Trendy

14. května 2024 14:00

Lenka Valjentová

Samosběr jahod 2004 začíná! Letos se cena pohybuje okolo 90 korun. Kam na jahody vyrazit?

Samosběry prvních českých jahod jsou tady. Letos jahody dozrávají o zhruba dva týdny dříve než v jiných letech, kdy sezóna samosběrů začínala na přelomu května a června. Kvůli dubnovým mrazům, které někde zničily až dvě třetiny úrody, je jahod o dost méně, a tak si za ně připlatíme. Kde už začaly první samosběry jahod a kolik stojí?

Samosběr jahod je každoroční oblíbenou činností řady lidí. Zatímco v dřívějších letech začínala sezona obvykle na přelomu května a června, letos si můžete jahody vlastnoručně natrhat už teď.

NENECHTE SI UJÍT: Jak jahody vypěstovat ze semen a udělat z nich tvarohové knedlíky

Letos je cena okolo 90 korun za kilo jahod

Cena jahod při samosběru se letos pohybuje v průměru 90 Kč za kilogram. Cenové rozpětí je velké, záleží na odrůdě, jakosti jahod a letos i na lokalitě konkrétní farmy, protože na řadě plantáží bohužel většinu úrody zničil mráz, a tak samosběr jahod asi ani nebudou organizovat, nebo ceny budou vyšší. Proto si předtím, než na jahody vyrazíte, ověřte na internetových stránkách nebo sociálních sítích konkrétních jahodáren nejen ceny, ale také aktuální termíny samosběru. Letos se to vyplatí více než kdy jindy.

  • Na farmách, kde probíhá samosběr (nebo se konal v minulých letech a letos se kvůli mrazům nekoná), je obvykle možné si koupit už natrhané jahody, pak je cena vyšší a pohybuje se okolo 200 Kč za kilogram.

Kde už jsou známé první termíny samosběru jahod

Už v pondělí a v úterý 13. a 14. května začal samosběr jahod ve Vraňanech na farmě Hanč na na Mělnicku. „Vzhledem k poškození porostů mrazy bude letos jahod méně, proto nejsme s časovým předstihem schopni říci, jak často a kdy přesně bude samosběr probíhat. Sledujte tedy prosím aktuální info, které budeme každý večer aktualizovat. Cena samosběru prvních nazrálých jahod je 100 korun za kilo,“ informuje farma na svých sociálních sítích.

  • Ve středu 15. května začíná samosběr jahod v Semicích na Nymbursku. Za kilogram jahod tady zaplatíte 80 korun. Další termíny by měly následovat každé pondělí, středu, pátek a sobotu od 6 do 12 hodin.
  • Jahodárna Piletice (Hradec Králové) zahájí samosběr jahod ve čtvrtek 16. května od 8 hodin. Cena je 96 Kč/kg, cena natrhaných jahod je 220 Kč/kg.
  • První termín samosběru už oznámila i známá Jahodárna Prostějov. Na první jahody se tam můžete vydat 16. května od 9 do 18 hodin. Zaplatíte 85 korun za kilogram.
  • Samosběr Jahodárna Brno Podolí, kde první samosběr proběhne v úterý 14. května, také od 10 do 18 hodin, za 85 korun za kilogram.

Někde samosběr jahod letos nebude

Některé farmy však letos kvůli zničené úrodě samosběr vůbec nezahájí. Například Pražany oblíbená Kundratická jahodárna s ohledem na velké ztráty po mrazech zatím konání samosběru neoznámila, o případném zahájení bude včas informovat na svých webových stránkách.

  • Pěstitelů, kteří budou i v letošním roce nabízet samosběr jahod snad bude brzy přibývat. Jejich seznam včetně aktuálních informací najdete například na jahodovyweb.cz.

Zdroje: webové stránky a sociální sítě farem, jahodovyweb.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také