Samosběr třešní 2023: Sladké potěšení za babku nebo úplně zadarmo

Třešně opravdu nepatří mezi dobroty, které bychom si dopřávali po celý rok. Pokud tedy nebudeme počítat třešňový kompot nebo marmeládu. Čerstvě natrhané tuzemské třešně jsou pochoutka, kterou si můžeme dopřávat jen na začátku léta, a zdaleka ne jenom ti, kteří jsou šťastnými majiteli zahrady nebo mají příbuzné na venkově. Máme pro vás několik tipů na třešňové sady, ve kterých si šťavnaté třešně můžete sami natrhat. A na některých místech dokonce nezaplatíte ani korunu!

Samosběry jahod jsou v plném proudu a nyní se k nim pomalu přidávají i podobně oblíbené samosběry třešní. První třešně většinou dozrávají koncem května, ale najdou se i pozdní odrůdy, na kterých si můžete pochutnat až v srpnu. Srdcovky a polochrupky dozrávají nejdříve, na chrupky se pak vydejte až v polovině července a sezonu můžete zakončit pikantními višněmi.

Nabídka supermarketů je, co se třešní týká, tradičně poněkud chudá. Pokud náhodou na třešně narazíte, pak se většinou jedná o ovoce z dovozu a tomu odpovídá i jeho cena. Proto se poohlédněte po nabídce našich sadařů. Někteří pěstitelé prodávají už natrhané třešně, jiní nabízejí svou úrodu formou samosběru. Ceny bývají velmi nízké, často spíše symbolické, a najdou se i sady, kde si můžete třešně natrhat úplně zadarmo.

Samosběr třešní je už v některých lokalitách zahájen

Přinášíme vám seznam pěstitelů třešní, u kterých by měl letos samosběr třešní probíhat, ale raději se před návštěvou ještě telefonicky ujistěte, že je vám sad k dispozici. Počasí je vrtkavé a dozrávání třešní nemusí běžet podle našich plánů.

Hlavní město Praha

Na území přírodního parku Hostivař–Záběhlice se nachází třešňový sad, ve kterém si můžete volně natrhat ovoce zadarmo. Stejně tak je volně dostupný Vrch Třešňovka v Hrdlořezích.

Jihočeský kraj

Ovocnářství Steinocher v Třebanicích u Prachatic počítají s prvními třešněmi na přelomu června a července, situaci můžete sledovat na jejich Facebooku (facebook.com/ovoceczech) nebo se ptejte na telefonu 721 677 344.

Stejně tak třešňovka v Hoříkovicích v okrese Prachatice termíny samosběrů zveřejňuje na své facebookové stránce (facebook.com/samosberhorikovice).

Jihomoravský kraj

Firma Ovoce Huták z Velkých Bílovic v okrese Břeclav plánuje svůj první samosběr třešní až na konec července, kdy budou dozrávat v sadu vysazené odrůdy třešní. Informace najdete na facebookové stránce (facebook.com/ovocehutak) nebo na telefonu 602 398 159.

V okrese Znojmo, v Trnovém Poli, nabízí samosběr třešní i firma Sady Machů. Informace získáte na telefonu 720 511 780 nebo na info@sadymachu.cz

Královéhradecký kraj

Ovocných sadech Oldřich Vašák mezi obcemi Stěžery a Těchlovice v okrese Hradec Králové zatím odhadují, že první samosběry třešní zahájí druhý týden v červenci, tedy od 10. 7. 2023. Konkrétní termín uveřejní firma na svém Facebooku (facebook.com/ovocnesadyOldrichVasak). Cena za jeden kilogram třešní bude více než příznivá, pouhých 40 Kč.

V okrese Hradec Králové, v Libčanech–Želí, najdete i další třešňový sad, firmu Ovoce ze Želí (tel.: 604 448 197).

Moravskoslezský kraj

Farma Lička (okres Frýdek-Místek, Rychaltice) samosběr umožňuje, jakmile třešně dozrají, obvykle od července, v pondělí + středu + sobotu od 8 do 12 h. Pro informace si můžete zavolat na telefon 737 923 822 nebo napsat na info@farmalicka.cz.

V Palkovicích v okrese Frýdek Místek najdete volně přístupné třešňové aleje, dotované z evropských peněz, z fondu životního prostředí i z peněz Palkovic.

Středočeský kraj

V Bohouňovicích v okrese Kolín začne první samosběr třešní v pátek 16. června 2023. Cena bude velmi lákavá, 40 Kč/kg. Samoobslužný samosběr tu probíhá následovně. Třešně si sami natrháte, doma zvážíte, a pak zašlete vypočítanou částku na účet. Veškeré informace najdete na adrese samosber-tresni.webnode.cz.

Sady Vítov Šrámkovi (Žižice–Vítov, okres Kladno) nabízejí samosběr třešní od pátku 16. do neděle 18. června 2023. Žebříky i kyblíky na ovoce si tu můžete vypůjčit a třešně si natrháte za cenu 50 Kč/kg. Další informace získáte na mailu petasram@seznam.cz.

Zdroj: kupnisila.cz; na-ovoce.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také