Naučte se neplýtvat vodou a používat ji opakovaně. Projekt „Kbelík vody do přírody“ stále běží

Iniciativa „Kbelík vody do přírody“ vznikla před více než třemi lety, ale aktuální je stále více. Občasné přívalové deště přírodě s nedostatkem vláhy nepomáhají, a tak je dobrá každá kapka vody, která nepřijde nazmar. Zkusme si tedy zopakovat, kterou použitou vodu můžeme využít na zálivku stromů nebo trávníku v našem okolí a která se hodí alespoň na spláchnutí toalety.

Rozhlédněte se kolem sebe, třeba jen kolem svého domu. Tráva je zaschlá, půda rozpukaná a mladé, nedávno vysazené stromky a keře vadnou. A přitom v téměř každé domácnosti proudí stovky litrů vody úplně zbytečně do kanalizace. Zkuste šetřit vodu pro přírodu! Pokud se vám zdá, že vaše domácnost vodou šetří a pro naplnění kbelíku, který pak vylijete ke stromům v parku nebo na zahradě, žádnou přebytečnou vodu nemáte, zkuste se ještě jednou zamyslet.

Co a kdy zalévat

Vodu z kbelíku lijte k rostlinám ráno nebo večer, nikdy ne v době, kdy na ně pálí slunce. Také dbejte na to, abyste lili vodu přímo ke kořenům a ne na listy rostlin.

Zalévejte jen nově vysazené stromy. Starší stromy už mají vytvořený hluboký kořenový systém a kbelík vody, vylitý na povrch půdy ani nepocítí. Nově vysazené stromky mívají většinou kousek od kmene plastovou trubku, která je určena k jejich zálivce. Vodu do ní nalijte vždy ve větším množství najednou, nejlépe i několik kyblíků naráz.

Keře a květiny mají kořeny mnohem méně hluboké a ocení každou zálivku. Pamatujte, že vždy je lepší důkladné prolití kořenů jednou za několik dnů než pár kapek vody každý den.

A nezapomínejte, že na každou kapku vody čeká i obyčejný trávník. Především ten, který je, mnohdy úplně zbytečně, pravidelně sekán na krátko.

Voda, kterou můžete využít na zalévání stromů, keřů nebo květin

  • Voda, kterou odpouštíte, než začne téct horká, nebo naopak dostatečně studená. Spousta litrů vody tak každý den končí v kanalizaci bez využití. Odchytávejte ji do kbelíku!
  • Zbytky nedopité vody ze skleniček a čaje z hrnečků. Nevadí dokonce ani káva nebo mléko.
  • Voda, kterou si jen oplachujete obličej nebo ruce, bez použití mýdla. Vodu s mýdlem nebo šamponem využijte alespoň na spláchnutí toalety.
  • Zbytky vody z rychlovarné konvice.
  • Voda, kterou oplachujete ovoce nebo zeleninu.
  • Pokud myjete miminka bez použití mýdla a jiné kosmetiky.
  • Voda, ve které jste uvařili brambory ve slupce – tedy není osolená.
  • Voda, kterou jste použili na napařování knedlíků, rozpouštění čokolády na polevu nebo ve které jste uvařili vejce natvrdo, ale vždy pouze bez použití soli. Také voda, ve které jste uvařili luštěniny, samozřejmě jen nesolená. Solenou vodu využijte na spláchnutí toalety.
  • Stará voda z akvária.
  • Rozpuštěná voda ze staršího mrazáku.
  • Zbytky vody z misek našich domácích mazlíčků.

Zdroj: https://kbelik-vody0.webnode.cz/?fbclid=IwAR0aL2jaE84NcP8PR5e8k73iurzuAZ677SoThaWdIbnHE37KK_rVFu1Se0s


Přečtěte si také