kdy rostlina přechází do vegetačního klidu. Pak můžete opatrně vyjmout oddenek a spotřebovat. Z části kořene si třeba uvařte čaj, přidejte ho k masu nebo si vyrobte domácí sirup - a část oddenku opět zasaďte.

Zázvorový čaj s medem a citronem

V podzimním a zimním čase si jako prevenci chorob z nachlazení můžete připravovat zázvorový čaj s medem a citronem Spolehlivě prohřeje celý organismus a má mírně povzbuzující účinky..

Ingredience

  • asi 2 cm oloupaného čerstvého zázvoru

  • 220 ml horké vody

  • čerstvě vymačkaná šťáva z poloviny citronu nebo podle chuti

  • 1 lžička medu

Příprava

Zázvor nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky (čím menší kousky zázvoru použijeme, tím silnější a pálivější čaj bude). Zalijte horkou vodou, zakryjte a nechte asi 8 minut vyluhovat. Sceďte. Do mírně vychladlého čaje přidejte med a nakonec citronovou šťávu.

Podívejte se, jak pěstovat zázvor v nádobě.

Zdroje: cs.wikipedia.org; gardenerspath.com; zahrada-centrum.cz; epicgardening.com


Sdílejte článek
Štítky květináč hobby rostliny Asie zázvor obchod volný čas zemina oddenek pupen produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas

Přečtěte si také