České chaty snů

13. března 2023 09:00

redakce Prima Living

Startuje zbrusu nový pořad České chaty snů

České chaty snů (1) - upoutávka

Novinkový pořad České chaty snů o proměnách chat a chalup, oblíbeném druhém bydlení Čechů, vtrhne na televizní obrazovky. Zbrusu nová dokureality show přinese svěží designový vítr do vaší chaty nebo chalupy. Pořadem provází trio zkušených architektů a stavitelů Petr, Martin a Sebastian, kterým navíc nechybí sarkastický smysl pro humor. Těšte se na výsledek jejich osmi fantastických proměn. Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 24. března ve 22:00 na Primě a reprízy neděle 9:55 na Primě.

Češi jsou národem chatařů a chalupářů a víkend co víkend vyrážejí do svých příbytků. O ty, které svým majitelům padají na hlavu, se postarají naši architekti. Cílem projektu je přimět diváky začít uvažovat nad rekonstrukcí chat a chalup jiným směrem. Vymanit se ze zavedených stereotypů a nebát se experimentovat. Odměnou pak může být výjimečný objekt, který vydařenou rekonstrukcí nejen získá na hodnotě, ale bude především dělat svým majitelům radost. Stylem se pořad přibližuje světovým formátům o přestavbách druhého bydlení.

Velkolepé proměny čekají na chaty a chalupy na zajímavých místech primárně na samotách, v lesích a u vody. Navíc přineseme exkluzivní záběry z krásných míst České republiky. Seriál se zaměřuje na objekty jedinečné či ukryté v srdci české přírody. Na rozdíl od jiných formátů se seriál nezaměřuje na osobní příběhy, ale objekt jako takový – jeho historii a genius loci. Navíc vás čekají netradiční výlety za zajímavostmi v nejbližším okolí dané nemovitosti. Těšíte se na vize, vychytávky a ostrý humor našich sympatických chatových projektantů?

Představujeme architekty pořadu České chaty snů

Ing. arch. Petr Portych

Petr pochází z Českých Budějovic, ale většinu života strávil v Praze. Studium architektury zahájil v Praze, ale studia dokončil v Brně. Už od střední školy se pohybuje v oboru, kde si postupně vyzkoušel všechny možné profese a výstavbu si osahal v praxi. Na tomto základu staví i svou architektonickou praxi, během které prošel od menších ateliérů až po šestiletou spolupráci s architektonickým ateliérem ADR. Spolu s Martinem Štroufem provozuje ateliér Apostrof architekti, ve kterém se věnují všem velikostem projektů. „Práci věnuji téměř veškerý svůj čas, pocit z dobře odvedené práce a spokojenost klienta za to ale stojí. Rodina má naštěstí pochopení, ve volných chvílích si společně rádi vyčistíme hlavu na golfu nebo projížďkou na kole.“

MgA. Sebastian Wojnar

Sebastian je absolventem Akademie výtvarných umění Praha – Školy Jindřicha Zeithammla (Ateliér sochařství II) a Školy Vojtěcha Míči (Ateliér figurálního sochařství a medaile). Jeho figurální tvorba je charakteristická respektem k přírodě a jejím následným aplikováním do vlastní tvorby. Sebastian se ve svých sochách a dílech snaží najít symbiózu mezi přírodou a člověkem. „Podstatou mé tvorby je práce s figurou a jejím následným fragmentováním. Důležitou roli v mém uvažování hraje víra a ukrývání symbolu. Symboly vnímám jako možnost sdělení více myšlenkových pochodů v jednom hmatatelném celku.“

Po ukončení studií přijal nabídku pracovat v prestižním designerském teamu v oblasti automotive. Při této práci pracoval ve volném čase na pokračování svých sochařských projektů a založil autorský atelier „SW“ v historických prostorách objektu Fabrika 1861, Semily. Poté přišla také realizace prvních zakázkových prací a zájem o jeho dílo ze strany sběratelských kruhů. V roce 2022 přijal nabídku TV Prima a podílí se na projektu České chaty snů, ve kterém vedle spolumoderátorské role realizuje v rámci designu daných objektů svá díla. Aktuálně se naplno věnuje svému sochařskému poslání, přípravám autorských projektů a výstav v ČR i zahraničí. Ve spojení se společností DENNART exkluzivně připravuje a realizuje své umělecké projekty.

Ing. arch. Martin Štrouf

Martin se narodil v Praze, kde také absolvoval Fakultu architektury ČVUT. Po studiu založil ateliér Apostrof architekti. Dále působí ve skupině Rasterix. Spolupracuje s ateliérem RKAW. Působí jako pedagog na Fakultě architektury ČVUT a je autorizovaným architektem České komory architektů. Je nejen urbanista, architekt a teoretik amatér, ale také vášnivý čtenář, sběratel knih a současného umění a velký milovník kolových nápojů. Rád navštěvuje výčepy, výstavy a divadla. Kromě toho je bývalý atlet, současný hobby cyklista a něco jako Lothar Matthäus fotbalového týmu SK Třebotov.


Přečtěte si také