Výlety

6. června 2024 07:00

Lenka Valjentová

Tip na výlet: Objevte krásu gotických kostelů rozesetých pod hradem Lipnice

Kostel sv. Markéty v Loukově, kostel sv. Martina v Dolním Městě a kostel sv. Jiří v Řečici patří k nejpůsobivějším příkladům středověkých sakrálních staveb u nás. Trojice gotických kostelů rozesetých v podhradí Lipnice na rozhraní okresů Havlíčkův Brod a Pelhřimov nabízí kromě zajímavé architektury i množství dochovaných nástěnných maleb ze 14. století.

„Kostelíky jsou to malé, ležící stranou hlavních cest, zloději mnohokrát vypleněné, ale jejich šedavé křivolaké zdi nesou bohatství: freskovou výzdobu, kterou může ukrást jen plíseň a vlhkost, tedy lidská nevšímavost,“ napsal básník a malíř Bohuslav Reynek o podlipnických kostelech.

O obnovu těchto kostelíků se snaží obecně prospěšná společnost Přátelé podlipnických kostelů, která zde několikrát do roka organizuje bohoslužby, odborné přednášky, výstavy, koncerty a další duchovní a kulturní akce. Ukrytou prostou krásu těchto kostelíků tak chce představit všem, kteří ji ještě neobjevili. A pokud plánujete výlet na Vysočinu, rozhodně byste tyhle prosté skvosty neměli minout. Návštěva kostelů je možná po telefonické domluvě.

NENECHTE SI UJÍT: Kostel, který vysvětil sám sv. Metoděj. Cestou se můžete osvěžit v lučním či lesním baru

Kostel sv. Markéty v Loukově

Prvně se s kostelem sv. Markéty setkáváme v roce 1352, kdy je v rejstřících papežských desátků zmíněna i dnes již zaniklá ves Loukov. Původní stavba vznikla před polovinou 14. století (i když se nevylučuje i existence starší stavby v témže místě), krov sedlové střechy však pochází až z druhé poloviny 15. století. Teprve ve druhé polovině 17. století byla přistavěna ke kostelu čtvercová věž. Kostel má obdélnou loď a užší, obdélné, polygonálně uzavřené presbyterium s žebrovou křížovou klenbou. K severní stěně přiléhá drobná sakristie.

  • V roce 1941 byly v lodi, presbyteriu i sakristii objeveny středověké nástěnné malby poměrně vysoké umělecké úrovně. Nejnovější literatura jejich vznik datuje do posledního desetiletí 14. století.

Kostel sv. Martina v Dolním Městě

Pravděpodobné datum vzniku kostela sv. Martina v Dolním Městě je po roce 1300. Původně byl kostel zasvěcen sv. Janu a jeho nynější patrocinium sv. Martina se poprvé objevuje až v roce 1653. Jedná se o kostel s mírně obdélnou, valeně zaklenutou lodí a užším presbyteriem čtvercového půdorysu, zaklenutým křížovou žebrovou klenbou. K severní straně presbyteria přiléhá obdélná sakristie. Kostel byl renesančně a později barokně upravován. Poslední zásahy do stavby pocházejí z doby okolo roku 1800.

  • V kostele se částečně dochovaly nástěnné malby zhruba z první poloviny 14. století. Jedná se například o kresby andělů, Krista, Panny Marie, sv. Jana Křtitele a evangelistů.

Kostel sv. Jiří v Řečici

Kostel sv. Jiří v Řečici byl pravděpodobně postaven  v 1. polovině 14. století, k pozdějším úpravám došlo v období baroka. Kostel je vzácným případem dochované lidové gotické stavby, která je vymalována malbami poněkud rustikálního charakteru, jejichž vznik je datován do třetí čtvrtiny 14. století. Obdélná loď kostela je plochostropá, na niž navazuje užší, příčně protáhlé presbyterium s žebrovou křížovou klenbou. K severní stěně presbyteria přiléhá zaklenutá sakristie. Řečické fresky se dochovaly v lodi i presbyteriu.

Zdroje: podlipnickekostely.cz, vysocina.eu

Sdílejte článek
Štítky výlet krása kostel Kraj Vysočina Loukov nástěnná malba sakristie Hrad Lipnice nad Sázavou

Přečtěte si také