Zahrada

16. ledna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Sněží... Proč v zimě padá sníh a kde se bere. Jak vypadají sněhové vločky

Napadlo vás někdy, proč padá sníh a jak tam někde vysoko nad námi vlastně vzniká. Tušíte, jak velké jsou sněhové vločky a kolik mají tvarů? Nebo kdy jsou nejkrásnější? My vám to prozradíme.

Sníh se vytváří vysoko v oblacích, odkud vločky při překročení určité velikosti vypadávají a snášejí se k zemi. Když sněhové vločky padají z nebe na zem, nasbírají na sebe ve vzduchu různé škodlivé a prachové částice, takže sněžení je vlastně velmi důležité pro čištění vzduchu.

Jak se tvoří sněhové vločky

V atmosféře se vyskytují mikroskopické částečky prachu a pylu, které mohou působit jako tzv. kondenzační jádra, to znamená, že na nich kondenzuje vodní pára a vytváří se ledový krystalek, zárodek sněhové vločky. Krystalky, ze kterých je vločka tvořena, vznikají v mracích při teplotě -10 °C. Sněhová vločka je křehká, přes 90 procent jejího objemu tvoří vzduch.

Co jsou sněhové vločky

Sněhové vločky mají tvar šestiúhelníku. To souvisí s uspořádáním molekul vody. Pro ně je nejvýhodnější právě spojení do tvaru šestiúhelníku a led tak krystalizuje v šesterečné – hexagonální – soustavě. Výsledný vzhled sněhové vločky závisí především především na vlhkosti a teplotě prostředí, kterým prochází při pádu k zemi. Ovlivňuje ji také proudění vzduchu, srážení s dalšími krystaly apod.

Jak vypadají sněhové vločky

Tvary sněhových vloček jsou naprosto souměrné a počítají se na desetitisíce, přitom dvě identické sněhové vločky neexistují, aspoň se to zatím nepodařilo prokázat. Všechny vločky a krystalky jsou unikátní. Japonský vědec Ukichiro Nakaya, který se věnoval výzkumu sněhových vloček, jednou řekl, že sníh je „dopis z nebe zapsaný v tajných hieroglyfech“. Kdo ví…

SLEDUJTE RADAR:  Podívejte se, kde napadne sníh

Velikost sněhových vloček

Velikost  sněhových vloček závisí na aktuálně panujících teplotách a vlhkosti vzduchu. Protože teplejší vzduch dokáže pojmout více vlhkosti, nabývají sněhové vločky největších rozměrů při teplotách kolem nuly. Velké vločky na zem dopadají při teplotách –5 °C až +1 °C. Rychlost pádu vločky je okolo 0,9 km/h. Obyčejně mají vločky velikost kolem několika 5 mm a váží 0,0004 gramu. Pokud se spojí velký shluk vloček, může mít velikost až 5 cm.

Nejkrásnější vločky

Nejkrásnější vločky různých hvězdicovitých tvarů se obvykle objevují při teplotách kolem -10 °C. Při velmi nízkých teplotách pod -20°C padají sněhové vločky spíše ve tvaru jednoduchých ledových jehliček. Čím silnější je mráz, tím jsou sněhové vločky drobnější.

Největší sněhová vločka

Většina sněhových vloček nemá v průměru než jeden centimetr. Největší sněhová vločka na světě, podle Guinnessovy knihy rekordů, spadla na ranči ve Fort Keogh v americké Montaně v lednu 1887 a měla rozměry 38 centimetrů na šířku a 23 centimetrů na výšku, což se zdá až neuvěřitelné.

Barva sněhu

V průsvitných ledových krystalech, z nichž se vločky skládají, se odráží a rozptyluje světlo, a proto se zdají být bílé. Sníh je ale ve skutečnosti bezbarvý. Pokud je vzduch plný prachu a nečistot, může se zdát, že je sníh narůžovělý, nahnědlý, naoranžovělý nebo načervenalý.

Technický sníh

Sníh vyráběný pomocí sněhových děl na sjezdovkách označujeme správně jako „technický“. Technický sníh vzniká zmrznutím drobných kapiček natlakované vody, která je do mrazivého vzduchu rozprašována sněhovými děly.

Podívejte se, jaké má být aktuálně počasí:

Zdroje:  cs.wikipedia.orgasenior.czmeteopress.czsnowcrystals.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také