Tip na výlet do bylinkové zahrady v Kuksu. Vydejte se za perlou českého baroka

Rozsáhlý barokní komplex staveb v okrese Trutnov, Kuks, zahrnuje i kouzelnou bylinkovou zahradu, ve které kromě nejrůznějších rostlin můžete obdivovat i nádherné sochy Matyáše Bernarda Brauna, zahradní fontány s vodotrysky či zahradní domek, ze kterého se line vůně sušených bylin. Najdete tu i ovocné sady plné starých odrůd jabloní, hrušní a třešní.

Za vůní bylinek se můžete vydat do okresu Trutnov v Královéhradeckém kraji, kde najdete známý komplex barokních budov s bylinkovou zahradou, Kuks. Hospital v Kuksu byl založen na počátku 18. století hrabětem Františkem Antonínem Šporkem jako místo k odpočinku vysloužilých vojáků, o které tu pečoval řád milosrdných bratří. V areálu najdete mimo jiné i jednu z nejstarších lékáren, lékárnu U granátového jablka, a proslulou bylinkovou zahradu.

Bylinková zahrada v Kuksu

Bylinkovou, volně přístupnou zahradu najdete za budovou hospitálu. Vznikla na počátku 18. století, kdy se zde pěstovaly léčivky pro potřeby lékárny U granátového jablka, ale také zelenina pro potřeby kuchyně v hospitálu. Po druhé světové válce význam zahrady upadal a zahrada přestávala sloužit svému původnímu účelu. V letech 2013–2015 však prošla rozsáhlou rekonstrukcí, spolu s celým areálem Kuksu. V současnosti jsou čtverce, do kterých je zahrada rozdělena, osázeny nejrůznějšími bylinami a léčivkami. Dohromady se tu zahradníci starají o 144 záhonů. Součástí zahrady je i skleník, ve kterém se pěstují exotické rostliny, především citrusy, a také ovocné sady.

Do zahrady vejdete průchodem z nádvoří, nad kterým je umístěna socha Polyféma. Tato socha v sobě dříve mívala strojek, skrze který protékala voda a strojek hrál melodii. Dnes už si můžete všimnout jen otvoru v zádech sochy, který po strojku zbyl.

Dominantu zahrady tvoří socha Křesťanského bojovníka z dílny Matyáše Bernarda Brauna z roku 1732, která původně stála v Braunově Betlému. Středovou cestu zahrady lemuje třináct soch svobodných umění, živlů a ročních dob od Bartoloměje Zwengse.

Krásu bylinkové zahrady umocňují i fontány s vodotrysky, zahradní jezírko a zahradní domek, který slouží k sušení zde pěstovaných bylin.

Barokní lékárna

K hospitálu patří i barokní lékárna U granátového jablka, která se dochovala v původní podobě. Hned u vstupu vás uvítá roh jednorožce a dozvíte se tu například, k čemu je dobrá dračí krev, račí oči nebo prášek z lebky oběšence.

Poznejte i další památky v Kuksu

Pokud se do Kuksu vydáte, pak nezapomeňte navštívit i monumentální kostel Nejsvětější trojice či Braunův Betlém, unikátní sochařskou rezervaci plnou děl barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna v kukském údolí.

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz; vikendotevrenychzahrad.cz; zkuskuks.cz

Sdílejte článek
Štítky výlet památky baroko bylinková zahrada Kuks

Přečtěte si také