Třešně bohatě kvetly, ale plodů jste se nedočkali. Je na vině nedostatek včel?

Nedostatek opylovačů, tedy nejen včel, v době květu třešní samozřejmě může mít vliv na menší počet plodů na ovocných stromech, ale za slabou úrodu třešní většinou stojí naše neznalost. Začínající pěstitelé totiž jen málokdy tuší, že třešně většinou potřebují druhý strom do páru. Tedy vhodnou kompatibilní odrůdu, která kvete ve stejném období.

Třešně patří mezi nejoblíbenější ovocné stromy, které však už zklamaly nejednoho nezkušeného pěstitele. Na jaře bývají doslova obsypané květy a my se začínáme těšit na bohatou úrodu. Jenže ouha, květy odkvetou a my marně čekáme na drobné zelené zárodky budoucích šťavnatých třešní. A to dokonce i v případě, že se to v rozkvetlé koruně třešně včelami a dalšími opylovači jen hemžilo.

Třešně jsou totiž většinou cizosprašné, a tak potřebují k opylení a následnému vytvoření plodů druhý strom, přesněji pyl z jeho květů. Pokud nemáte pro další strom na zahradě prostor, pak pomůže i do koruny stromu naroubovaná větev z jiné odrůdy. V současné době si však můžete rovnou pořídit třešňový stromek samosprašné odrůdy, který si vystačí sám, a to dokonce i v případě nedostatku létajících včel, například za chladného počasí.

Samosprašné odrůdy třešní

‚Stella‘ a ‚Lapins‘ jsou starší odrůdy samosprašných třešní, které však v současné době nahrazují moderní odrůdy, u kterých byly vyšlechtěny mnohem lepší vlastnosti. Například odrůda ‚Sweet Early Panaro 1‘, která plodí velké a sladké plody tmavě červené barvy, nebo odrůda ‚Grace Star‘ s časnými plody srdčitého tvaru. Pro malé zahrady je v nabídce i třešeň s výbornými sladkými plody ‚Queen Marry‘, která má geneticky daný sloupový tvar, který je však třeba včas dotvarovat řezem. Do zahrad v teplejších oblastech se hodí i samosprašná ‚Halka‘, pozdní chrupka s velkými plody.

Samosprašné odrůdy třešní jsou samozřejmě velmi výhodné, je však třeba počítat s tím, že úroda nikdy nebude tak vysoká, jako v případě dvou a více kompatibilních stromů, vysazených v blízkosti vedle sebe. Třešňové sady mají svůj význam!

Cizosprašné odrůdy třešní

Třešně zrají podle odrůdy většinou od konce května až do druhé poloviny srpna. Proto je potřeba, pokud si pořizujete dvě a více třešní cizosprašných, myslet na to, aby se doba jejich kvetení vzájemně potkala.

Odrůdy třešní a jejich vhodní opylovači

  • ‚Burlat‘ – ‚Karešova‘, ‚Kaštánka‘, ‚Rivan‘
  • ‚Karešova‘ – ‚Burlat‘, ‚Rivan‘, ‚Kaštánka‘, ‚Napoleonova‘
  • ‚Kaštánka‘ – ‚Karešova‘, ‚Burlat‘, ‚Rivan‘, ‚Napoleonova‘
  • ‚Kordia‘ – ‚Sam‘, ‚Van‘, ‚Stella‘, ‚Hedelfingenská‘
  • ‚Napoleonova‘ – ‚Van‘, ‚Karešova‘, ‚Kaštánka‘, ‚Stella‘, ‚Hedelfingenská‘
  • ‚Rivan‘ – ‚Burlat‘, ‚Karešova‘
  • ‚Sam‘ – ‚Granát‘, ‚Kordia‘, ‚Van‘, ‚Napoleonova‘
  • ‚Těchlovan‘ – ‚Van‘, ‚Hedelfingenská‘, ‚Stella‘
  • ‚Van‘ – ‚Granát‘, ‚Kordia‘, ‚Napoleonova‘

Zdroj: iReceptar; floranazahrade.cz

Sdílejte článek
Štítky třešně odrůdy samosprašné cizosprašné

Přečtěte si také