Založte si dešťový záhon. Zadrží vodu v zahradě a bude se v něm dařit kosatcům

Dešťovou vodu ze střech většina z nás chytá do sudů, ale když pořádně zaprší, sudy nestačí, a cenné přebytky vody zbytečně odtékají, hlavně ze svažitých zahrad pryč. Vytvořte si dešťový záhon a voda zůstane u vás v zahradě. Poradíme vám, které rostliny do něho vysadit.

Jak vypadá a kde vybudovat dešťový záhon?

V zásadě můžete pro vytvoření dešťového záhonu zvolit dva typy umístění. V blízkosti okapu nebo odtokového kanálku z terasy, ale také v místě, kde se po dešti pravidelně a přirozeně voda shromažďuje. Jednoduše tam, kde vznikají po dešti dlouhodobější kaluže.

Na těchto místech můžete vytvořit umělé prohlubně, terénní vlny, které podpoří zadržování vody, která se pak postupně začne vsakovat do půdy. Je důležité, aby půda v dešťovém záhoně byla dobře propustná. Voda v něm nesmí stát příliš dlouho, aby se ve stojaté vodě nezačali množit komáři, kteří se líhnou asi za 10 dní po nakladení vajíček.

Vykopejte jámu hlubokou nejméně 50–70 cm a z vykopané půdy vytvořte okolní val. Dno jámy zkypřete a vyplňte směsí písku a kompostu v poměru 1:1. Po vysazení rostlin můžete povrch záhonu zakrýt štěrkem nebo oblázky a vytvořit tak zdání jezírka, které se občas naplní vodou, ale není to nutné.

Rostliny, vhodné do dešťového záhonu

Kosatec sibiřský (Iris sibirica)

Tento druh kosatce můžete potkat i v naší přírodě, ale patří mezi silně ohrožené chráněné druhy. Proto si kosatec vždy pořizujte pouze v zahradnictví. Jeho vysazení je doporučeno i pro čističky odpadních vod, zvládne tedy růst i ve velmi podmáčené půdě a vysadit ho proto můžete doprostřed dešťového záhonu, kde se voda udrží nejdéle.

Kosatec sibiřský dorůstá do výšky 50–120 cm a roste v hustých trsech dlouhých listů. Vykvétá od května do června modrofialovými květy. Vyšlechtěné kultivary mají i květy bílé nebo narůžovělé.

Denivka (Hemerocallis)

Nenáročná trvalka, vysoká 40–150 cm, s dlouhými listy a nádhernými květy, podobnými liliím. Květy sice vydrží na rostlině pouze jeden den, ale nakvétají postupně a v takovém množství, že si toho ani nevšimnete a rostlina bude krásná skutečně po velmi dlouhou dobu. Denivky vysaďte raději na okraje dešťového záhonu, aby přemokření půdy v místě kořenů bylo pouze krátkodobé.

Lobelka vytrvalá (Lobelia fulgens)

Lobelku možná znáte jako jemnolistou okrasnou letničku, ale do dešťového záhonu se hodí spíše lobelka vytrvalá, která patří do kategorie vlhkomilných rostlin. Vykvétá od července do září a působivý je zejména kultivar 'Queen Viktoria' nebo 'Elmfeuer', které mají temně vínové listy a jasně červené květy. Dorůstá do výšky asi 70–100 cm.

Pomněnka bahenní (Myositis palustris)

U nás velmi rozšířená a oblíbená rostlina, která se přirozeně vyskytuje na vlhkých i úplně podmáčených loukách. Kvete od května do září a patří mezi dvouletky. Její světle modré kvítky se žlutým očkem zná úplně každý a slušet jí to bude i v dešťovém záhoně, kde se bude samovolně přesévat.

Bohyška, funkie (Hosta)

Vytrvalá, asi 30–50 cm vysoká rostlina s výraznými listy, často i bíle panašovanými. Vykvétá bílými nebo fialovými zvonkovitými květy, nejčastěji v pozdním létě. Pro květy ji však většinou nepěstujeme. Její bohaté olistění je mnohem zajímavější. Bohyška zvládne umístění v jakékoliv půdě a nevadí jí ani úplný stín.

Sítina (Juncus)

Celosvětově rozšířená sítina se v naší volné přírodě vyskytuje asi 22 druzích. Jsou to vlhkomilné rostliny, které rostou na mokřadech, na vlhkých loukách a pastvinách i na březích řek a rybníků. Sítiny vysaďte do středu dešťového záhonu.

Dochan (Pennisetum)

Vytrvalá, okrasná travina, která dorůstá do výšky 30–120 cm. Vykvétá od srpna do října a vytváří nápadný, žlutozelený klásek, později až nafialovělý. Dochan vysaďte na okraj dešťového záhonu a nezapomeňte ho vždy na jaře důkladně, klidně až u země ostříhat.

Zdroj: https://www.jaksinavrhnoutzahradu.cz/destovy-zahon/; https://cs.wikipedia.org/wiki/De%C5%A1%C5%A5ov%C3%A1_zahrada

Sdílejte článek

Přečtěte si také